Förskola är en pedagogisk verksamhet för barn i åldrarna 1-5 år. Förskolan stimulerar barns utveckling och lärande och erbjuder en trygg omsorg.
I Kristianstads kommun finns ett 50-tal kommunala förskolor. En del av förskolorna har särskilda inriktningar eller profiler. Förskolor finns även i fristående regi i form av föräldrakooperativ, personalkooperativ eller aktiebolag.
Förskolan erbjuder barnen en stimulerande och lärorik miljö som lägger grunden för fortsatt lärande.
Vem får plats i förskola?
Förskola är främst till för barn i åldrarna 1-5 år vars vårdnadshavare arbetar eller studerar. Barn som är i behov av särskilt stöd kan få plats före 1 års ålder. Barn till föräldrar som är föräldralediga med annat syskon eller söker arbete har också rätt till plats 15 timmar per vecka. Alla barn i åldern 3-5 år har rätt till allmän förskola 15 timmar per vecka.
För att ställa sig i kö och få plats måste en ansökan göras. Ansökan görs via appen Edlevo eller blankett senast fyra månader innan plats önskas. Exempel: Ansökan görs i januari, då blir garantidatum april. Ansökan kan göras för placering längre fram i tiden. Exempel: ansökan görs i januari för placering i juni, då bli garantidatum senast juni. Du måste tacka ja eller nej till erbjuden plats.
Garantitid innebär rätt till placering inom fyra kalendermånader räknat från det att ansökan har kommit in.
När barnet ska sluta i förskolan måste platsen sägas upp. Du kan tacka ja eller nej till erbjuden plats via Edlevo app och inloggning sker med BankID.
Inskolning
När barnet ska börja i förskolan är det ofta ett stort steg både för barn och föräldrar. Barnet ska vänja sig vid nya miljöer och skapa relationer till barn och pedagoger på förskolan. Placeringen inleds alltid med en inskolning, som vanligtvis sträcker sig över 10 dagar. Inskolningen är till för att barnet successivt ska vänja sig vid allt det nya och här har du som förälder en viktig roll. Du kommer att få information av pedagogerna från den förskola som ditt barn har fått plats på om upplägg av inskolningen för ditt barn.
- När är förskolan öppen?
- Förskolorna har öppet vardagar mellan klockan 6.30 och 18.30. I kommunen finns en förskola, Palettens förskola, som har öppet dygnet runt årets alla dagar.
Lov och läsår
Alla som går i Kristianstads kommuns skolor har samma läsårstider och samma lovdagar. Det kan förekomma något skilda studiedagar. På förskolan finns inga lov förutom på öppna förskolan och för de barn som deltar i allmän förskola, de följer i stort grundskolans läsår.
Allmän förskola
Alla barn har rätt till allmän förskola från och med höstterminstart det år barnet fyller 3. Detta innebär att alla 3-5 åringar har rätt till avgiftsfri förskola 3 timmar per dag, motsvarande 525 timmar/år, under grundskolans terminer som inte inkluderar lunch.
Allmän förskola kostar inget för familjen om ditt barn endast vistas 15 timmar i veckan i förskolan under terminstid. Om tiden i förskolan ändras och ditt barn endast ska ha Allmän förskola måste du omgående meddela detta till Centrala placeringsenheten genom att ringa 044-13 56 65, så att avgiften kan ändras.
Våra förskolor
- Alla förskolor har en egen webbsida där verksamheten beskrivs. Där finns också karta och kontaktuppgifter.
Våra förskolor - Skolområden
- Karta över förskolor Länk till annan webbplats.
Öppna förskolor
Öppen förskola är en verksamhet dit alla barn i åldrarna 0-6 år tillsammans med vuxna är välkomna. Vi har två öppna förskolor i kommunen. Det kostar inget att besöka våra öppna förskolor.
Pedagogisk omsorg, familjedaghem
Pedagogisk omsorg i form av dagbarnvårdare är ett alternativ till förskola eller fritidshem och vänder sig till barn i samma åldrar. Det kan vara verksamhet där personal tar hand om barnen i sitt eget hem, alltså ett traditionellt familjedaghem. Det kan också vara olika flerfamiljslösningar. Pedagogisk omsorg är ingen skolform och styrs inte av läroplaner.
För närvarande har Kristianstads kommun ingen pedagogisk omsorg i form av dagbarnvårdare, men det finns pedagogisk omsorg i fristående regi.
Fritidshem, fritids
För barn från 6 års ålder till och med vårterminen det år de fyller 13 år erbjuds fritidshem på alla skolor för barn vars vårdnadshavare arbetar eller studerar.
Avgifter och regler
I Kristianstad gäller maxtaxan vilket innebär att taxan är inkomstrelaterad men ett tak sätts för hur hög avgiften får bli för olika familjer. Avgiften utgår ifrån hur många barn i familjen som har plats samt familjens sammanlagda bruttoinkomst.
Du ska anmäla aktuell inkomst när du har blivit erbjuden plats. När familjens inkomst ändras eller om familjeförhållandena ändras ska det också anmälas. Barn- och utbildningsförvaltningen begär också in inkomstuppgifter en gång om året.
Registrera barnschema
Vilka tider ska ditt barn vara på förskola eller fritidshem? Du lämnar löpande aktuella tider för barnet via appen Edlevo.
Frånvaroanmälan
Frånvaroanmälan görs innan dagen börjar. Du kan bara frånvaroanmäla ditt barn en dag i taget, idag eller imorgon. Det finns en app som heter Edlevo där du kan göra frånvaroanmälan till förskola.
Mat och måltider
Alla barn har rätt till en god och näringsriktig måltid. Den mat som vi serverar är kostnadsfri. Måltiden är ett tillfälle för barn och personal att umgås och skapa relationer. Den kan också väcka nyfikenhet för vidare frågor om hållbar utveckling.
Profiler eller särskilda inriktningar
På tre av våra förskolor har medarbetarna tillsammans med förskolechefen bestämt att verksamheten ska jobba i en speciell riktning. Arbete på de tre idrottsförskolorna utgår från ett särskilt koncept där inriktningen är idrott och rörelselek.
Filmer om förskoleverksamheten
Filmer om förskoleverksamheten finna på svenska, engelska, albanska, arabiska, dari och somaliska.
Skolresor och utflykter
Ibland åker barn i förskolan och skolan med andra fordon än de i kollektivtrafik. Det finns riktlinjer för resor. Du som vårdnadshavare ska fylla i medgivandeblanketter som du får av personalen på förskolan eller skolan.
- Blankett: Försäkran från vårdnadshavare och personal avseende trafiksäkert fordon Pdf, 157.2 kB.
- Blankett: Medgivande att åka i annat fordon än skolbuss Pdf, 1.6 MB.
Riktlinjerna ingår som en del i den planering och bedömning som sker inför aktiviteter
med barn och elever vid resor.
Resor med barn och elever avser exkursioner, skolresor, studieresor, studiebesök och utflykter.
Vanliga frågor och svar om förskola
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss Länk till annan webbplats.
Sidans innehåll
- Vem får plats i förskola?
- Inskolning
- Lov och läsår
- Allmän förskola
- Våra förskolor
- Öppna förskolor
- Pedagogisk omsorg, familjedaghem
- Fritidshem, fritids
- Avgifter och regler
- Registrera barnschema
- Frånvaroanmälan
- Mat och måltider
- Profiler eller särskilda inriktningar
- Filmer om förskoleverksamheten
- Skolresor och utflykter
- Vanliga frågor och svar om förskola