Dagvatten är ett annat namn för vatten som uppstår på marken av regn och snö. Beroende på var dagvattnet uppstår så kan det behöva hanteras, exempelvis genom att ledas bort i rör eller i diken till en damm.
Tak, vägar, torg, parkeringsplatser och andra hårdgjorda ytor ger vid nederbörd stora mängder vatten som ofta måste ledas bort för att inte orsaka skador. Även dräneringsvatten från bebyggelse räknas som dagvatten. Allt fler och större hårdgjorda ytor medför krav på fler och större dagvattenledningar, som ändå inte kan inte dimensioneras för de kraftigaste regnen. Under årens lopp sker dessutom tillbyggnader och anslutningar som ger konsekvenser i systemen som inte var planerat för från början.
Förutsättningarna för att hantera dagvatten varierar mycket, beroende på var i kommunen man bor och hur området är bebyggt. Dagvattenhanteringen sker därför på olika sätt, exempelvis genom avledning via rörledning, öppen hantering i diken och dammar eller lokalt omhändertagande på tomten om det är möjligt. Det är viktigt att koppla dagvattenledningen rätt. En fastighetsägares dagvattenavledning får aldrig kopplas på kommunens spillvattenledning i gatan.
Läs mer om dagvatten i Kristianstads kommun i dagvattenpolicyn via länken nedan.
Vanliga frågor
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss Länk till annan webbplats.