- Startsida
- Jobb och företagande
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Alkoholservering
- För dig med stadigvarande serveringstillstånd
För dig med stadigvarande serveringstillstånd
Med ett stadigvarande serveringstillstånd följer vissa skyldigheter, men även rättigheter.
Anmälan om ändring i gällande serveringstillstånd
Den som har serveringstillstånd ska anmäla förändringar i verksamheten innan förändringen görs. Om förändringen inte kunde förutses ska anmälan göras så fort som möjligt. Här är några exempel på händelser som ska anmälas:
- om det byts ut personer i bolaget exempelvis ny ägare eller styrelseledamöter
- ombyggnation av lokalen
- provsmakning eller kryddning av snaps
- ändring av verksamhetens inriktning
- nytt datum för säsongsstart/stängning
- kontaktuppgifter ändras
- Använd blanketten "Anmälan om förändring i verksamhet med serverignstillstånd" eller "Anmälan om ändrade ägare- och styrelseförhållanden" och skicka med de handlingar som krävs. Din handläggare kontaktar dig om du behöver komma in med kompletteringar.
- Blankett: Anmälan om förändring i verksamhet med serveringstillstånd Pdf, 172.6 kB.
- Blankett: Anmälan om ändrade ägare- och styrelseförhållanden i gällande tillstånd för serveringstillstånd eller tobaksförsäljning Pdf, 361.1 kB.
- Tiden det tar att handlägga ärendet räknas från när anmälan eller ansökan är komplett.
- Ansökan tillfällig förändring: ca 2-3 veckor
Ansökan stadigvarande förändring: ca 3-4 veckor
Anmälan ändrade ägarförhållande/styrelse: ca 4-8 veckor
- Eventuell avgift för anmälan eller ansökan om förändringar faktureras i efterskott.
Upphörande av serveringstillstånd
- Om verksamhet läggs ner måste det anmäla att serveringstillståndet ska upphöra på egen begäran. Vid ett ägarbyte eller byte av bolagsform är det också viktigt att anmäla att tillståndet ska upphöra. Du kan avanmäla verksamheten via e-tjänsten. I samma e-tjänst kan du också anmäla upphörande av livsmedel, tobakstillstånd, försäljning av e-cigaretter och folköl, samt dricksvattenanläggning.
- E-tjänst: Upphörande av verksamhet inom alkohol, tobak, nikotin, köldmedia Länk till annan webbplats.
Anmälan av serveringsansvariga
På restaurangen måste det alltid finnas minst en person som har ansvar för serveringen under hela serveringstiden. Om du som tillståndshavare inte kan vara på plats ska du istället utse en eller flera serveringsansvariga personer.
- Den som är serveringsansvarig ska ha fyllt 20 år och vara anmäld till oss. Det är tillståndshavaren som ansvarar för att personerna är lämpliga för uppgiften.
- E-tjänst: Serveringsansvarig personal - anmälan Länk till annan webbplats.
Tillsyn
Enligt alkohollagen är kommunen och polisen ansvariga för tillsyn. I Kristianstad har miljö- och hälsoskyddsnämnden tillsynsansvar för restauranger med serveringstillstånd. Syftet med tillsynen är att kontrollera att serveringen följer de lagar och riktlinjer som finns. Tillsyn görs också i förebyggande syfte för att minska risken för att problem uppstår. Genom information, rådgivning och utbildning vill vi skapa en god grund för dialog, förståelse och samarbete mellan oss och tillståndshavarna.
I tillsynen ingår olika delar:
- Kontroll av tillståndshavarens personliga och ekonomiska förhållanden.
- Tillsynsbesök på serveringsstället. Tillsynsbesöken kan göras i samverkan med polis eller andra myndigheter.
Vid tillsynsbesök tittar alkoholhandläggarna på:
- Ordningsläget i och utanför serveringsstället.
- Graden av berusning hos gästerna.
- Att det inte sker servering till underåriga.
- Vilka som är serveringsansvariga.
- Hur alkoholdryckerna marknadsförs.
- Vilket matutbud som finns.
Om det vid en tillsyn visar sig att verksamheten inte följer reglerna i alkohollagen, har miljö- och hälsoskyddsnämnden rätt att utfärda sanktioner. Kommunen får ta ut en avgift för tillsyn av den som har serveringstillstånd. Avgiften består av en fast och en rörlig del. Den fasta delen beror på dina serveringstider. Serveringstillstånd med normal serveringstid (11.00–01.00) har den lägre avgiften, medan serveringsställen med tillstånd efter kl 01.00 får en utökad fast avgift. Den rörliga delen baseras på den omsättning av alkoholdrycker som serveringsstället rapporterar i den obligatoriska restaurangrapporten.
Restaurangrapport
Den som har stadigvarande tillstånd ska årligen redovisa uppgifter om försäljning av alkoholdrycker under föregående år. Det görs i den så kallade restaurangrapporten. Uppgifterna används av kommunen, länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten för tillsyn, uppföljning och statistik.
I början av året skickar vi ut Folkhälsomyndighetens förtryckta blanketter. På blanketten finns en inloggningskod som används för att lämna rapporten via webben. Blanketten kan även skickas med post. Restaurangrapporten ska senast vara inne 1 mars. Dispens från att lämna in uppgifterna senast 1 mars ges endast för allvarlig sjukdom eller liknande och ska ansökas till kommunen i förväg.
Har tillståndet upphört på egen begäran eller återkallas under året? Då ska du snarast lämna en restaurangrapport som gäller fram till upphörandet.
Cateringlokal
Den med stadigvarande serveringstillstånd för catering ska anmäla serveringslokal i förväg till oss, gärna minst tre arbetsdagar för att vara säker på att vi ska kunna behandla din anmälan. Du kan anmäla flera tillställningar i samma lokal i en anmälan.
Om lokalen inte varit anmäld sedan tidigare krävs det godkänd brandskyddsdokumentation. Detta är dock inte aktuellt ifall cateringen görs till privat hem. Vid cateringverksamhet är det viktigt att tänka på att det är du, som tillståndshavare, som ansvarar för alkoholserveringen.
Det är också du som ansvarar för att överservering inte sker eller att personer under 18 år inte serveras alkohol. Du, eller annan serveringsansvarig från din personal, måste därför alltid stanna kvar i cateringlokalen, under hela den tid som alkoholservering pågår.
- Vid cateringverksamhetens slut får alkoholdrycker, som ännu inte serverats, inte lämnas kvar i serveringslokalen.
- E-tjänst: Anmälan om serveringslokal för catering Länk till annan webbplats.
Provsmakning
- Vid provsmakning finns inget krav på att mat serveras samtidigt. Den som har stadigvarande serveringstillstånd får arrangera provsmakning för drycker som ingår i tillståndet. Provsmakningen ska vara i lokalen som tillståndet gäller för. Om du vill anordna provsmakning ska du anmäla det i förväg.
- Blankett: Anmälan - provsmakning för tillståndshavare med serveringstillstånd till allmänheten Pdf, 99.5 kB.
- Observera att om det serveras mat och hela menyn är tillgänglig under tiden som provsmakning pågår, så räknas det inte som provsmakning. Då behöver det alltså inte anmälas på förhand.
Vid provsmakning ska det endast serveras en liten mängd, i Kristianstads kommun gäller följande:
Dryck | Max total mängd per person |
---|---|
Öl och vin | 32 cl |
Starkvin | 18 cl |
Spritdryck | 8 cl |
Egen tillverkning av alkoholdrycker
Tillverkar du alkoholdrycker från råvaror som produceras på den egna gården? Då har du rätt att vid tillverkningsstället erbjuda provsmakning av dina egna drycker. Kravet är att du har stadigvarande provningsmakningstillstånd.
Kryddning av snaps
- Den med ett stadigvarande tillstånd att servera spritdrycker har möjlighet att krydda spritdryck för servering som snaps. Snapsen ska serveras på serveringsställe som tillståndet gäller för och du ska först ska göra en anmälan. Använd blanketten kryddning av snaps.
- Blankett: Anmälan om kryddning av spritdryck till snaps Pdf, 99.5 kB.
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss Länk till annan webbplats.
Sidans innehåll
- Anmälan om ändring i gällande serveringstillstånd
- Upphörande av serveringstillstånd
- Anmälan av serveringsansvariga
- Tillsyn
- Restaurangrapport
- Cateringlokal
- Provsmakning
- Egen tillverkning av alkoholdrycker
- Kryddning av snaps
- Får jag ha happy Hour?
- Vad ingår i handläggningstiden?
- Vad görs vid en tillsyn?
- Vilka är kommunens remissinstanser?
- Vad krävs för att sälja folköl?