Hemtjänst – hjälp i hemmet, ska ge det stöd som just du behöver för att kunna bo kvar i din bostad.

Vilken hjälp kan jag få?

Den hjälp du kan få beror på din situation och bedöms individuellt. Det kan till exempel vara hjälp med att ta av och på kläder, duscha, bryta ensamhet eller att städa och tvätta. Hur mycket hjälp du behöver kan variera från en gång till en annan. Det är viktigt att du deltar i sysslorna efter din egen förmåga.

Exempel på insatser du kan ansöka om hjälp med

Personlig omvårdnad

Personlig omvårdnad kan se ut på många sätt. Det kan exempelvis vara hjälp vid uppstigning och sänggående, ta av och på kläder eller att duscha. Det är viktigt att du gör så mycket som möjligt på egen hand för att bli så självständig som möjligt och bibehålla de färdigheter som du redan har.

Tillsyn

Du kan få regelbunden tillsyn för att känna trygghet i bostaden.

Social kontakt

Social kontakt är till för att öka kontakterna med andra människor och uppmuntra till att på sikt delta i olika aktiviteter, t ex på mötesplatser.

Utevistelse

Utevistelse kan du få hjälp med när du behöver komma ut men inte klarar detta på egen hand.

Städning

Städning kan du få hjälp med när du inte klarar av att städa själv. Städningen görs främst i de rum som normalt används, såsom vardagsrum, sovrum, kök, hall och toalett. Städningen omfattar i första hand dammsugning och avtorkning av golv. Städutrustning som kan godkännas ur arbetsmiljösynpunkt tillhandahålls av dig.

Tvätt

När Du inte själv klarar av att tvätta kan du t ex få hjälp med att boka tvättid, lägga i tvätt i tvättmaskin, hänga upp tvätt samt vika ihop tvätten.

Inköp

Inköp utförs digitalt vilket innebär att du med stöd av personal beställer dagligvaror på internet. Varorna levereras sedan hem till din bostad på angiven dag.
Behöver du hjälp med att packa upp varorna kommer hemtjänstpersonalen till dej och hjälper dig med det.

Ledsagning

Om du inte på egen hand klarar av besök inom sjukvården eller att göra andra viktiga ärenden och inte någon närstående kan följa med kan du få hjälp av en ledsagare.

Matdistribution

Kan du inte själv laga mat eller ta dig till en mötesplats för att äta kan du få färdiglagad mat hem till din bostad.

Trygghetslarm

Trygghetslarm kan du få för att känna trygghet i bostaden. Med trygghetslarm kan du komma i kontakt med hemtjänstpersonal dygnet runt om något oförutsett inträffar. När du trycker på larmet får du kontakt med hemtjänstpersonal som berättar att hjälp är på väg.

Fast omsorgskontakt

Du kommer att erbjudas en fast omsorgskontakt som har ett särskilt ansvar för att hemtjänsten hos dig fungerar på ett bra sätt. En god vård och omsorg bygger på ett bra samarbete mellan dig, personalen och anhöriga. Fast omsorgskontakts uppgift är att underlätta det samarbetet och du själv och dina närstående kan alltid vända er dit med frågor och synpunkter.

Fast omsorgskontakt ansvarar bland annat för att ta fram en genomförandeplan tillsammans med dig, för att du ska få en trygg och säker omvårdnad utifrån dina behov och önskemål. Planen beskriver hur de insatser du beviljats ska genomföras.

Så ansöker du

När du vill ansöka om hemtjänst tar du kontakt med en biståndshandläggare. Lättaste sättet att komma i kontakt med en biståndshandläggare på Myndighetsenheten i ditt område är att ringa Medborgarcenter och ange var du bor. Du kan även se kontaktuppgifter till Biståndshandläggare eller vårdplaneringsteamet via länken nedan samt om hur du ansöker om hjälp.

Vad kostar det?

Du betalar en avgift för den hjälp du får. Avgiften debiteras enligt timtaxa efter utförd tid. Hur mycket du betalar beror på vad du har i inkomst och på din boendekostnad.

Val av leverantör av hemtjänst

Du väljer själv vilken hemtjänstleverantör du vill ha. Du kan antingen välja kommunens hemtjänst eller en privat leverantör. Företagen är godkända av kommunen.

När du ansöker om hemtjänst hos kommunens biståndshandläggare informeras du om vilka leverantörer du kan välja mellan utifrån var du bor. Du har alltid möjlighet att byta leverantör. Din biståndshandläggare hjälper dig då med detta.

När du gjort ett val kommer leverantören du valt kontakta dig. Om du inte gör något val tilldelas du en leverantör enligt en turordningslista.

Leverantörer

Namn

Insatser som utförs

Geografiskt område

Alternativ hemtjänst Pdf, 297.7 kB.

Service, personlig omvårdnad och delegerad hemsjukvård

Område 1,2,4,8

HS Service och Support Pdf, 121.4 kB.

Service, personlig omvårdnad och delegerad hemsjukvård

Område 1,2,4

Kristianstads kommun Pdf, 278.8 kB.

Hemtjänstleverantörer

Service, personlig omvårdnad och delegerad hemsjukvård

Hela kommunen

Nya Hemtjänsten Syd Pdf, 108.4 kB.

Service, personlig omvårdnad och delegerad hemsjukvård

Område 1,2,3,4,5

Tilläggstjänster

Företagen kan erbjuda tilläggstjänster, det vill säga tjänster utöver de biståndsbeviljade insatserna. Om du vill köpa tilläggstjänster beställer och betalar du dessa direkt till företaget enligt företagets prislista.

Vilka kan jag välja?

Beroende på var i kommunen du bor har du olika många leverantörer av hemtjänst att välja mellan. På kartan nedan ser du vilka leverantörer som finns i respektive område. En leverantör kan utföra hemtjänst inom ett eller flera av dessa områden.

Filtrera resultatet

Det här formuläret postas automatiskt

 • Nya Hemtjänsten Syd AB (privat företag)

  Välkommen som kund till Nya Hemtjänsten!

 • Sommarlyckans hemtjänst

  Vi sätter dig som kund i centrum. Det innebär att du utifrån dina behov, möjligheter och önskemål får din personliga omvårdnad och service utformad m...

 • Söders hemtjänst

  Med ett trevligt bemötande tillgodoser vi dina önskemål så långt det går.

 • Tollarp centrums hemtjänst

  Vi har som mål att du som kund ska vara nöjd med den hemtjänst vi utför åt dig.

 • Tollarps hemtjänst

  Vi vill att du som kund ska vara nöjd med de insatser vi i hemtjänsten utför åt dig.

 • Vä hemtjänst

  Hos oss får du stort inflytande i hur din personliga omvårdnad och service utformas.

 • Åhus hemtjänst

  Vi arbetar med ett stort engagemang, flexibilitet och med hjärtat på rätta stället. Du är som kund alltid i centrum och får dina beviljade insatser u...

 • Östermalms hemtjänst

  Välkommen till Östermalms hemtjänst! Vårt mål är att tillgodose dina önskemål och behov och att du som kund ska vara nöjd med de insatser vi utför.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 17 jun kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?