
Marklov kan behövas
Schaktning eller fyllning kan kräva marklov inom ett område med detaljplan. Schaktning och fyllning som görs i samband med exempelvis nybyggnad av en villa kräver inte ett separat marklov eftersom markarbetena prövas i själva bygglovsärendet.
Markförändringen får inte förhindra eller försvåra möjligheten att bebygga området. Den får inte innebära att dagvatten leds in på någon annan fastighet eftersom dagvatten ska tas om hand inom den egna fastigheten.
Marklov
Du behöver marklov om
- Fastigheten ligge rinom detaljplanerat område och du ska schakta eller fylla på så att marknivån permanent ändras mer än +/- 0,5 meter från ursprunglig marknivå.
Uttrycket schaktning innefattar både jord- och bergschaktning. Bergschaktning fordrar sprängning innan schaktningsarbetet kan börja. Sprängning kan därför i vissa fall ingå som ett led i schaktningen.
Du behöver inte marklov om
- För att ändra marknivån till föreskrivna höjder i en detaljplan.
- Vid grävarbeten, tex lägga ner ledningar i marken om det innebär att marken fylls igen efteråt.
- Fastigheten ligger utanför detaljplanelagt område.
Underlag för ansökan
Dessa handlingar behöver du för din ansökan. För den här typen av ärende kan vi i de flesta fall ge startbesked i samband med bygglovet.
Tänk på att ytterligare handlingar kan behövas i det enskilda ärendet. I så fall kommer vi kontakta dig när vi börjat granska ärendet.

Kostnad: ca 2 700 kr
Observera att kostnad kan tillkomma för tex. grannehöran, remisser eller avvikelseprövning. Läs mer om ärendeprocess, taxa och avgifter här
Andra tillstånd
Ta reda på om det finns ledningar
- Tänk på att vara försiktig när du gräver så att inga ledningar förstörs. Du kan få hjälp med att ta reda på hur ledningarna går på din fastighet med av e-tjänsten Ledningskollen. Via Ledningskollen kan du fråga alla ledningsägare i ditt område. De återkommer till dig med information om sina ledningar och vad du bör tänka på för respektive ledning.
- Ta mig till Ledningskollen
Länk till annan webbplats.
- Påverkan naturmiljö
- Ska du utföra en åtgärd som riskerar att väsentligt ändra naturmiljön? Då måste du först samråda med Länsstyrelsen. Det gäller även områden som inte är skyddade.
- Om din fastighet omfattas av detaljplan kan det vara bra att titta i den för att ta reda på vad som gäller i ditt område innan du börjar planera för det du vill bygga. Du kan också läsa mer om marklov på Boverkets webbsida.
- Läs mer om åtgärder i naturmiljö på Länsstyrelsen Skånes webbsida
Länk till annan webbplats.
- Fornlämningar
- Det krävs tillstånd för ingrepp i eller vid en fornlämning. Du behöver ett tillstånd från Länsstyrelsen innan du startar ett arbete som riskerar att påverka eller förstöra en fornlämning.
- Läs mer om fornlämningar på Länsstyrelsen Skånes webbsida
Länk till annan webbplats.
- Se var det finns kända fornlämningar på Riksantikvarieämbetets söktjänst
Länk till annan webbplats.
- Sprägning
- För sprägning krävs oftast tillstånd från polisen.
- Läs mer om tillstånd för sprängning på Polisens webbsida
Länk till annan webbplats.
- Läs mer om fornlämningar på Länsstyrelsen Skånes webbsida
Mer information
Om din fastighet omfattas av detaljplan kan det vara bra att titta i den för att ta reda på vad som gäller i ditt område innan du börjar planera för det du vill bygga. Du kan också läsa mer om marklov på Boverkets webbsida.
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss
Länk till annan webbplats.