Skylt för parkeringsplats framför byggnader i bakgrunden.

Bygglov kan behövas

Du behöver bygglov för att anlägga, flytta eller väsentligt ändra parkeringsplatser utomhus. För parkeringsplatser till en- och tvåbostadshus finns dock vissa undantag från lovplikten.

Bygglov

Du behöver bygglov om

  • du vill anlägga parkeringsplatser utomhus.

Du behöver inte bygglov om

  • du vill göra 1–2 parkeringsplatser vid ett en- eller tvåbostadshus, om parkeringsplatserna är avsedda för bostadens egna behov.
  • om marken i detaljplanen är avsatt till gata eller väg eller om parkeringsplatsen görs med stöd av väglagen (SFS 1971:948).

Underlag för ansökan

Dessa handlingar behöver du för din ansökan. För den här typen av ärende kan vi i de flesta fall ge startbesked i samband med bygglovet.

Tänk på att ytterligare handlingar kan behövas i det enskilda ärendet. I så fall kommer vi kontakta dig när vi börjat granska ärendet.

Ansökan

Du som har bankID kan enkelt ansöka via vår e-tjänst. Saknar du bankID kan du istället använda någon av blanketterna.

Situationsplan

Situationsplanen är en ritning som visar fastigheten med fastighetsgränser, befintliga byggnader och omgivning ovanifrån, lämpligen i skala 1:400. För att kunna göra en situationsplan behöver du ett aktuellt kartunderlag. Vanligen behöver du beställa en enklare nybyggnadskarta, men i vissa fall kan det räcka med ett kartutdrag från exempelvis Kristianstadskartan.

På situationsplanen ritar du in vad du vill göra. Följande redovisas:

  • Parkeringens placering
  • Längd och bredd på hela parkeringens yta.
  • Längd och bredd på parkeringsruta/plats. Om alla parkeringsplatserna har samma storlek behöver endast en av dem måttsättas.
  • Avstånd till tomtgräner eller annan fast punkt så att parkeringens läge fixeras.
  • Markbeläggning behöver framgå i ansökan.

Marksektionsritning

Alla ritningar som lämnas in ska vara fackmannamässigt utförda. Man får lov att uppföra dem själv, men om du inte kan göra det själv rekommenderar vi att anlita någon, till exempel en arkitekt.

Det här ska finnas med på alla ritningar:

  • Skala och måttstock som visar ritningens skala.
  • Ritningen ska vara måttsatt.
  • Fastighetsbeteckning.

Marksektiosnritning, lämplig skala 1:100. Om parkeringen kommer innebära att den befintliga marknivån ändras så kan det redovisas på en marksektionsritning. Marksektionsritningen ska visa hur marken ser ut före och efter förändringen. För att vi ska kunna förstå din marksektionsritning ska det synas i situationsplanen vilka sektioner som förändras och hur.

Kostnad: ca 4 500 kr

Observera att kostnad kan tillkomma för tex. grannehöran, remisser eller avvikelseprövning. Läs mer om ärendeprocess, taxa och avgifter här

Trafik och parkering

Tänk också på att trafiksituationen ska fungera med in- och utfarter och övrig framkomlighet på fastigheten ska fungera. Det ska också finnas tillräckligt med bil- och cykelparkering och i bygglovsprövningen utgår vi från kommunens parkeringnorm.

Andra tillstånd

Om du i samband med parkering också vill anlägga eller ändra en utfart (exempelvis genom att sänka kantstenen) mot en gata ska du först underrätta dig om vem som är väghållare. Medborgarcenter kan bistå med den informationen. Observera att det också kan finnas begränsningar i detaljplanen kring in- och utfarter.

Om det är kommunen som är väghållare behöver du ansöka om ny eller ändrad infart.

Mer information

Om din fastighet omfattas av detaljplan kan det vara bra att titta i den för att ta reda på vad som gäller innan du börjar planera för det du vill göra. Du kan även läsa mer om parkeringsplatser på Boverkets webbsida.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 27 jan kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?