Det finns olika typer av bostäder för dig som är vuxen med en funktionsnedsättning, beroende på hur mycket stöd du behöver. En bostad med särskild service är ditt privata hem och bostaden är anpassad så att du ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.

De vanligaste formerna av bostad med särskild service är gruppbostad eller servicebostad. Den enda skillnaden mellan dessa olika boendeformer är hur stort behov du har av personalstöd.

Gruppbostad

En gruppbostad är för dig som har stort behov av tillsyn och omvårdnad på grund av din funktionsnedsättning. Personal finns på plats dygnet runt för att ge dig det stöd du behöver. Du får omvårdnad, stöd och service utifrån dina behov. Personalen kan också följa med dig på olika aktiviteter.

I en gruppbostad finns det oftast sex lägenheter och gemensamma utrymmen för umgänge och aktiviteter.

Servicebostad

En servicebostad är för dig som behöver visst stöd och omvårdnad, men som ändå klarar mycket själv i din vardag. Om du bor i servicebostad har du tillgång till stöd från personal för det du behöver hjälp med. Du får också hjälp med att delta i olika aktiviteter.

I en servicebostad är det flera lägenheter som ligger samlade i samma hus eller nära varandra. I närheten finns en gemensam lokal där du kan umgås.

Annan särskilt anpassad bostad

En särskilt anpassad bostad är anpassad för personer med rörelsehinder. Bostaden är en lägenhet med kök och badrum. I boendet ingår inte omvårdnad, stöd eller service, men du kan ansöka om personlig assistans eller andra insatser enligt LSS.

Kostnader

När du bor i en bostad med särskild service betalar du hyra för din lägenhet. Du betalar också för andra saker, till exempel:

  • Mat och el
  • Hemförsäkring
  • Fritidsaktiviteter, TV/telefoni och internet

Så här ansöker du om bostad med särskild service

Du ansöker om en bostad för vuxna med funktionsnedsättning skriftligt eller muntligt genom biståndshandläggaren. Handläggaren träffar dig för att samtala om vad du behöver hjälp med. Du kan också behöva lämna ett intyg från exempelvis läkare eller psykolog. Du får ett skriftligt beslut när utredningen är färdig.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?