Material i kontakt med livsmedel

En närbild av en tallrik med mat

Företagare som tillverkar, importerar eller säljer kontaktmaterial eller produkter behöver registrera sin verksamhet hos miljö- och hälsoskyddsavdelningen senast den 1 juli 2024.

Verksamheter som behöver registreras

Företagare som tillverkar, importerar eller säljer kontaktmaterial eller produkter behöver registrera sin verksamhet hos miljö- och hälsoskyddsavdelningen senast den 1 juli 2024. Kontrollmyndigheten som utför livsmedelskontrollen kommer även att utföra kontroll på kontaktmaterial.

Vad är kontaktmaterial?

Material i kontakt med livsmedel eller kontaktmaterial förkortas till FCM (Food Contact Materials). Kontaktmaterial är allt från:

  • Förpackningsmaterial för livsmedel - plastpåsar, plastfilmer, papperspåsar, kartong och plastförpackningar, olika slags folier
  • Bordsartiklar - porslin, glas, matbestick
  • Köksredskap - ugnsplåtar, slevar, vispar, stekpannor och kastruller
  • Köksapparater - juicepress, kaffebryggare och elvispar
  • Matlagningsapparater - rör, hjul, slangar och tätningar
  • Utrustning och ytskikt - filterdukar och transportband

Verksamheter som inte behöver registreras

Verksamheter som är undantagna från registreringsplikten:

  • Verksamheter som under ett räkenskapsår beräknas ha en omsättning avseende FCM som understiger 80 000 kronor.
  • Verksamheter som beräknas tillverka, förädla eller importera färre än 1 000 enheter av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel.
  • Restauranger och andra som hanterar FCM.

Lagstiftningen om kontaktmaterial riktar sig till de företag som tillverkar eller släpper ut dessa material och produkter på marknaden, och inte till livsmedelsföretagare som använder kontaktmaterialen. Du som till exempel har en restaurang eller annan verksamhet som använder köksmaskiner med mera, behöver inte göra någon särskild registrering för kontaktmaterial. Hur du hanterar dem tas om hand i den vanliga kontrollen som miljö- och hälsoskyddsavdelningen gör hos dig. Vid frågor och funderingar vänligen kontakta miljö- och hälsoskyddsavdelningen

FCM

På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om FCM (Food Contact Materials) och vilka verksamheter som omfattas.

Registreringsavgift

Miljö- och hälsoskyddsavdelningen tar ut en timavgift för att handlägga din anmälan. För att inte förlänga handläggningstiden är det viktigt att du fyller i blanketten så noggrant som möjligt.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 25 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?