Vi lagar mat till vård- och omsorgsboenden, skolor, förskolor och till dig som får mat levererad hem.
Kvalité
Vi arbetar i kampen mot transfetter och tillagar nästan alla soppor, såser, gratänger och desserter från grunden. Av livsmedelsföretagen tar vi hjälp med sånt som vi har svårt att hinna med att göra, såsom till exempel den stekta fisken, köttbullar, kåldolmar och en del biffar, men de flesta andra rätter är "hemlagade" och tillagas av råvaror med hög kvalité.
Vi arbetar efter kommunens styrkort som vi brutit ner till vår verksamhet för att:
- göra våra kunder nöjda
- ge vår personal medbestämmande och ansvar
- öka vårt miljötänkande med ekologiska produkter och en minskad förbrukning av disk-och rengöringsmedel.
Matsedel
Till boendeenheterna och de som har matdistribution finns det möjlighet att välja på två middagsrätter. Matsedeln är baserade på svensk husmanskost med huvudrätt och dessert. Vid uppföljningar med kostombud och med kunder kommer även önskemål upp som läggs in i matsedeln.
Vår matsedel, som är årstidsanpassad, bygger på svenska näringsrekommendationer när det gäller energi-, närings-, mineral- och vitamininnehåll.
Så här bör du fördela ditt totala matintag under dagen
- Frukost: 15–20 % av energin
- Middag: 30–35 % av energin
- Mellanmål: 10–15 % av energin
- Kvällsmat: 20–25 % av energin
- Mellanmål: 10–20 % av energin
För dig som får middagen levererad hem innebär det att 65 % av energin ska komma från dagens övriga måltider.
- Maten som ska vara varm ska ha en serveringtemperatur på minst 60 grader och mat som ska serveras kall ska hålla max 8 grader när den når kunden.
Matsedel äldreomsorg
Specialkost
Finns det behov av specialkost går detta att få från samtliga kök i enheten.
De vanligaste typerna av specialkost vi tillhandahåller inom äldreomsorgen är:
- Diabeteskost (D), som oftast får en annan dessert.
- Konsistensanpassad kost.
Grov paté, luftig, mjuk och grovkornig, typ saftig och mjuk köttfärslimpa. Lätt att dela med gaffel. Grov köttpaté eller hel fisk, serveras med sås och grönsaker och potatis i valfri konsistens. Delad konserverad frukt.
Timbal, mjuk, slät och sammanhållande kost, typ omelett. Kött- eller fisktimbal, serveras med sås, grönsakstimbal/puré och pressad potatis eller mos. Slät dessert.
Gelé, slät och kall, kött, fisk och grönsak, serveras med sås, varm eller kall och potatismos. Dessertgelé med gräddtopp.
Flytande, varm och kall, finns i olika tjocklekar. Serveras med energirika tillbehör som vispgrädde och crème fraiche.
Våra kök
Våra kök distribuerar måltider till våra omsorgsboenden, men en del kök distribuerar även till barnomsorgen. Många av våra kök har även restauranger där ni är välkomna att besöka för att äta lunch eller fika.
Restauranger inom äldreomsorgen
Läs mer under respektive kök med öppettider med mera och vad vi har att erbjuda.
Förboka
Vill du äta på mötesplatsen på Skärdalshemmet eller Gärdskan måste detta förbokas hos kökspersonalen på respektive mötesplats.
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss Länk till annan webbplats.