Mat och måltider – omsorgen

En tallrik med potatis, sås, grönsaker och fisk.

Vi lagar mat till vård- och omsorgsboenden, skolor, förskolor och till dig som får mat levererad hem.

Kvalité

Vi arbetar i kampen mot transfetter och tillagar nästan alla soppor, såser, gratänger och desserter från grunden. Av livsmedelsföretagen tar vi hjälp med sånt som vi har svårt att hinna med att göra, såsom till exempel den stekta fisken, köttbullar, kåldolmar och en del biffar, men de flesta andra rätter är "hemlagade" och tillagas av råvaror med hög kvalité.

Vi arbetar efter kommunens styrkort som vi brutit ner till vår verksamhet för att:

  • göra våra kunder nöjda
  • ge vår personal medbestämmande och ansvar
  • öka vårt miljötänkande med ekologiska produkter och en minskad förbrukning av disk-och rengöringsmedel.

Matsedel

Till boendeenheterna och de som har matdistribution finns det möjlighet att välja på två middagsrätter. Matsedeln är baserade på svensk husmanskost med huvudrätt och dessert. Vid uppföljningar med kostombud och med kunder kommer även önskemål upp som läggs in i matsedeln.

Vår matsedel, som är årstidsanpassad, bygger på svenska näringsrekommendationer när det gäller energi-, närings-, mineral- och vitamininnehåll.

Så här bör du fördela ditt totala matintag under dagen

  • Frukost: 15–20 % av energin
  • Middag: 30–35 % av energin
  • Mellanmål: 10–15 % av energin
  • Kvällsmat: 20–25 % av energin
  • Mellanmål: 10–20 % av energin

För dig som får middagen levererad hem innebär det att 65 % av energin ska komma från dagens övriga måltider.

Specialkost

Finns det behov av specialkost går detta att få från samtliga kök i enheten.

De vanligaste typerna av specialkost vi tillhandahåller inom äldreomsorgen är:

  • Diabeteskost (D), som oftast får en annan dessert. 
  • Konsistensanpassad kost.

Grov paté


Grov paté
, luftig, mjuk och grovkornig, typ saftig och mjuk köttfärslimpa. Lätt att dela med gaffel. Grov köttpaté eller hel fisk, serveras med sås och grönsaker och potatis i valfri konsistens. Delad konserverad frukt.

 

 

Timbal


Timbal
, mjuk, slät och sammanhållande kost, typ omelett. Kött- eller fisktimbal, serveras med sås, grönsakstimbal/puré och pressad potatis eller mos. Slät dessert.

 


Gelé


Gelé
, slät och kall, kött, fisk och grönsak, serveras med sås, varm eller kall och potatismos. Dessertgelé med gräddtopp.





Flytande

 

Flytande, varm och kall, finns i olika tjocklekar. Serveras med energirika tillbehör som vispgrädde och crème fraiche.

 

 

Våra kök

Våra kök distribuerar måltider till våra omsorgsboenden, men en del kök distribuerar även till barnomsorgen. Många av våra kök har även restauranger där ni är välkomna att besöka för att äta lunch eller fika.

Restauranger inom äldreomsorgen

Läs mer under respektive kök med öppettider med mera och vad vi har att erbjuda.

Förboka

Vill du äta på mötesplatsen på Skärdalshemmet eller Gärdskan måste detta förbokas hos kökspersonalen på respektive mötesplats.

Allögården

Våra öppettider

Vardagar, helger och röda dagar:

  • Restaurangen/Café öppet kl. 9.00-15.00
  • Dagens rätt serveras kl. 12.00-13.00

Vår servering erbjuder

  • Alltid två rätter
  • Sallad, bröd och dryck ingår
  • Kaffe och fikabröd
  • Övriga önskemål enligt överenskommelse

Våra matgäster

Ett 30 tal gäster besöker dagligen vår restaurang.

Varmt välkomna önskar personalen på Allögården!

Telefonnummer

  • 044-13 55 72

Besöksadress

  • Kockumsgatan 5

Charlottesborgs Centralkök

Charlottesborgsköket tillagar och skickar huvudkomponent, sås, efterrätt och kvällsmat till Charlottesborgshemmet, Allögården, Skärdalshemmet, Österängsgården, Hammarshemmet och Almhaga tre gånger per vecka.

Dessutom tillagas mat till förskolorna Ängsgården, Österäng, Sjögården, Svalan samt Palettens helgbarn. Förskolorna får huvudkomponent och sås levererat två gånger per vecka.

Maten slutbereds ute på respektive boende/förskola och serveras med nykokt potatis, pasta eller ris och kokta/färska grönsaker.

Till ca 120 hemmaboende kunder med beviljad matdistribution skickas kyld portionsförpackad mat med taxi en gång i veckan. Matsedeln består av 10 maträtter med möjlighet att göra val på tillbehör och 7 desserter att välja mellan. Varje vecka kommer det en ny matsedel.

Charlottesborgs Centralkök

Telefon: 044-13 48 45

Telefontider

  • Mån-Fre kl. 09:00-12:00
  • Mån-Fre kl.13:00-15:00
  • Lör-Sön kl. 09:00-12:00

Besöksadress

Hasselvägen 41

Fjällbacka

Öppettider i restaurangen:

  • alla dagar klockan 12.00-13.00
  • Vi serverar dagens rätt, alternativ rätt , lättlunch och pajer
  • Vi ordnar också fika och kaffe på andra tider i restaurangen

Fjällbacka tillagar:

  • cirka 50 portioner till boende på Fjällbacka servicehus
  • cirka 45 portioner till personer i eget boende i Fjälkinge, Hammar, Viby, Rinkaby, Tosteberga och Ivö
  • Vi har även några gäster i vår matsal.

Fjällbacka kök

Telefon: 044-13 66 90

Besöksadress

Grönängsvägen 8, Fjälkinge

Forsalid

I natursköna Degeberga ligger Forsalid. Vi lagar mat till vård- och omsorgsboende Forsalid och Skogåsa

Matsedel äldreomsorg

Här hittar du våra olika matsedlar. Du är välkommen att äta lunch i någon av våra restauranger.

Forsalid tillagar

  • Cirka 100 portioner varav cirka 50 portioner är till matdistribution runt om Degeberga
  • 24 portioner till äldreboendet Skogåsa i Everöd där vi även skickar kvällsmat
  • 24 portioner till våra egna på Forsalid servicehus som både får frukost och kvällsmat serverat dagligen

Forsalid

Telefon: 044-13 42 06

Besöksadress

Forsakarsvägen 16
297 32 Degeberga

Hjärtebacke

Öppettider i vår servering

  • Lunch dagligen mellan kl. 12.00 och 13.30.
  • Vi har även en liten cafeteriaverksamhet, öppet 09.00-15.00.

Hjärtebacke förskola tillagar

  • Ca 150 förskoleportioner
  • 60 middagar till Hjärtebacken vård- och omsorgsboende och demensboende
  • 20 middagar till restaurangen
  • 150 matdistributioner
  • 60 kvällsmat till Hjärtebacken vård- och omsorgsboende och demensboende

Hjärtebacke kök

Telefon: 044-13 52 43

Besöksadress

Näsbychaussén 74 a

Möllebackshemmet

Möllebackshemmet tillagar:

  • cirka 180 portioner till middag varav ungefär 90 portioner är matdistribution.
  • Resterande av dessa portioner skickas till Gärdskan, Åhaga, Lanternan samt Möllebackshemmet.
  • Till kvällsmat lagar vi cirka 100 portioner.

Möllebackshemmet kök

Telefon: 044-13 47 62

Besöksadress

Sjögatan 58, Åhus

Sommarro

Våra öppettider

Vardagar:

  • Matservering kl 12.00-14.00
  • Cafeterian öppen kl 12.00-15.30

Helger och röda dagar:

  • Matservering kl 12.00-14.00
  • Cafeterian öppen kl 12.00-15.30

Vår servering erbjuder

  • Alltid två rätter
  • Salladsbuffé, bröd och dryck
  • Kaffe och fikabröd
  • Fullständiga rättigheter
  • Övriga önskemål enligt överenskommelse

Våra matgäster

Vi serverar cirka 250 personer varje dag, året runt. De allra flesta portionerna distribueras till centrala stan och till Skulptören, men vi serverar dagligen också ett 50-tal gäster som kommer och äter i vår matsal. Stavre och Östergård med sina avdelningar får också middag och kvällsmat från oss.

Varmt välkomna önskar personalen på Sommarro!

Sommarro kök

Telefon: 044-13 59 92

Besöksadress

Östra Boulevarden 1

Särlagården

Öppettider i vår restaurang:

  • måndag–fredag kl. 12.00–13.30
  • lördag–söndag kl. 12.15–13.45

Särlagården tillagar:

  • cirka 160 portioner/dag

Telefon: 044-13 45 76

Telefontider

  • Mån-Fre kl.08:00-09:00

Besöksadress

Särlagatan 21, Tollarp

Tollaregården

Våra öppettider

Vardagar:

  • Dagens rätt serveras kl. 12:00-13:00

Helger och röda dagar:

  • Dagens rätt serveras kl. 12:00-13:00

Vår servering erbjuder

  • Alltid två rätter
  • Salladsbuffé, bröd och dryck ingår
  • Kaffe och nybakat fikabröd
  • Övriga önskemål enligt överenskommelse

Våra matgäster

Köket tillagar varje dag mellan 300 – 500 portioner. Cirka 80 portioner är till de boende på Tollaregården, pensionärer som har matdistribution samt till våra gäster i restaurangen. Vi lagar till den närliggande Spängerskolan (årskurs 0-9) och till en förskola i Vånga.

Varmt välkomna önskar personalen på Tollaregården!

Tollaregården kök

Telefon: 044-13 43 89

Besöksadress

Tollarevägen 11, Arkelstorp

Önnegården

Våra öppettider

Vardagar:

  • Dagens rätt serveras mellan 11:30 - 13:30

Helger och röda dagar:

  • Dagens rätt serveras mellan 11:30 - 13:30

Vår servering erbjuder

  • Alltid två rätter
  • Salladsbuffé, bröd och dryck ingår
  • Kaffe och nybakat fikabröd
  • Övriga önskemål enligt överenskommelse
  • Sista fredagen i var månad erbjuds frukostbuffé

Våra matgäster

Vi serverar ca 360 portioner till våra skolbarn och ungdomar, samt ca 100 portioner till heltidsförskola. Vi levererar ut ca 40 matleverans till våra pensionärer. Ett 10 tal gäster besöker dagligen vår restaurang.

Varmt välkomna önskar personalen på Önnegården!

Önnegården kök

Telefon: 044-13 44 28

Besöksadress

Önnegatan 2, Önnestad

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 7 okt kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?