Flerbostadshus med ljus, putsad fasad, balkonger och uteplatser.

Bygglov behövs alltid

Du behöver alltid bygglov för att bygga ett nytt flerbostadshus. Även ändringar i ett flerbostadshus kräver ofta bygglov eller anmälan.

Bygglov

Ska du bygga ett nytt flerbostadhus är det flera saker att tänka på. Den aktuella platsen och dess förutsättningar behöver tas i beaktan. Placering på fastigheten och utformning är saker att ta med i projekteringen då byggnader ska anpassas till stads- och landskapsbilden och ha en god form- färg och materialverkan. Om det finns en detaljplan måste man följa denna.

Ta gärna kontakt med bygglovsavdelningen redan i planeringsstadiet. Då kan du få vägledning kring vad som kan vara bra att tänka på eller som behöver redovisas för just ditt projekt.

Tillgänglighet

Ett nytt flerbostadshus ska vara tillgängligt för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Krav kring tillgänglighet specifieras i Boverkets byggregler och lämpliga mått för tillgänglighet i bostad går att finna i Svensk Standard (SIS).

Trafik och parkering

Tänk också på att trafiksituationen ska fungera med in- och utfarter, framkomlighet på fastigheten ska fungera för verksamheten, men även för Renhållningen och Räddningstjänsten. Det ska också finnas tillräckligt med bil- och cykelparkering och i bygglovsprövningen utgår vi från kommunens parkeringnorm.

Andra vanliga åtgärder

För att göra ändringar gällande ett flerbostadshus krävs det ofta bygglov eller anmälan. Tänk på att ändringar ska göras varsamt.

Exempel på vanliga åtgärder som kräver bygglov

  • Göra utvändiga ändringar: Vill du ändra en byggnads yttre utseende behöver du vanligtvis bygglov. Exempelvis ändra eller sätta in nya fönster eller dörrar, måla om fasaden eller glasa in balkong.
  • Inreda ytterligare bostad: Du behöver bygglov om du exempelvis delar en befintlig lägenhet till två separata lägenheter. Du behöver även bygglov om du ändrar ett bostadskomplement såsom cykelrum eller råvind till en eller flera bostäder.
  • Ändra användning: Ska du ändra användningen av en byggnad eller en del av en byggnad, till exempel från butik till bostad så krävs det bygglov.

Åtgärder som kräver anmälan

Underlag för ansökan

Dessa handlingar behöver du för din ansökan. Tänk på att ytterligare handlingar kan behövas i det enskilda ärendet. I så fall kommer vi kontakta dig när vi börjat granska ärendet.

I den här typen av projekt kommer vi alltid ha ett tekniskt samråd innan man kan erhålla startbesked och sedan efterföljande arbetsplatsbesök och slutsamråd.

Ansökan

Du som har bankID kan enkelt ansöka via vår e-tjänst. Saknar du bankID kan du istället använda någon av blanketterna.

Situationsplan

Situationsplanen är en ritning som visar fastigheten med fastighetsgränser, befintliga byggnader och omgivning ovanifrån, lämpligen i skala 1:400. För att kunna göra en situationsplan behöver du ett aktuellt kartunderlag. Vid nybyggnad av flerbostadhus behöver du beställa en nybyggnadskarta.

På situationsplanen ritar du in vad du vill göra. Följande redovisas:

  • Byggnaders placering, både flerbostadshuset och tillhörande byggnader, tex miljöhus, cykelskjul mfl. Även plank ritas in.
  • Längd och bredd för samtliga byggnader
  • Avstånd till tomtgränser. Fixera byggnadens läge genom att ange minst två vinkelräta mått ut till fastighetgräns (eller annan lämplig fast punkt, tex en befintlig byggnad).

Ritningar; Plan-fasad- och sektionsritningar

Alla ritningar som lämnas in ska vara fackmannamässigt utförda. Man får lov att uppföra dem själv, men om du inte kan göra det själv rekommenderar vi att anlita någon, till exempel en arkitekt.

Det här ska finnas med på alla ritningar:

  • Skala och måttstock som visar ritningens skala.
  • Ritningen ska vara måttsatt.
  • Fastighetsbeteckning.

Planritning: Lämplig skala 1:100. En planritning visar insidan av byggnaden, sett ovanifrån. Följande redovisas:

  • Eventuell rumsindelning, dörrar, fönster, skorsten, trappor, altaner med mera.
  • Vad utrymmet används till, exempelvis förråd, garage osv.
  • Måttsattning med längd och bredd så att area går att räkna ut.

Fasadritningar: Lämplig skala 1:100. En fasadritning beskriver hur byggnaden ser ut utvändigt, sett framifrån. Följande redovisas:

  • Tak, fönster, dörrar, trappor och annat som är en fast del av fasaden.
  • Samtliga fasader som rör den aktuella åtgärden.
  • Fasader ska namnges, till exempel "Fasad mot norr".
  • Nya och befintliga marknivåer redovisas för att ge en uppfattning om de markåtgärder som kommer göras i anslutning till byggnaden.

Sektionsritningar: Lämplig skala 1:100. En sektionsritning är en vertikal genomskärning av byggnaden. Följande redovisas:

  • Höjder som rums- och byggnadshöjd anges.
  • Färdig golvnivå (+FG)
  • Takvinkel
  • Bjälklagens placering

Markplaneringsritning

På en markplaneringsritning visar man hur tomten är tänkt att disponeras. Detta är för att vi ska kunna bedömma tillfart, parkering, tillgänglighet på tomten och uppfyllnader/schaktningar mm. Följande redovisas:

  • Markbeläggningar
  • Parkeringsytor
  • Angöring
  • Slänter, stödmurar, marknivåer med mera böhöver framgå.

Arearedovisning

Detta är en skriftlig sammanställning av bygganden/ byggnadernas areor. Här ska area som bland annat byggnadsarean, bruttoarean, bostadsarean osv redovisas.

Dagvatten och skyfall

Regn och smält snö, smältvatten, kallas för dagvatten när det rinner av från vägar och byggnader. När det regnar mycket kraftigt under en kort period kallas det skyfall. Detta är extra viktigt vid större projekt där större markytor tas i anspråk och hårdgöres eller om det finns begränsade markytor för avrinning. Vid nybyggnad av flerbostadshus behöver man därför redovisa hur vattnet kommer kunna omhändertas. Hur redovisningen ska ske är beroende på den lösning som används.

På situationsplanen kan det exempelvis redovisas avrinningsstråk, dagvattenmagasin, dagvattendammar osv. Man kan även behöva redovisa de beräkningar som gjorts för att komma fram till vilken lösning som kan fungera.

För större mängder regn behöver man oftast leda vattnet till en yta som tål att svämmas över för att sedan långsamt kunna infiltreras ner i marken. Då kan denna yta redovisas på en situationsplan.

Anmälan av kontrollansvarig

Kontrollansvarig är behjälplig i projektet så att gällande lagkrav uppnås. Personen ska ha en självständig ställning i förhållande till utförande entreprenör och måste vara certifierad. Du hittar certifierade kontrollansvariga via certifieringsorganens webbplatser.

Övriga handlingar som kan behövas

Vi kommer kontakta dig om du behöver komplettera med något av följande, om du inte redan skickat med det i ansökan.

Tillgänglighetsbeskrivning: En tillgänglighetsbeskrivning är ett dokument som visar hur byggnaden och tomten kommer att uppfylla tillgänglighetskraven i Boverkets byggregler.

Parkeringsutredning: Ett dokument som visar hur man har utrett parkeringsbehovet och hur detta tillgodoses.

Bullerredovisning: En bullerutredning redovisar bullersituationen och i vilken utsträckning riktvärdena för buller uppnås. Beroende på hur bullersituationen ser ut kan detta behöva redovisas.

Mer information

Om din fastighet omfattas av detaljplan kan det vara bra att titta i den för att ta reda på vad som gäller innan du börjar planera för det du vill göra.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 16 jun kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?