Klimat- och hållbarhetsarbete

Tillsammans skapar vi ett gott liv för alla, inom planetens gränser. Här finns information om vårt pågående arbete för klimatomställning och hållbar utveckling.

Goda exempel på vad vi gör

I Kristianstad genomsyrar hållbarhet allt vi gör, i alla våra verksamheter. Men hållbarhetsarbete är en pågående process. Vi kan hela tiden bli bättre på grund av ny teknik och ny forskning. Ändå är varje del i hållbarhetsarbetet viktigt för ett hållbart Kristianstad.

Hälsoträdgården

Hälsoträdgården är en social trädgård där människorna är lika viktiga som växterna. Den sköts om av kommunen tillsammans med grupper, föreningar och allmänhet. Det är en unik mötesplats som sjuder av aktiviteter året om: när odlingarna har gått in i sin vintervila är det dags att ta hand om skörden och efter det börjar planeringen av nästa års odlingar.

Arbetet i trädgården ger social gemenskap, frisk luft och en möjlighet för deltagarna att lära sig mer om odling. Att förhålla sig till naturen och omvärlden på ett hållbart sätt är i fokus. Här växer blommor, grönsaker och människor – tillsammans.

Klimatsmart skolmat

I Kristianstads skolor serveras 16 000 portioner mat varje dag. För att alla elever ska få en god och hållbar måltid så använder vi nyskapande ingredienser, ökar användningen av vegetariskt protein och lägger till extra grönsaker i vissa rätter. Det gör att elevernas smaklökar utvecklas, samtidigt som vi minskar vår klimatpåverkan.

Batterilagring av solenergi

I Kristianstads kommun använder vi mer energi under vissa perioder av dygnet. Då kan det vara en utmaning att tillhandahålla tillräckligt med effekt och det kan ske en effekttopp som riskerar att överbelasta elnätet. Men genom att installera batterier till våra solceller kan vi minska trycket på elnätet.

Batterierna gör det möjligt att använda lagrad el under de timmar då belastningen är stor och elen är som dyrast. Det är bra både för plånboken och elnätet. Och det finns en lösning för alla: från ett litet hus med sju paneler till en stor lada eller ett stort industritak med 50 paneler.

Kommunens hållbarhetsarbete

År 2015 antog ledarna för världens länder en ny global utvecklingsagenda, Agenda 2030. Den består av 17 mål för hållbar utveckling som syftar till att utrota fattigdom och hunger, rädda vår planets ekosystem och klimat.

Kristianstads kommun arbetar med hållbar utveckling utifrån Agenda 2030 och de globala målen. Världens agenda – vår agenda.

Strategi för hållbar utveckling

Kristianstads kommun håller på att ta fram en strategi för hållbar utveckling och den är ute på remiss fram till mitten på april.

Strategin fokuserar på hur hållbarhet kan integreras i det kommunala grunduppdraget och i det strategiska utvecklingsarbetet. Den innehåller fyra utvecklingsområden: organisation, ordinarie processer, lärande och utveckling samt samverkan och partnerskap.

Fler goda exempel

Urbana hembygdsgården

Urbana hembygdsgården i Gamlegården har funnits i över tio år. Det är en levande mötesplats som stöttas av kommunen. Här skapar engagerade föreningar tillsammans med volontärer kurser och aktiviteter för alla åldrar. Och allt anpassas efter de behov som finns i hos de som bor i närheten.

På Urbana hembygdsgården samlas boende i området och nyanlända flyktingar för att läsa läxor, gå på språkkafé eller lära sig att cykla. Men det är inte alltid det deltagarna lär sig som är det viktigaste. Att träffa andra människor och att få vara del av en gemenskap är också en viktig del som bidrar till att främja integrationen i kommunen.

After school

Att vara en del av en förening, eller ett annat sammanhang, på fritiden är en skyddsfaktor för att inte hamna i utanförskap. Därför är det viktigt på riktigt att alla barn och unga får lov att ha en aktiv, utvecklande och rolig fritid.

After school och Lov i Kristianstad erbjuder gratis aktiviteter efter skoltid och under alla skollov för barn och unga i Kristianstads kommun. Det ger alla en möjlighet att ha en meningsfull fritid, oavsett socioekonomiska förutsättningar.

After school på Tollarps bibliotek.

Fritidsbanken

På Fritidsbanken kommer de bortglömda skridskorna som samlar damm längst in i förrådet till nytta igen. Skridskorna lämnas in till Fritidsbankens insamlingar som finns på Returum i Kristianstad och återvinningscentralen i Åhus. Sen läggs de in i systemet tillsammans med 2400 andra sport- och fritidsprylar och kan sen lånas ut av vem som helst.

Fritidsbanken är för alla! Här kan en sjuåring låna skridskor för att se om hon älskar att glida över isen. Men Fritidsbanken är också till för 77-åringen som vill testa att använda gåstavar på promenaden.

Alla som vill får låna sport- och fritidsutrustning för att kunna testa en ny sport, eller för att se hur kul du egentligen tycker att det är att tälta. Och det bästa av allt – det är helt gratis!

Möbellagret

En bra kontorsstol är byggd för att hålla länge – och kostar många tusenlappar i inköp.

I Kristianstads kommun finns ett eget möbelkretslopp som tar hand om överblivna kontorsstolar och -hurtsar, skrivbord och alla andra kontorsmöbler och ge dem ett nytt liv istället för att slänga dem på tippen.

Möbellagret hämtar upp allt överskott av möbler från skolor och kontor. Och när någon på en annan skola eller kontor inom kommunen behöver en kontorsstol eller ett höj- och sänkbart skrivbord så kan de hitta det de letar efter på Möbellagret som sedan levererar möblerna direkt till verksamheten.

Smart VA

Smart VA har skapats av VA-avdelningen och IT-enheten här i Kristianstads kommun och det ska främst se till att saker INTE går snett.

De 550 mätstationerna som finns i kommunens vatten- och avloppsledningar kan till exempel ge information om var regnvatten ställer till problem eller om kapaciteten i rören är för liten någonstans. Då blir det lättare att veta var åtgärderna ska göras.

Att trånga eller felkonstruerade vattenledningar har fixats har till exempel gjort att källare inte blivit översvämmade lika ofta och att badplatser inte behövts stängas ner efter utsläpp av avloppsvatten. Bra för miljön – och för alla boende i kommunen.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?