Ljusanordning på mast vid en idrottsanläggning med träd i bakgrunden.

Bygglov kan behövas

En ljusanordning används för att lysa upp något, t ex en plats eller byggnad. Om ljusanordningen påverkar omgivningen kan du behöva bygglov.

Bygglov

Du behöver bygglov om du vill

  • sätta upp eller ändra en ljusanordning inom detaljplanelagt område.
  • sätta upp en ljusanordning på eller nära en byggnad eller ett område inom en värdefull kulturmiljö.

Du behöver inte bygglov om du vill

  • sätta upp eller ändra en ljusanordning utanför detaljplanelagt område.

Underlag för ansökan

Dessa handlingar behöver du för din ansökan. För den här typen av ärende kan vi i de flesta fall ge startbesked i samband med bygglovet.

Tänk på att ytterligare handlingar kan behövas i det enskilda ärendet. I så fall kommer vi kontakta dig när vi börjat granska ärendet.

Ansökan

Du som har bankID kan enkelt ansöka via vår e-tjänst. Saknar du bankID kan du istället använda någon av blanketterna.

Situationsplan

Situationsplanen är en ritning som visar fastigheten med fastighetsgränser, befintliga byggnader och omgivning ovanifrån, lämpligen i skala 1:400. För att kunna göra en situationsplan behöver du ett aktuellt kartunderlag. Följande redovisas:

För ljusanordning på fasad: På situationsplanen markerar du vilken byggnad ansökan avser.

För fristående ljusanordningar: Ljusanordningens placeringen redovisas. Längd och bredd på tex markfundamentet anges. Fixera ljusanordningens läge genom att ange minst två vinkelräta mått ut till fastighetgräns (eller annan lämplig fast punkt, tex en befintlig byggnad).

För en ansökan om ljusanordning kan det räcka med att upprätta din situationsplan på ett skalenligt kartutdrag. Underlaget kan du själv spara ner eller skriva ut från vår Kristianstadskarta eller be Medborgarcenter hjälpa dig, kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

För utskrift i Kristianstadskartan:

  1. Sök upp din fastighet.
  2. Tryck på fliken "Bygga, bo & miljö" och klicka i Fastighetsindelning.
  3. Ställ in rätt skala (1:400) i nedre vänstra hörnet.
  4. Tryck på de tre strecken i övre högra hörnet.
  5. I skriv ut-vyn kan du välja mellan att spara som bild eller pdf.
  6. Nu har du ett underlag som du kan rita in träden på, enligt ovan beskrivning.

Det är du som fastighetägare som ansvarar för att underlaget du skickar in till oss är korrekt och stämmer med hur det ser ut i verkligheten.

Fasadritning eller fotomontage

Om ljusanordningen placeras på en byggnad behöver byggnadens utseende med ljusanordning redovisas. Detta görs lämpligen med fasadritningar eller fotomontage på det nya utseendet.

Fasadritningar: Lämplig skala 1:100. En fasadritning beskriver hur byggnaden ser ut utvändigt, sett framifrån. Fasadritningar för samtliga fasader som berörs behöver redovisas. Följande redovisas:

  • Tak, fönster, dörrar, trappor och annat som är en fast del av fasaden.
  • Samtliga fasader som rör den aktuella åtgärden.
  • Fasader ska namnges, till exempel "Fasad mot norr".
  • Nya och befintliga marknivåer redovisas för att ge en uppfattning om de markåtgärder som kommer göras i anslutning till byggnaden

Fotomontage: Nytt utseende kan också redovisas med ett fotomontage. Tänk på att fotomontaget visar rätt storlek och mått.

OBS! Ange mått från marken upp till undersida ljusanordning samt mått till annan fast punkt för att fixera ljusanordningens placering.

Beskrivning av ljusanordningen

Ljusanordningens utseende behöver redovisas. Detta kan göras genom en ritning eller produktbeskrivning där följande framgår:

  • Syfte med ljusanordningen, varför den behövs
  • Material
  • Kulör
  • Mått

Kostnad: Ljusanordning ca 9 000 kr

Observera att kostnad kan variera då det är flera faktorer som kan påverka. Läs mer om ärendeprocess, taxa och avgifter här

Mer information

Om din fastighet omfattas av detaljplan kan det vara bra att titta i den för att ta reda på vad som gäller i ditt område innan du börjar planera för det du vill bygga. Du kan också läsa mer om ljusanordning på Boverkets webbsida.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 27 jan kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?