Musik från verksamheter, som exempelvis restauranger, kan orsaka störande buller i bostäder. Musik innehåller ofta lågfrekvent basljud. Det lågfrekventa basljudet sprider sig lätt långa sträckor i en fastighet och kan därför upplevas som störande av många. Boende som utsätts för musikbuller uppger ofta att de är störda redan vid låga ljudnivåer.
Därför är Folkhälsomyndighetens riktvärden för bedömning av musikbuller satta på en relativt låg nivå, 25 dBA. Riktvärdena är avsedda att användas främst för sovrum och vardagsrum i bostäder.
Krav för höga ljudnivåer inne i lokalen
Har du en verksamhet där det spelas hög musik? Då ansvarar du för att ljudnivåerna i lokalen inte är skadlig för besökarna. Det ska finnas en egenkontroll med rutiner kring ljudnivån. Ljud från musikanläggning och gäster ska inte överskrida Folkhälsomyndighetens allmänna råd om höga ljudnivåer. Dessa krav gäller för sådana lokaler och platser, såväl inomhus som utomhus, där höga ljudnivåer spelas. Exempel är diskotek, konserter, biografer och träningslokaler.
Som verksamhetsutövare bör du tillsammans med fastighetsägaren, känna till ljudisoleringen mellan lokalen och närliggande bostäder i fastigheten. Då kan ni minimera störningsrisken till grannarna genom att antingen ljudisolera eller anpassa musikanläggningen utifrån fastighetens förutsättningar. Även om ljudisoleringen har bedömts som "god", är det alltid de uppmätta ljudnivåerna i bostaden som avgör. Om klagomål inkommer är det i första hand ljudnivåerna hos den boende som ska utredas, inte ljudisoleringen.
Fläktar och installationer
Beroende på var ljudet uppkommer används olika grunder för bedömning/riktvärden. Riktvärden finns för ljudnivåer inomhus och utomhus. Riktvärden utomhus används normalt när man upplever sig störd på uteplats, balkong eller inne i bostaden med öppna fönster.
Utomhus
Naturvårdsverkets vägledning för industri- och annat verksamhetsbuller är tillämpliga. Riktvärdet under dagtid är 50 dBA klockan 06–18, 45 dBA kvällstid klockan 18–22 samt helger 06-22, och
40 dBA nattetid klockan 22–06. Om bullret innehåller inslag av toner kan riktvärdet i vissa fall skärpas med 5 dBA.
Inomhus
Riktvärden inomhus används när man är störd av buller inne i bostaden. Då är Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus tillämpliga. Riktvärden finns bland annat för kontinuerligt (ekvivalent) buller, och gäller med fönster, vädringsluckor och dörrar stängda.
Kontinuerligt buller, till exempel från fläktar, får inte låta mer än 30 dBA Leq. Det är ett medelvärde av ljudnivån under en viss tid. Om bullret innehåller inslag av toner kan riktvärdet i vissa fall skärpas med 5 dBA.