En mindre komplementbyggnad med röd träfasad i tallskogsmiljö.

Anmälan behövs

Du som har ett en- eller tvåbostadshus kan bygga ett attefallshus utan bygglov, men innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till kommunen och få ett startbesked. Ett attefallshus kan vara en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus beroende på hur det ska användas.

En komplementbyggnad kan exempelvis användas som garage, carport, förråd, gäststuga, vedbod, växthus, bastu eller båthus. En komplementbyggnad kan användas som gäststuga men den får inte användas som en självständig bostad varken som fritidshus eller permanentbostad.

Ett komplementbostadshus är en byggnad som är inredd som en självständig bostad. Den kan användas antingen som ett fritidshus eller permanentbostad. Om attefallshuset ska användas som permanentbostad ska även tillgänglighet och energihushållning redovisas. Komplementbostadshus får inte byggas i områden som är av riksintresse för totalförsvaret.

Attefallshus

Samtliga kriterier måste vara uppfyllda för att en byggnad ska vara ett attefallshus

  • Det ska finnas ett befintligt en- eller tvåbostadshus på tomten. (Tänk på att vid nybyggnad av ett enbostadshus behöver enbostadshuset ha fått slutbesked innan det finns möjlighet att uppföra en friggebod).
  • Det ska placeras i omedelbar närhet till en- eller tvåbostadshus. (Någon siffra på omedelbar närhet finns inte i plan- och bygglagen, en riktlinje är dock att inom 30 m i de flesta fall kan ses som omedelbar närhet).
  • Det ska vara fristående. (Den får exempelvis inte byggas ihop med bostadhuset).
  • Byggnaden ska vara en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus.
  • Får vara högst 30,0 m² byggnadsarea.
  • Får ha en taknockshöjd som är högst 4,0 meter.
  • Ska placeras minst 4,5 meter från tomtgräns mot granne eller närmare om grannen medger det.
  • Det placeras minst 4,5 meter från tomtgräns mot gata eller allmän plats.
  • Ska placeras minst 30,0 meter från järnväg.

I följande fall kan attefallshus inte uppföras

  • Om kommunen i detaljplan har infört att attefallshus ska omfattas av bygglov.
  • Om attefallshuset är tänkt att uppföras vid byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla.
  • Om det är ett attefallshus som är avsett för permanent boende får det inte placeras inom eller i anslutning till områden som är av riksintresse för totalförsvaret.

Informationsfilm: Attefallsåtgärder

Underlag för ansökan

Tänk på att ytterligare handlingar kan behövas i det enskilda ärendet. I så fall kommer vi kontakta dig när vi börjat granska ärendet.

Ansökan

Du som har bankID kan enkelt ansöka via vår e-tjänst. Saknar du bankID kan du istället använda någon av blanketterna.

Situationsplan

Situationsplanen är en ritning som visar fastigheten med fastighetsgränser, befintliga byggnader och omgivning ovanifrån, lämpligen i skala 1:400. För att kunna göra en situationsplan behöver du ett aktuellt kartunderlag. Vanligtvis kan det för attefallsåtgärder räcka med ett kartutdrag från exempelvis Kristianstadskartan. Är du osäker på underlaget så går det bra att kontakta oss för vägledning.

Följande redovisas:

  • Markera var takkupan ska vara.
  • Längd och bredd på takkupan.
  • Om takkupan är placerad nära en fastighetgräns så anges måttet ut till gräns.

OBS! Om du bygger närmare än 4,5 m från tomtgräns behövs även godkännande från berörda grannar, som signerar alla ritningar. Tänk på att om en fastighet har mer än en ägare ska samtliga ägare ge sitt godkännande.

Ritningar; Plan-fasad- och sektionsritningar

Alla ritningar som lämnas in ska vara fackmannamässigt utförda. Man får lov att uppföra dem själv, men om du inte kan göra det själv rekommenderar vi att anlita någon, till exempel en arkitekt.

Det här ska finnas med på alla ritningar:

  • Skala och måttstock som visar ritningens skala.
  • Ritningen ska vara måttsatt.
  • Fastighetsbeteckning.

Planritning: Lämplig skala 1:100. En planritning visar insidan av byggnaden, sett ovanifrån. Visa den våning som berörs av takkupan. Följande redovisas:

  • Rumsindelning, dörrar, fönster, skorsten, trappor, altaner med mera.
  • Vad rummen används till, till exempel sovrum eller kök.
  • Fast inredning, till exempel i kök och badrum.
  • Måttsattning med längd och bredd så att area går att räkna ut.

Fasadritningar: Lämplig skala 1:100. En fasadritning beskriver hur byggnaden ser ut utvändigt, sett framifrån. Följande redovisas:

  • Tak, fönster, dörrar, altaner, skorsten, trappor, ramper, befintliga takkupor och annat som är en fast del av fasaden.
  • Samtliga fasader som rör den aktuella åtgärden.
  • Fasader ska namnges, till exempel "Fasad mot norr".

Sektionsritningar: Lämplig skala 1:100. En sektionsritning är en vertikal genomskärning av byggnaden. Följande redovisas:

  • Höjder som rums- och byggnadshöjd anges.
  • Takvinkel
  • Bjälklagens placering

OBS! Om du bygger närmare än 4,5 m från tomtgräns behövs även godkännande från berörda grannar, som signerar alla ritningar. Tänk på att om en fastighet har mer än en ägare ska samtliga ägare ge sitt godkännande.

Förslag till Riskbedömning

Att välja kontrollpunkter till sin "kontrollplan enligt PBL" förutsätter att man i förväg försöker ta reda på vilka de kritiska momenten för projektet är via en riskbedömning. Åtgärderna för de identifierade riskerna ska sedan läggas in som kontrollpunkter i kontrollplanen.

Förslag till Kontrollplan

Kontrollplanen är en typ av lista med kontrollpunkter för projektet när det sedan är dags att bygga. Den är till för att säkerställa att bygget blir korrekt utfört och att det kommer att hålla över tid. Kontrollplanen ska även säkerställa att bygget inte orsakar faror för dig och din omgivning. Redovisningen av kontrollpunkter med tillhörande information är det väsentliga i kontrollplanen.

Övriga handlingar som kan behövas

För den här typen av ärende kan vi i de flesta fall ge startbesked i samband med bygglovet. Då behövs ofta nedan underlag också. Vi kommer kontakta dig om du behöver komplettera med något av följande, om du inte redan skickat med det i ansökan.

Teknisk beskrivning: Den tekniska beskrivningen ska minst innehålla och beskriva klimatskärmens uppbyggnad, grundläggningssätt, ventilationssätt, uppvärmningssätt och hur man ska ansluta vatten och avlopp. Den kan även innehålla och beskriva mellanbjälklag, bärande delar, u-värden, bullerskydd, omhändertagande av dag- och dräneringsvatten.

Konstruktionsritningar: Om ingrepp görs i den bärande konstruktionen, tex när takkupan påverkar en befintlig takstol behöver detta redovisas.

Dimensioneringskontroll: Kontrollen består i att någon annan än den som har utfört dimensioneringen ska kontrollera dimensioneringsförutsättningar, bygghandlingar och beräkningar. En dimensioneringskontroll behöver inte omfatta alla bärande delar. Det räcker att kontrollera de konstruktionsdelar som vid en kollaps medför stor risk för människors hälsa och säkerhet. För konstruktionsdelar i säkerhetsklass 2 eller 3 ska alltid dimensioneringskontroll göras.

Handläggningstid: ca 2 - 4 veckor

Kostnad: ca 4 700- 5 700 kr

Andra tillstånd

Marklov för trädfällning

På flera områden längs kusten finns det en utökad lovplikt i detaljplanerna att det krävs marklov för fällning av träd. Om du i samband med uppförande av Attefallshus även kommer behöva fälla träd måste du skicka in en separat ansökan om marklov. Tänk på att placera ditt Attefallshus med hänsyn till träden och skogskaraktären.

Anslutning för vatten och avlopp

Mer information

Om din fastighet omfattas av detaljplan kan det vara bra att titta i den för att ta reda på vad som gäller i ditt område innan du börjar planera för det du vill göra. Du kan även läsa mer om Attefallshus på Boverkets webbsida.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 28 apr kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?