Att få översvämning i sitt hus innebär stort obehag och en massa arbete. En översvämning kan uppstå på många olika sätt. Det kan vara stopp i avloppet, en vattenläcka eller häftiga skyfall. Som fastighetsägare är du skyldig att själv skydda din egendom.
Om översvämningen beror på fel i VA-nätet
Om du misstänker att översvämningen beror på ett fel i kommunens VA-nät ska du först anmäla det till kommunens felanmälan.
Om felet konstateras vara på kommunens anläggning och du har skadeanspråk så gör du därefter en skadeanmälan.
Minska risken för översvämning
Det finns mycket som du kan göra för att minska risken för översvämning eller minimera skadorna om ditt hus ändå skulle drabbas. För den som bor i ett utsatt läge och vet att risken för att få in vatten är stor kan det vara klokt att ha en dränkbar pump i beredskap. Pumpar finns i byggvaruhandeln i olika utföranden som kostar från några hundralappar och uppåt.
Misstänkt vattenläcka eller stopp i avloppet
Om du har stopp i avloppet och du inte är säker på att felet finns inne på din tomt, ska du snarast anmäler översvämningen till kommunen felanmälan. Kontorstid, vardagar kan du ringa 044-13 50 00. Vid ett akut läge helger och kvällar ringer du 044-200 400.
Ansvar och ersättning
Fastighetsägaren har ansvar att skydda sin fastighet mot översvämning från exempelvis skyfall eller översvämning från närliggande vattendrag, som åar, sjöar och hav. Kristianstads kommun har ansvar att skydda staden mot det utsatta läget vid Helge å och måste se till att vallar och pumpstationer fungerar. Du hittar mer information om hur staden skyddas mot översvämningar under relaterad information.
Förbered dig för översvämningar
Antalet dagar med kraftig nederbörd väntas öka med åtta till tio dagar per år enligt SMHI:s klimatscenario. Dessutom kommer framtidens skurar innehålla 20 - 30 procent mer regn. Detta ställer högre krav på alla invånare att förbereda sig för framtida regnoväder.
Tips på hur du kan förbereda dig och skydda dig mot nästa översvämning:
- Kontrollera din försäkring
- Kontrollera stuprör, brunnar och dräneringsrör.
- Skaffa backventiler på golvbrunnar.
- Se till att marken lutar från huset.
- Skaffa pump med tillräckligt lång slang så vattnet kan pumpas bort från huset.
- Täta källarfönster och ventilationsöppningar.
- Flytta värdefulla föremål högre upp i huset.
Fler tips hittar du hos Klimatsamverkan, Skåne.
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss Länk till annan webbplats.