- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Bygga nytt, ändra eller riva
- Bygglovsguiden
- Kontrollplan och riskbedömning
Riskbedömning, kontrollplan och kontrollansvarig
Utöver utformning och placering är det viktigt att alla tekniska frågor blir rätt när du bygger eller river något. Vår uppgift är att säkerställa att du följer de lagar och regler som finns kring byggnader och byggprodukter. Genom att kontrollera moment som kan få allvarliga följder eller är kostsamma att åtgärda om de genomförs fel, kan du förebygga att fel, brister och skador uppstår under eller efter
byggtiden.
Varför ska det finnas en riskbedömning och kontrollplan?
Inom ett bygg-, mark,- eller rivningsprojekt ansvarar du som byggherre för att de krav som finns inom plan- och bygglagen (PBL) uppfylls. Riskbedömningen och kontrollplanen hjälper dig att identifiera risker och undvika fel under byggprojektet. Det krävs i de flesta ärenden om lov eller anmälan och ska anpassas efter vad som ska göras i det aktuella projektet. I de flesta byggprojekt behöver du också en kontrollansvarig.
Underlag för startbesked
Riskbedömning och kontrollplan ska lämnas in i de flesta ärendena som underlag för att kunna få startbesked.
I enklare projekt som gäller exempelvis mindre komplementbyggnader eller tillbyggnader av en- eller tvåbostadshus ska riskbedömning och kontrollplan ofta lämnas in tillsammans med tekniska handlingar redan med bygglovsansökan. På så sätt kan du få startbesked samtidigt som du får bygglov. Om du ändå önskar dela upp ärendet så att du får bygglov först och startbesked senare så är detta möjligt efter avstämning med din handläggare. Det kan till exempel vara aktuellt om det finns risk för att lovet ska överklagas och du inte vill ta fram tekniska handlingar förrän du vet att du får bygga.
Även i andra ärende som rör enklare projekt kan kontrollplanen lämnas in med bygglovsansökan för att få startbesked och bygglov samtidigt. Om det krävs ett tekniskt samråd, vilket i så fall anges i bygglovsbeslutet, ska kontrollplanen lämnas in senast vid samrådet.
I anmälningsärenden ska riskbedömning och kontrollplan lämnas in i samband med ansökan.
Signerad kontrollplan krävs för slutbesked
När byggarbetet är slutfört, ska kontrollplanen som fastställdes i startbeskedet lämnas in på nytt till oss, men med signaturer och eventuella kommentarer, som visar att kontrollerna är gjorda och att kraven uppfylls. En signerad kontrollplan, en så kallad verifierad kontrollplan, är ett av de dokument som behövs för att ett slutbesked ska kunna ges.
Riskbedömning
Innan du gör kontrollplanen behöver du göra en riskbedömning. En riskbedömning ska utgå från det specifika fallet och identifiera de kritiska moment som är kopplade till just din tänkta byggåtgärd. Riskbedömningen ska sedan leda till kontrollpunkter som ska ingå kontrollplanen. Det är alltså de identifierade riskerna och riskåtgärderna som genereras ur riskbedömningen som sedan förs in som kontrollpunkter i kontrollplanen.
Om detta känns svårt kan du ta hjälp av dina entreprenörer eller projektörer för att identifiera vilka risker som kan uppstå. Även en kontrollansvarig kan i många fall hjälpa dig.
Risker med koppling till plan- och bygglagen
Tänk på att en riskbedömning inför kontrollplan inte ska behandla risker som hanteras via annan lagstiftning än plan- och bygglagen. Riskpunkter kring exempelvis arbetsmiljö med mera ska inte tas med.
Kontrollplan
En kontrollplan enligt PBL är ett dokument som innehåller de viktigaste kontrollerna som du behöver genomföra i ditt byggprojekt för att säkerställa att de tekniska egenskapskraven enligt PBL uppfylls. Kontrollplanen är objektspecifik och anpassad för just ditt projekt där kontrollpunkterna bygger på den riskbedömning du tagit fram.
Kontrollplanen fylls i under projektets gång och utformas som en lista där det i rader och kolumner framgår:
- Vad ska kontrolleras? Vilket kritiskt moment ska kontrolleras?
- Hur ska kontrollen göras? På vilket sätt kommer kontrollen att utföras?
- Mot vad ska kontrollen göras? Vilket dokument kommer kontrollen jämföras mot?
- Vem är kontrollant? Vem ska utföra kontrollen?
Kontrollplanen ska vara anpassad till just ditt projekt och säkerställa att:
- väsentliga tekniska egenskapskrav enligt PBL uppfylls,
- förbudet mot förvanskning följs, och
- kraven på varsamhet följs.
Genom att kontrollera moment som kan få allvarliga följder eller är kostsamma att åtgärda om de genomförs fel, kan du förebygga att fel, brister och skador uppstår under eller efter byggtiden.
Kontrollplan är inte samma sak som entreprenörens egenkontroller
Tänk på att kontrollplan enligt PBL inte är detsamma som entreprenörens egenkontroll. Det är två skilda kontrollsystem. Entreprenörens egenkontroller är en del av deras kvalitetsplan som kan ingå i det avtal du som byggherre tecknar med entreprenören och behöver inte redovisas till kommunen.
Kontrollansvarig
Vid mer komplicerade projekt kan det krävas att det finns en kontrollansvarig i ärendet. I de fallen hjälper kontrollansvarig byggherren i arbetet med att ta fram ett förslag till kontrollplan. Kontrollansvarig ska se till att kontrollplanen följs och att kontrollerna blir utförda. Det ingår inte i rollen som kontrollansvarig att utföra kontrollerna.
Om du inte har anmält en kontrollansvarig när du lämnar in din bygglovsansökan och vi bedömer att det krävs, så kommer vi att begära att du anlitar en kontrollansvarig. Den bedömning går inte att överklaga.
Den kontrollansvarige måste vara certifierad av ett ackrediterat certifieringsorgan. I dagsläget finns två certifieringsorgan som certifierar kontrollansvariga, RISE (Research Institutes of Sweden AB) och Kiwa Certification AB. Det går att söka efter certifierade kontrollansvariga på deras respektive webbplatser.
Vanliga frågor
Mer information
Du kan läsa mer om kontrollplan, riskbedömning och kontrollansvarig på Boverkets webbsida.
- Läs mer om Kontrollplan på Boverket Länk till annan webbplats.
- Läs mer om Riskbedömning på Boverket Länk till annan webbplats.
- Läs mer om Kontrollansvarig på Boverket Länk till annan webbplats.
- Fler frågor och svar Länk till annan webbplats.
- Boverkets webbutbildning för riskbedömning och kontrollplan Länk till annan webbplats.
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss Länk till annan webbplats.