Antar du utmaningen att låta bilen vila? Från 15 april till 15 maj anordnar Kristianstads kommun tävlingar för att fler ska testa nya sätt att resa.

Hitta nya sätt att resa till jobbet, till skolan och på fritiden. Tävla med dina kollegor, klasskompisar eller tävla på egen hand och utmana dina vänner!

Tävla om fina priser

Låt bilen vila är en tävling för dig bor i Kristianstads kommun och är 15 år eller äldre. Under tävlingsperioden ska du testa alternativ till bilen i vardagen.

Tävlingsperiod

Tävlingsperioden är mellan 15 april och 15 maj 2024.

Så funkar tävlingen

Du samlar poäng genom att resa mer hållbart i vardagen. Målet är att du ska undvika att köra bil och varje resa som bilen får vila ger poäng. Du kan samla max två poäng per dag.

Efter tävlingsperioden fyller du i dina poäng i formuläret här på hemsidan och motiverar varför just du ska vinna.

Resor som ger poäng

Alla sätt att ta sig från punkt A till punkt B i vardagen utan att köra bil ger poäng. Du kan alltså få poäng genom att till exempel:

  • gå eller cykla
  • åka inlines, skateboard, elsparkcykel eller liknande
  • åka buss eller tåg
  • samåka i bil med andra (familj räknas inte)

Du kan kombinera olika färdsätt från listan under en och samma resa.

Att köra elbil eller annan miljöbil ger inte poäng, eftersom ett av syftena med tävlingen är att minska biltrafiken oavsett drivmedel.

Vem får vara med?

Alla som bor i Kristianstads kommun kan vara med i tävlingen som privatperson.

Du måste vara över 15 eller äldre för att delta i tävlingen.

Hur anmäler jag mig?

Du behöver inte anmäla dig för att delta i tävlingen. Du räknar dina poäng under tävlingsperioden och mellan 15 och 22 maj fyller du i formuläret här på hemsidan.

Redovisa poäng senast 22 maj

Tävlingen avslutas den 15 maj och du har en vecka på dig att skicka in dina poäng.

Sista dag att redovisa poäng är den 22 maj klockan 23:00.
Tävlande
Tävlande
Ålder
Ålder
Är det kanske för att du har ändrat dina resvanor mest? För att du fått dina kompisar att tävla? Eller för att du reser hållbart alla andra dagar om året? Anledningen kan vara vad som helst!

För företag och skolelever

Under Låt bilen vila-månaden anordnar vi två särskilda tävlingar för skolelever och företag. Här finns det fler priser att tävla om!

Nöjdhetsundersökning trafik 2024

Hur upplever du våra gång- och cykelbanor, bilvägar, parkeringar och bussar? Vi som arbetar med trafik- och hållbarhetsfrågor i Kristianstads kommun vill höra hur du tycker det är att ta dig runt i vardagen. Svara på vår enkät och hjälp oss att planera för framtidens resande. Tack!

Tips och inspiration

Låt bilen vila och... ja, hur ska du ta dig fram istället?

Buss: Stadsbussar avgår från Kristianstads C och trafikerar centralorten, Norra Åsum, Skånes Viby, Öllsjö och Vä.

Tips! Beroende på när och hur ofta du åker så kan du kanske dela månadskort med någon eller några andra: biljetten går att låna ut 15 gånger under giltighetstiden.

Cykel: Mellan Kristianstad och de större orterna finns bra möjligheter att pendla med cykel. Du undviker rusningstrafiken på vägarna och får vardagsmotion. Med en elcykel går det extra smidigt.

Samåkning: Det finns idag flera tjänster och grupper för samåkning. Några exempel är Coride och Skjutsgruppen.

Varför ska du låta bilen vila?

Att gå, cykla eller åka kollektivt är bättre för hälsan och plånboken än att ta bilen. Det är också bättre för klimatet och ger trevligare centrum med mer plats för till exempel träd, lekplatser och uteserveringar.

Med "Låt bilen vila" vill vi få fler att upptäcka fördelarna med andra sätt att resa och uppmuntra nya beteenden. Kampanjen är del av Kristianstads kommuns arbete med hållbart resande.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 17.00
Hjälpte informationen på sidan dig?