Låt bilen vila till jobbet

Kan du och kollegorna bryta gamla resvanor? Då kan din arbetsplats vara med i tävlingen Låt bilen vila till jobbet. Vinnaren får fina priser och uppmärksammas av Kristianstads kommun.

Låt bilen vila till jobbet är en tävling för företag och organisationer i Kristianstads kommun. Under tävlingsperioden ska så många som möjligt av de anställda testa alternativa sätt att resa till arbetsplatsen. Den arbetsplats som låter bilen vila mest, och får med flest, vinner!

Tävlingsperiod

Tävlingsperioden är mellan 15 april och 15 maj 2024.

Så funkar tävlingen

Tävlingen går ut på att samla poäng genom att resa mer hållbart till och från jobbet. Målet är att anställda ska undvika att köra ensamma i sina bilar och varje resa som bilen får vila ger poäng.

Varje deltagare kan samla max två poäng per arbetsdag och högst 42 poäng under tävlingsperioden. Poäng kan enbart samlas på arbetsdagar.

Resor som ger poäng

Alla sätt att ta sig till och från arbetet utan att köra egen bil ger poäng. Anställda kan alltså få poäng genom att till exempel:

  • gå eller cykla
  • åka inlines, skateboard, elsparkcykel eller liknande
  • åka buss eller tåg
  • samåka i bil med en eller flera kollegor
  • arbeta hemifrån

Du kan kombinera olika färdsätt från listan under en och samma resa.

Resor som inte godkäns

Resor i tjänsten eller på fritiden ingår inte i tävlingen. Att köra ”miljöbil” ger inte poäng, eftersom ett av syftena med tävlingen är att minska biltrafiken oavsett drivmedel.

Redovisa poäng

Tävlingen avslutas den 15 maj och din arbetsplats har en vecka på sig att fylla i formuläret.

Tänk på!

Använd enbart siffror när du fyller i antal anställda, deltagare och poäng. Undvik enheter som "stycken" eller "poäng".

Sista dag att redovisa poäng är den 22 maj klockan 23:00.

Vi meddelar resultatet av tävlingen till er utvalda e-post.

Vilka får vara med?

Alla företag eller organisationer med kontor i Kristianstads kommun kan vara med i tävlingen. Deltagande sker per företag eller organisation.

Kristianstads kommun har en egen tävling för anställda där enheter kan tävla mot varandra. Mer information finns på intranätet.

Hur anmäler vi oss?

Ingen föranmälan krävs för att delta. Du och kollegorna håller själva koll på era poäng och mellan 15 och 22 maj rapporterat någon av er in resultatet här på hemsidan.

Vad kan man vinna?

Den arbetsplats som låter bilen vila mest, och får med flest, vinner. Vinnare uppmärksammas och firas av Kristianstads kommun.

Vad är syftet med Låt bilen vila till jobbet?

Att köra mindre bil har många fördelar för dig som privatperson, din arbetsgivare och för samhället. Syftet med tävlingen är att få fler att upptäcka fördelarna med hållbar arbetspendling och skapa nya beteenden.

Visste du till exempel att regelbunden cykling kan minska risken för att dö i förtid med 41 procent, att drabbas av cancer med 45 procent och hjärtsjukdomar med 46 procent? Och att du som har en mil till jobbet kan spara runt 30 000 kr om året genom att byta bilen mot kollektivtrafik?

Att gå, cykla eller åka kollektivt är helt enkelt bättre för hälsan och plånboken än att ta bilen. Det är också bättre för klimatet och ger trevligare centrum med mer plats för till exempel träd, lekplatser och uteserveringar.

Vad hände med Cykla till jobbet?

Under 2019-2022 anordnade Kristianstads kommun tävlingen Cykla till jobbet. Den har nu gjorts om till Låt bilen vila till jobbet. Skillnaden är att vi har fler färdmedel i tävlingen och att vi infört ett mer rättvist poängsystem. Syftet är att göra det möjligt för ännu fler företag, organisationer och anställda att delta i tävlingen.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 15 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?