Kommunen har elva reningsverk som hanterar avlopp från drygt 20.000 abonnenter, allt ifrån hushåll till stora livsmedelsindustrier. Det största reningsverket är Kristianstads centrala reningsverk som har en reningskapacitet motsvarande 160 000 personers dagliga avlopp.
Avloppet som kommer till de kommunala reningsverken renas på följande sätt:
- Mekanisk rening: Sker genom galler som sorterar bort grovt avfall
- Biologisk rening: Bakterier bryter ned avloppet så att kvävet minskar
- Kemisk rening: Fosforn skiljs från avloppsvattnet
- Membranfilter (Kristianstads centrala reningsverk): Är också en typ av mekanisk rening fast modernare, där vatten sugs igenom membran med mycket små porer (en tjugofemtusendel av ett hårstrå) med hjälp av vacuum. Tar hand om mycket små föroreningar, exempelvis mikroplaster.
- Läkemedelsrening (Degeberga reningsverk): Aktivt kol rensar bort vissa typer av läkemedelsrester. Särskilt effektivt (över 99,7 procents reningsgrad) mot diklofenak, som är ett vanligt förekommande aktiv substans i värktabletter/-gel. OBS. Tekniken hanterar läkemedel som har passerat kroppen och är inte avsedd att hantera nedspolade läkemedel.
När reningen är klar är avloppet uppdelat i två delar: renat vatten och avloppsslam. Det renade avloppsvattnet släpps ut i närliggande vattendrag och avloppsslammet hämtas av en entreprenör.
Vad kan jag spola ned?
Avloppsvattnet är en del av vattnets kretslopp. Hjälps vi inte åt, finns det risk för att sjöar, vattendrag och till sist grundvattnet blir lika förorenade som de är i många andra länder.
Reningsverken är byggda för att hantera organiskt material. Det betyder du kan spola ned kiss, bajs och toalettpapper. Hushållsprodukter som diskmedel, tvål, schampo, balsam och rakgel går också bra att spolas ned i avloppet, men var noga med att välja miljömärkta produkter. Tänk också på doseringen, ofta behövs det betydligt mindre med diskmedel än vad som brukar användas till en vask med disk. Läs på förpackningen för doseringsanvisning.
Saker som inte hör hemma i avloppet
En del saker sätter stopp i avloppsledningar och ska inte spolas ned av den anledningen. Ett ännu större problem är saker som inte fastnar, men heller inte renas i reningsverket. Mediciner och lösningsmedel är exempel på varor som går vidare ut i sjön. De kan också förstöra det biologiska reningssteget i avloppsreningsverket. Spola därför inte ned:
- Oorganiskt material
Ex. förpackningsplast, kondomer och torklappar.
Gör så här: Släng i papperskorg istället. - Saker som sätter stopp i ledningarna
Ex. bomullspinnar, tamponger, hårrens från borstar, stekfett och olja
Gör så här: Släng i papperskorg. Stekfett från stekpanna kan torkas ur och slängas i behållare för matavfall. Olja kan slås på dunk och lämnas in på återvinningscentral - Mediciner
Ex. gammal hostmedicin
Gör så här: Överblivna och utgångna mediciner ska lämnas in på apotek. - Lösningsmedel
Ex. lacknafta, smink- och nagellackborttagningsmedel.
Gör så här: Lösningsmedel på tuss slängs i papperskorg. Rester på burk lämnas in på återvinningscentral. - Här hittar du närmaste återvinningsstation Länk till annan webbplats.
- Allmänna bestämmelser för kommunalt vatten och avlopp i Kristianstad Pdf, 115.2 kB.
Svenskt Vatten
Svenskt Vatten är branschorganisation för landets VA-organisationer. De arbetar för friskt dricksvatten, rena sjöar och hav samt människors tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster.
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss Länk till annan webbplats.