Vanliga symtom på matförgiftning är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber. Misstänker du att du blivit matförgiftad av mat som du köpt eller ätit i Kristianstads kommun? Gör då en anmälan, så kan vi försöka förhindra att fler blir sjuka.

Anmäl matförgiftning

Du kan välja att anmäla anonymt, men för att kunna göra en fullständig utredning är det är en fördel att vi kan kontakta dig. De kontaktuppgifter du lämnar blir behandlade enligt dataskyddsförordningen. För att vi ska kunna göra en bra utredning är det viktigt att anmälan fylls i så noggrant som möjligt.

Blev fler personer sjuka? Uppmana gärna de andra att göra en egen anmälan. Kontakta också din vårdcentral. Det är viktigt att ta prov medan du fortfarande är sjuk, för att kunna hitta orsaken.

Vad händer efter en anmälan?

När vi får in en anmälan om matförgiftning påbörjas en utredning. Ibland kan det finnas behov av kompletterande uppgifter från den som gjort anmälan.

Vi följer alltid upp en anmälan om matförgiftning. Det innebär att vi kontaktar verksamheten som sålt livsmedlet för att ta reda på vad företaget har för rutiner och vi frågar även om de själva har fått in någon anmälan om matförgiftning. Vi kan också göra ett besök på det aktuella matstället för att ta prover, mäta temperaturer och kontrollera hygienen i lokalerna.

Rötmånad

Under sommaren äter vi oftare utomhus, vi grillar och har med oss matsäck till stranden och i båten. När det är varmt och fuktigt trivs de bakterier och mögel som kan göra dig sjuk av maten. Det är varmt i bilen när vi åker till sommarstugan och från affären. För att undvika att bli sjuk av maten under den här tiden, är det viktigaste att följa samma hygienråd som gäller för hela året. Våga använda dina sinnen: titta, lukta och smaka. Därför är det extra viktigt att tänka på att bra hygien och kylning av livsmedel. Den period som traditionellt kallas för rötmånad infaller vanligtvis i slutet av juli.

Tips för att hålla maten fräsch i rötmånadstider

  • Håll maten kall under transport. Använd kylväskor och kylklampar.
  • Ställ genast in varorna i kylen när du kommer hem. Se till att ha tillräckligt kallt i kylskåpet. Alla förpackade livsmedel har en förvaringsanvisning i märkningen.
  • Ta inte fram mer mat än vad du tror går åt till måltiden.
  • Använd inte samma fat och skärbrädor till rått och tillagat kött eller till grönsaker.
  • Varm mat ska hållas varm (rekommenderat är minst + 60 grader) och kall mat ska hållas kall.
  • Blir det varm mat över? Kyl ner det så snabbt som möjligt i t.ex. ett kallvattenbad eller ställ fatet på kylklampar.
  • Tvätta händerna noga innan och under matlagningen.
  • Händerna ska tvättas efter toalettbesök och om du varit i kontakt med djur.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 17.00
Hjälpte informationen på sidan dig?