- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Klimat- och hållbarhetsarbete
- Klimat och miljö
- Anpassningar till ett förändrat klimat
Anpassningar till ett förändrat klimat

Kristianstads kust mot havet och låglänta läge gör att vi måste skydda och förbereda oss för klimatförändringarna. Så här anpassar vi oss till ett förändrat klimat.
Klimatförändringarna påverkar oss på många sätt. För Skånes kust är stigande havsnivåer och risken för översvämningar i kombination med erosion på utsatta platser ett problem.
Översvämningar
Översvämningar kan uppstå av olika anledningar, till exempel på grund av kraftiga skyfall eller på grund av höga flöden i hav, åar, sjöar och våtmarker. Men klimatförändringarna ökar riskerna för översvämningar nu och i framtiden, eftersom att den globala uppvärmningen gör att skyfallen blir intensivare och att vattenflödena blir högre.
Vårt arbete med översvämningsskydd
Kristianstad arbetar aktivt med att skydda staden mot översvämningar. Sedan många år pågår i byggnation av nya skyddsvallar och förbättring av de befintliga vallarna som tillsammans med pumpstationer och dagvattendiken skyddar staden.
Hur kan Kristianstad drabbas?
Kristianstad ligger inom de mest låglänta områdena i Skåne och utan vallarnas skydd skulle vissa delar av staden fyllas med vatten. I de mest översvämningskänsliga områdena finns bostäder för mer än 10000 personer och ett flertal viktiga samhällsfunktioner så som centralsjukhus, reningsverk och motorvägen E 22:an.
Vad kan du göra?
Både Kristianstads kommun och invånare har ett ansvar att förebygga översvämningar.
Erosion
Havets förflyttning av sand är en naturlig, dynamisk process som brukar utjämnas över tid. Men på vissa delar av stranden i Hanöbukten har balansen satts ur spel och sanden försvinner i snabbare takt. Där arbetar kommunen för att skapa skydd som kan bromsa erosionen.

Vad beror erosion på?
Erosion beror oftast på mänsklig påverkan, exempelvis genom byggnationer eller hårt slitage på växtligheten. Havsnivåhöjningen, som ett resultat av den globala uppvärmningen, snabbar också på erosionsprocesserna.
Så arbetar kommunen
En förvaltningsövergripande kustgrupp inom kommunen arbetar med att genomföra olika åtgärder som tagits fram i tidigare utredningar.
Frågor och svar efter stormar
Höst och vinterstormar kan orsaka skador och innebära stora konsekvenser för kustremsan. Ett exempel är stormen Babet i oktober 2023. Många kommuninvånare har frågor om vad som händer efter stormarna. Hur arbetar kommunen med skydd och förvaltning av kusten? Hur kan drabbade fastighetsägare agera? Här finns en lista över vanliga frågor och svar.
Värmeböljor
Sverige blir varmare och det är en utmaning för folkhälsan. Om en värmebölja inträffar är det troligt att de som redan har en dålig hälsa eller lever i en svår situation, så kallade sårbara grupper, kommer att drabbas särskilt hårt. Kristianstads kommun har därför tagit fram en beredskapsplan för att förebygga och mildra negativa hälsokonsekvenser vid en värmebölja.
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss
Länk till annan webbplats.