
Förskolan ligger bland bok och lind på bottenvåningen i vår fina byskola. Hos oss råder en fint sammanhållen gemenskap, både med skolans F-3 klasser och med de fantastiska miljöer runt omkring. Varmt välkommen till oss!
- Frånvaroanmälan och ledighet
- Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier
Pdf, 187.3 kB.
Välkommen till Linderöds förskola
Vår förskola är belägen mitt i natursköna Linderöd och delar byggnad med Linderöds skola. Förskolan har två avdelningar, Boken och Linden, som är belägna på bottenplan. Under sen eftermiddag slås förskolans avdelningar ihop tillsammans med fritids. Hos oss råder en fint sammanhållen gemenskap, både med skolans F-3- klasser men också med de fantastiska miljöerna runt omkring. Närhet till skog, vatten, idrottshall, byn och bibliotek gör vistelsen på vår förskola till en plats för möjligheter och utforskande.
De punkter vi upplever viktiga är sammanfattningsvis:
- Närliggande skog och naturområden samt tillgång till gympasal
- Förskola för hållbar utveckling
- Vårt samarbete och fina sammanhållning med skolan/fritids
- Vårt tematiska arbete med språkutveckling
- Vår pedagogik
Häng gärna med på våra äventyr på instagram! Där hittar ni oss under namnet forskolan_linderod.
Mål och vision
Linderöds förskola deltar i ett kontinuerligt samarbete med Snödroppens förskola och Västra Vrams förskola. Våra förskolor har en gemensam inriktning på språkutveckling. Vi arbetar med språket systematiskt genom hela terminerna. Barnen erbjuds en stimulerande miljö där de får förutsättningar att utveckla sitt språk genom att bland annat lyssna till högläsning samt samtala om litteratur och andra texter. Vi vill ge varje barn de verktyg och förutsättningar de behöver för att kunna kommunicera och göra sig hörda. Vårt språkutvecklande arbete använder därför en variation av kommunikationsmedel, såsom bildstöd och TAKK.
“Språk, lärande och identitetsutveckling hänger nära samman. Förskolan ska därför lägga stor vikt vid att stimulera barnens språkutveckling [...] genom att uppmuntra och ta tillvara deras nyfikenhet och intresse för att kommunicera på olika sätt” (Lpfö 18, s.8).
Genom att utbyta erfarenheter och tillsammans utveckla våra förskolor strävar vi mot en likvärdig utbildning av hög kvalitet, i enlighet med förskolans läroplan (Lpfö 18).
Vår pedagogik
Förskolan är en plats för möten och upplevelser av olika slag. Dessa möten sker mellan barn, mellan barn och pedagoger, såväl som med material, prövande av olika strategier och med omgivande miljö. Vi tror på att lärande möjliggörs i dessa möten, där barn och pedagoger tillsammans leker, utforskar och lär. Förtroendefulla relationer, samspel samt ett varierande och undersökande arbetssätt är därför en naturlig del av vår vardag.
“Barngruppen och samspelet mellan barnen är en viktig och aktiv del i barnens utveckling och lärande i förskolan. Undervisningen ska baseras på såväl att barnen lär tillsammans och av varandra som samspelet mellan vuxna och barn” (Lpfö 18, s. 11)
Förskolans avdelningar Boken och Linden arbetar tematiskt och har ett tätt samarbete i syfte att skapa ett helhetsperspektiv som följer med barnen under hela deras vistelse på förskolan. Att arbeta tematiskt möjliggör ett lustfyllt och spännande sätt att erfara nya upplevelser, material och tekniker. Vår gemensamma pedagogik är inspirerad av ett utvecklingspedagogiskt perspektiv. Det innebär att vi utgår från barnens perspektiv och erfarenheter, i syfte att skapa förutsättningar som både stöttar och utmanar till lärande och utveckling. Vi fäster stor vikt vid tillgängliga och inkluderande lärmiljöer, inbjudande material samt lyhörda och engagerade pedagoger. Våra pedagoger utgår från ett lågaffektivt bemötande, för att kunna ge varje barn det lugn och den trygghet de behöver för att lyckas utifrån sina egna förutsättningar.
“Utbildningen ska ta tillvara barnens egna erfarenheter, behov och det de visar intresse för. Men barnen ska också kontinuerligt utmanas vidare utifrån läroplanen genom att inspireras till nya upptäckter och kunskaper” (Lpfö 18, s.10)
Förskola för hållbar utveckling
Linderöds förskola deltar i Skolverkets utmärkelse “Skola för hållbar utveckling".
Hållbar utveckling utgör således kärnan i vår verksamhet. Det innebär att ett helhetsgrepp kring social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet genomsyrar vår dagliga pedagogik. Såväl vårt pedagogiska förhållningssätt som våra miljöer strävar efter att inkludera, stötta och utmana varje barn i deras lärande och utveckling. Vårt pedagogiska förhållningssätt uppmuntrar till barns delaktighet och inflytande, på så vis får barnen redan från tidig ålder möjlighet att påverka och delta i enlighet med de demokratiska värderingar vårt samhälle vilar på.
“Utbildningen ska ge barnen möjlighet att tillägna sig ett ekologiskt och varsamt förhållningssätt till sin omgivande miljö och till natur och samhälle. Barnen ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling “. (Lpfö 18, s.9)
Samarbete mellan förskola och vårdnadshavare
Linderöds förskola använder sig av ett förskoleråd i syfte att ge vårdnadshavare ökad insyn och delaktighet i verksamheten, samt för att stärka samarbetet mellan förskola och hem. Ett förskoleråd består av valda vårdnadshavare med barn i verksamheten. Valet sker i början av varje läsår och man väljs för ett läsår i taget. Ett förskoleråd är rådgivande (inte beslutande) och arbetar för ett meningsfullt och utvecklande samarbete mellan förskola och hemmet. Det är förskolechefen som leder förskolerådet och skickar kallelse. På ett förskoleråd informerar förskolechefen om den pedagogiska verksamheten och eventuella stundande förändringar. Vårdnadshavare framför och diskuterar olika förslag, ställer konkreta frågor och kommer med råd till gagn för alla. Det finns inget krav på för- och efterarbete eller särskilda kunskaper för att bli vald, då föräldrarådet främst är ett informations- och diskussionsforum. Här kan ett allmänt intresse för förskola och/eller skola räcka.
Inskolning
Linderöds förskola använder en föräldraaktiv inskolning. Det innebär att ni som vårdnadshavare till en början deltar aktivt under inskolningen, för att sedan gradvis lämna över ansvaret till pedagogerna. På så vis möjliggör vi att inskolningen blir en lugn, trygg och spännande upplevelse för ditt barn. När ert barn erhållit en plats hos oss erbjuder förskolan ett “lära känna samtal” innan inskolningen. Där får vårdnadshavare och ansvarig pedagog möjlighet att lära känna varann och samtala om utformning av inskolning och verksamheten i helhet innan det är dags för inskolningen.
Samarbete med förskolorna Tollarp/Linderöd
Vi samarbetar med de andra förskolorna i Tollarp/Linderöd, exempelvis genom att utbyta erfarenheter och lära av och med varandra. Vi har en gemensam språkstrategi som vi arbetar mot för att inta ett språkutvecklande förhållningssätt och en språkutvecklande lärmiljö. Barns språkutveckling är ett prioriterat område hos oss. Vi samarbetar med grundskolorna i Tollarp för att skapa trygga övergångar mellan förskola och förskoleklass/fritids.
Klagomål
Möjlighet att lämna klagomål mot utbildningen finns reglerat i Skollagens 4 kap § 8. Det är viktigt att klagomål och synpunkter kommer verksamheten till känna i syfte att utveckla och förbättra verksamheterna. Klagomål lämnas i första hand till närmst berörd tjänsteperson. Det kan vara såväl muntligt som skriftligt. Det är också möjligt att lämna klagomål via kommunens hemsida om det upplevs som svårt att lämna klagomålet direkt till verksamheten.
Karta
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss
Länk till annan webbplats.