- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Senior, äldre
- Boende
- Vad kostar vård- och omsorgsboende?
Vad kostar vård- och omsorgsboende?
När du bor på ett vård- och omsorgsboende betalar du avgift för hyra, omsorg och matabonnemang.
- Hyra
Hyran fastställs enligt hyreslagen och varierar för varje lägenhet. Hyresnivån förändras i takt med hyresförändringar hos AB Kristianstadsbyggen. Hyran börjar debiteras från och med den dagen du tackar ja till den inflyttningsklara lägenheten. Hyran är inte inkomstbaserad och måste därför alltid betalas.
Omsorg
Du betalar för vård, service och omsorg samt den sjukvård som ges av sjuksköterskor på boendet. Det är din personliga inkomst som avgör vilken avgift som du kommer att debiteras. Avgiften kan högst uppgå till maxtaxan. Omsorgsavgiften börjar debiteras från och med inflyttningsdagen.
Matabonnemang
Matabonnemanget omfattar frukost, lunch, mellanmål samt kvällsmat. Råvarukostnaden är inte inkomstbaserad och måste därför alltid betalas. Tillredningskostnaden betalas endast om du har något avgiftsutrymme kvar att utnyttja när övriga avgifter betalats. Maten börjar debiteras från och med inflyttningsdagen.
Dubbel boendekostnad
Om du vid inflyttning till vård- och omsorgsboende fortfarande har kostnader för din gamla bostad, kan du ansöka om jämkning för dubbel bostadskostnad. Du kan få jämkning för som mest tre månader.
Ansökan måste ha kommit till oss inom tre månader från att du tackat ja till lägenheten. Beviljad jämkning dras på kommande fakturor.
- E-tjänst: Ansökan om jämkning vid dubbla boendekostnader
Länk till annan webbplats.
- Blankett: Ansökan om jämkning vid dubbla boendekostnader
Pdf, 197.2 kB.
Hemmavarande make/maka/sambo
- När den ena parten flyttar till ett vård- och omsorgsboende räknas hemmavarande makes/makas/sambos eventuella underskott in i beräkningen under förutsättning att inkomstuppgifter har lämnats.
Vid flytt
När du flyttar från din lägenhet i vård- och omsorgsboendet debiteras hyra till och med den dag som slutstädning skett. Vid flyttning mellan vård- och omsorgsboende sker ingen dubbeldebitering. Du eller din företrädare är ansvariga för att slutstädning sker. Samma regler gäller vid dödsfall.
Du kan få avdrag på omsorgsavgiften om du har vistats på boendet mindre än 10 timmar under en hel kalendermånad. Du kan få tillfälligt matavdrag om du är frånvarande under en dag eller mer. Matavdrag sker för hela dagen, inte per måltid.
Bostadstillägg från Pensionsmyndigheten
Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen. En enkel tumregel är att du som är ensamstående och har en månadsinkomst omkring eller lägre än 15 000 kronor efter skatt bör kontrollera om du kan ha rätt till bostadstillägg. För gifta gäller andra belopp.
Det är Pensionsmyndigheten som avgör om du är berättigad till bostadstillägg (BTP) och det är därför hos dem du ansöker om detta. Det är den boendes skyldighet att meddela Pensionsmyndigheten att man flyttat in i vård- och omsorgsboende samt den nya hyran. Om så inte sker och ett för högt bostadstillägg betalas ut kommer Pensionsmyndigheten att begära återbetalning av det för högt utbetalade beloppet. Vid förändring av hyran, vilket vanligtvis inträffar vid årsskiften, ska den nya hyran anmälas till Pensionsmyndigheten för att rätt bostadstillägg ska utgå. För kunder som flyttar in i en lägenhet i vård- och omsorgsboende upprättas ett hyreskontrakt, vilket bör bifogas ansökan om bostadstillägg.
Hos Pensionsmyndigheten kan du göra en beräkning för att se om du kan ha rätt till bostadstillägg. Information om detta hittar du via länken nedan.
Du som är nära anhörig till någon som inte längre själv kan ha hand om sina ekonomiska angelägenheter kan ansöka om bostadstillägg för dennes räkning.
Inkomstuppgifter
Din avgift baseras på dina inkomster om du väljer att lämna några. Du lämnar uppgifter om dina inkomster på en inkomstblankett. Väljer du att inte lämna inkomstuppgifter, accepterar du full avgift enligt kommunens taxa.
I avvaktan på att inkomstblanketten kommer in till omsorgsförvaltningen debiteras du full avgift som ny kund. I början av året behöver du fylla i en ny inkomstblankett med uppgifter som gäller innevarande år.
Om vi har dina inkomstuppgifter vid flytt till vård– och omsorgsboende så ligger dessa till grund för avgifterna. Om du tidigare har valt att inte lämna dina inkomstuppgifter finns inkomstblanketten hos Medborgarcenter och på vår webbplats.
- E-tjänst: Skicka in inkomstförfrågan till omsorgsförvaltningen
Länk till annan webbplats.
- Blankett: Skicka in inkomstuppgifter till omsorgsförvaltningen
Pdf, 460.7 kB.
För gifta räknas inkomsterna samman och delas därefter i två lika delar. Avgifterna beräknas därefter på den delade inkomsten. För sambor beräknas avgifterna på den enskildes inkomst.
Det är din skyldighet att inkomma med nya uppgifter om dina inkomster skulle förändras. Om du eller din företrädare medvetet eller av slarv meddelar oriktiga uppgifter och dessa leder till en felaktig avgift ska retroaktiv återbetalning ske om felet inte är av mindre betydelse.
Faktura
Fakturan gällande vård– och omsorgsboende är dig tillhanda omkring den 20:e varje månad och avser månaden innan. För dig som bor i eget boende kommer fakturan omkring den 5:e varje månad och avser insatser som utfördes två månader innan.
Om fakturan uteblir uppmanas du att kontakta ansvarig avgiftshandläggare. Omsorgsförvaltningen kan begära retroaktiv betalning för utförda insatser.
Autogiro
Du kan använda dig av autogiro och får fakturan hemskickad. Beloppet dras automatiskt från ditt bankkonto på förfallodagen. Blanketten om autogiro finns hos medborgarcenter eller att ladda ned nedan.
- E-tjänst: Autogiroanmälan medgivande Kristianstads kommun
Länk till annan webbplats.
- Blankett: Autogiroanmälan medgivande Kristiantads kommun
Pdf, 251.8 kB.
Dödsboet är ansvarigt för att hos den avlidnes bank begära att ett eventuellt autogiromedgivande återkallas. Inbetalning som gjorts efter dödsfallet återbetalas inte.
E-faktura
Du kan även använda dig av e-faktura genom att anmäla detta till din bank.
Vanliga frågor
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss
Länk till annan webbplats.