Det är viktigt att slippa vara rädd för att drabbas av brott eller olyckor där du bor och att kunna lita på att barnen har en säker och trygg vardag. Trygghet och säkerhet är en del av den livskvalitet som kommunen vill skapa.
Kristianstads kommun arbetar för att vi ska ha en trygg och säker kommun att leva och vistas i. Målet är att förebygga och minska faror, olyckor och brott.
Säker i hemmet
Var tredje olycka i vårt samhälle händer i hemmet och det är barn och äldre som är mest utsatta. Den vanligaste olyckan för både barn och äldre är fallolyckan. Andra vanliga olyckor för barn är klämskador, brännskador, stickskador och förgiftning.
Det finns många säkerhetsrisker i hemmet och på fritiden. Det handlar till exempel om brandrisker och farliga ämnen. Men det finns mycket du kan göra för att minska riskerna.
På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida kan du även få råd som riktar sig till dig som är privatperson inom ämnen som till exempel hemberedskap, brandsäkerhet och naturolyckor. Läs mer:
Olycksfallsförsäkring och patientförsäkring
Kommunens försäkringar skyddar dig som deltar i kommunens verksamhet. Här har vi samlat information om våra försäkringar och när du har rätt till ekonomisk ersättning.
Samverkan mot brott
Grannsamverkan sker i samarbete mellan Kristianstads kommun och polisen Kristianstad. Detta är en effektiv metod för att minska inbrott i bostadsområden.
Prognoser och vattennivåer
Kristianstad har ett avancerat prognossystem för vattenflöden och vattennivåer, Flood Watch, som använder data från SMHI och Eons kraftverk i Helgeå. Prognoserna ger goda möjligheter att agera i tid och på rätt sätt inför ett hotande översvämningsläge.
För Kristianstads vattenverk och Osby visas även SMHI:s prognoser för nederbörd och temperatur.
Flood Watch är öppet att titta på för alla som vill. I Flood Watch kan du själv följa aktuella flöden, vattennivåer, temperatur och nederbörd. Där finns också prognoser för tio dagar framåt i tiden. Se länk nedan.
OBS! Google Chrome måste användas som webbläsare.
Kommunen anpassar sin beredskap och rapportering till det aktuella läget. Övervakningen skärps när flöden och vattennivåer stiger. Vid omkring + 2 meter betraktar vi det som ett allvarligare högvattenläge och arbetar med höjd beredskap.
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss Länk till annan webbplats.