Psykisk funktionsnedsättning

Om du har en psykisk funktionsnedsättning så kan du få stöd och hjälp från Kristianstads kommun. Det finns också flera nationella organisationer och hjälpforum dit du kan vända dig.

Hos oss kan du få stöd och hjälp för bland annat återhämtning från psykisk sjukdom, rehabilitering, och stöd för att kunna vara delaktiga i samhället på samma villkor som andra. Här kan du hitta mer information om vilket typ av stöd du kan få.

Vi har samlat förslag på nationella och lokala organisationer, föreningar och hjälpforum stöttar personer med psykisk funktionsnedsättning.

För mer information vänligen besök Vårdguiden 1177. Se länk nedan.

Attention KRISTIANSTAD-HÄSSLEHOLM

Attention är en intresseorganisation för alla med intresse av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), både med och utan diagnos. Läs mer om organisationen på deras hemsida via länken nedan.

Jourhavande medmänniska

Jourhavande medmänniska (JM) svarar i telefon nattetid. Du kan ringa till JM om du vill prata med någon som lyssnar på dig och är just en medmänniska. Läs mer om föreningen och hur du kan komma i kontakt med dem på deras hemsida via länken nedan.

MIND för Psykisk hälsa

Mind har flera hjälplinjer och ett stödforum på nätet för dig som mår dåligt. Där kan du prata med andra om hur livet faktiskt är - även bortom carpe diem och solnedgångar mot horisonten.

På MINDs hemsida hittar du telefonnummer, e-post och webbadresser till självskadechatten, självmordslinjen, äldrelinjen och föräldralinjen. Se länk, nedan.

OCD-föreningen Östra Skåne-Blekinge

Föreningen ordnar aktiviteter för sina medlemmar. Läs mer om föreningen och vilka aktiviteter som erbjuds på deras hemsida via länken nedan.

Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH Kristianstad

RSMH har en lokal förening i Kristianstad. Hos RSMH kan du som lever med psykisk ohälsa och känner dig ensam hitta stöd och träffa andra i samma situation. De kan vara en fika och pratstund, att delta i en självhjälpsgrupp, kurser eller andra aktiviteter.

Läs mer om organisationen på deras hemsida via länken nedan.

Självskadechatten, SHEDO 

SHEDO är en ideell förening som arbetar med att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende och en bättre vård för drabbade. I SHEDOs självskadechatt kan du få stöd om du är drabbad eller anhörig till en drabbad. Du kan också skicka e-post. Läs mer om föreningen och hur du kan komma i kontakt med dem på deras hemsida via länken nedan.

SPES, Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd

SPES ger stöd och hjälp till efterlevande. Deras telefonjour har öppet varje kväll. De ordnar träffar och samtalsgrupper där efterlevande kan dela med sig av erfarenheter och kunskaper, ordnar föreläsningar och andra arrangemang. SPES har också en ungdomssektion med egna kontaktpersoner och egen verksamhet i olika delar av landet. Det finns två grupper på Facebook, en för medlemmarna att dela tanka och erfarenheter som är stängd och en för information som är öppen. På SPES webbplats hittar du kontaktuppgifter till kontaktpersoner i Skåne. Se länk, nedan.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 22 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?