- Startsida
- Jobb och företagande
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Livsmedelsverksamhet
Livsmedelsverksamhet
Driver du till exempel restaurang, pizzeria, café, livsmedelsbutik, food truck eller kök i en förskola? Då ska du se till att maten är säker att äta och kunderna får tillräcklig information om maten. Här får du information för dig som har en livsmedelsverksamhet.
Registrering av livsmedelsvarksamhet
Du som är livsmedelsföretagare måste skicka in en anmälan om registrering av livsmedelsverksamhet till miljö-och hälsoskyddsnämnden. Det gäller även dig som tar över (byte av ägare) en redan registrerad verksamhet. Här får du information om att starta och driva en livsmedelsverksamhet.
- Starta och driva en livsmedelsverksamhet
- E-tjänst: Livsmedelsverksamhet - registrering Länk till annan webbplats.
Avregistrering av livsmedelverksamhet
- När du säljer din livsmedelsverksamhet, eller om den ska upphöra av annan anledning, ska du anmäla detta till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Tänk på att om du även har serverings eller dricksvattenanläggning, måste du även anmäla upphörande.
- E-tjänst: Upphörande av verksamhet inom livsmedel, alkohol, tobak, nikotin, köldmedia Länk till annan webbplats.
Livsmedelskontroll hos verksamheter
Du som ska driva eller redan driver ett livsmedelsföretag måste se till att alla livsmedel är säkra. För att uppfylla lagstiftningens krav måste du bland annat ha lämpliga lokaler och utrustning samt bra rutiner i din livsmedelsverksamhet.
Misstänkt matförgiftning
- Misstänker du att du blivit sjuk av mat som du ätit eller köpt i Kristianstads kommun? Då kan du anmäla det till oss, så att vi kan försöka förhindra att fler blir sjuka.
- Misstänkt matförgiftning
Dricksvattenanläggning
- Om du tar dricksvatten till din verksamhet från egen brunn måste du anmäla det till oss.
- Dricksvattenanläggning
Avgifter för livsmedelsverksamhet
När du ska starta en ny eller tar över en befintlig livsmedelsverksamhet finns det avgifter som är kopplade till livsmedelskontroll som du måste känna till.
Avfallshantering för livsmedelsverksamhet
- Den som driver verksamhet ska ta hand om och sortera det avfall som uppstår i verksamheten.
- Avfallshantering för livsmedelsverksamhet
Material i kontakt med livsmedel
Företagare som tillverkar, importerar eller säljer kontaktmaterial eller produkter behöver registrera sin verksamhet hos miljö- och hälsoskyddsavdelningen senast den 1 juli 2024.
Återanvändbara muggar och matlådor
Du som ska driva eller redan driver ett livsmedelsföretag måste se till att alla livsmedel är säkra. För att uppfylla lagstiftningens krav måste du bland annat ha lämpliga lokaler och utrustning samt bra rutiner i din livsmedelsverksamhet.
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss Länk till annan webbplats.
Sidans innehåll
- Registrering av livsmedelsvarksamhet
- Avregistrering av livsmedelverksamhet
- Livsmedelskontroll hos verksamheter
- Misstänkt matförgiftning
- Dricksvattenanläggning
- Avgifter för livsmedelsverksamhet
- Avfallshantering för livsmedelsverksamhet
- Material i kontakt med livsmedel
- Återanvändbara muggar och matlådor