Hemsjukvård och rehabilitering

Hemsjukvård och rehabilitering i hemmet riktar sig till dig som behöver hälso- och sjukvård, men inte kan ta dig till en vårdcentral eller mottagning. Tillsammans arbetar vi för att du ska få tillbaka, bibehålla eller förbättra dina funktioner.

Hemsjukvård

Hemsjukvård innebär att du får vård i ditt eget hem som utförs av sjuksköterskor, fysioterapeut och arbetsterapeuter. När du har svårt att ta dig till en vårdcentral kan du få hjälp att beviljas hemsjukvård.

Hur ansöker jag?

Du ansöker om hemsjukvård via din vårdcentral som skickar en vårdbegäran till vår sjuksköterska. Sedan görs ett hembesök av kommunens sjuksköterska, som gör en ny bedömning och fattar beslut om hemsjukvård.

Rehabilitering i hemsjukvården

Rehabilitering handlar om träning, råd och stöd för en fungerande vardag. Behöver du rehabilitering men inte kan ta dig till en vårdcentral kan du kontakta oss. Våra arbetsterapeuter och fysioterapeuter tar fram insatser som är anpassade efter dina behov. Tillsammans arbetar vi för att du ska få tillbaka eller förbättra dina funktioner.

Arbetsterapeut

Arbetsterapeuten bedömer, stödjer och träning i aktivitet för att öka förutsättningarna för ett självständigt liv. Det kan handla om att kunna klä sig, förflytta sig och sköta vardagslivets rutiner i hemmet. Vid behov skriver arbetsterapeuten ut hjälpmedel.

Fysioterapeut

Fysioterapeuten arbetar med bedömning, handledning och träning av fysisk förmåga till exempel muskelstyrka, balans eller förflyttning. Fysioterapeuten kan bland annat hjälpa dig att återfå funktion genom att träna med dig och vid behov prova ut hjälpmedel.

Hur ansöker jag?

Du ansöker via vår e-tjänst för kontakt med en arbets- eller fysioterapeut. Du kan även ta kontakt med Rehabenheten.

Vad kostar det?

Hemsjukvård och rehabilitering i hemsjukvården utförs av sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Vi fakturerar per besök och du betalar för max fyra besök i månaden. För besök som delegerats till hemtjänstpersonal betalar du hemtjänstavgift för utförd tid.

Medicinskt ansvarig (MAS och MAR)

Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS)

Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) har ett ansvar för att du som vårdas i den kommunala hälso- och sjukvården får en säker vård av god kvalitet.

Ansvaret innebär bland annat att:

  • Utarbeta och följa upp rutiner
  • Avvikelsehantering
  • Delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården
  • Utveckling av kommunal hälso- och sjukvård.

MAS har också ansvar för att anmäla till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om du som patient har utsatts för skada, eller risk för skada, i samband med vård och behandling.

Patientsäkerhetsberättelser

Varje år sammanställer medicinskt ansvariga en patientsäkerhetsberättelse. Om du vill få tillgång till tidigare patientsäkerhetsberättelsen kan du kontakta medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR)

Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) ansvarar för insatser av en säker och god kvalitet från ett patientsäkerhetsperspektiv.

Ansvaret innebär dessutom att:

  • Utarbeta rutiner för att säkerställa att lagar och föreskrifter inom rehabilitering, habilitering och hjälpmedel följs.
  • Deltar i utvecklingsarbete inom rehabilitering och habilitering, bland annat genom analyser och uppföljningar.

Om du inte är nöjd med den rehabilitering du får i hemmet ska du vända dig till medicinskt ansvarig för rehabilitering.

Ansvarsfördelning mellan kommun och region

Den vård du behöver ges ofta av både kommun och region. Tillsammans ansvarar vi för den hälso- och sjukvård du får vare sig det är i hemmet eller på sjukhus.

Regionens ansvar

Ansvarsfördelningen mellan Region Skåne och de skånska kommunerna definieras utifrån "tröskelprincipen" och gäller dygnet runt. Detta innebär att om patienten själv, eller med hjälp av assistans/ledsagare kan ta sig till vårdcentralen har Region Skåne vårdansvaret. Region Skåne har ansvar för specialistsjukvården och primärvården.

Kommunens ansvar

Kommunen ansvarar således för hälso- och sjukvård för de som bor i vård- och omsorgsboende och för de personer som bor på LSS-boende eller i ordinärt boende och som inte på egen hand eller med hjälp av assistans/ledsagare kan ta sig till vårdcentralen.

Rehabilitering och habilitering

Kommunen ansvarar även för rehabilitering på primärvårdsnivå som ges av arbetsterapeut och /eller sjukgymnast/fysioterapeut i ordinärt boende för dig som inte kan ta dig till primärvårdens vårdcentraler.

Kommunen ansvarar för rehabilitering och habilitering i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen. Kommunen har ansvar för rehabilitering inom vård- och omsorgsboenden samt bostäder med särskild service.

Kommunen erbjuder även rehabilitering på primärvårdsnivå i ordinärt boende, utförd av arbetsterapeut och/eller fysioterapeut, för den som inte på egen hand kan ta sig till vårdcentralen.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 16.00
Hjälpte informationen på sidan dig?