Fukt- eller mögelproblem inomhus kan ha flera orsaker. Det kan vara fel som uppstått när huset byggdes eller som uppkommit i efterhand, exempelvis genom sprickor i fasaden eller läckage i rörgenomföringar.

Upptäck och klaga på fuktproblem

Ofta upptäcker du inte fuktproblemen förrän det börjar lukta illa i byggnaden. Den dåliga lukten kan bero på att mögel eller bakterier har växt till på olika material i huset. Det är viktigt att du känner till att alla mögelsvampar inte avger den ”klassiska mögellukten”. Upptäcker du det här i din bostad bör du göra något åt det:

 • Synliga vattenskador på golv, väggar och tak, till exempel bubblor i mattor och mögelfläckar eller färgförändringar.
 • Om det finns insekter som normalt tycker om fukt i torra utrymmen till exempel hoppstjärtar och silverfiskar.
 • Kondens på insidan av fönstren.
 • Lukt

Orsaker till fukt och mögel

Om du får fukt- eller mögelproblem inomhus kan det bero på flera olika orsaker. Det handlar ibland om fel som uppstått vid projekteringen och/eller när huset byggdes. Genom åren har vi också ändrat våra vanor, till exempel när det gäller dusch och tvätt. Ventilationen i många av våra bostäder är inte anpassad efter detta och klarar därför inte av att ta hand om all den fukt som vi producerar.

Fukt i en byggnad kan komma från flera olika håll:

 • Byggfukt - fukt i betong, blött byggnadsmaterial
 • Regn och snö som läcker in genom tak och väggar
 • Markfukt - dålig dränering, dåliga fuktspärrar
 • Fukt från aktiviteter inomhus - dusch, tvätt, städning, matlagning, luftfuktare
 • Vattenskador - läckande installationer, översvämningar med mera

Luftfuktigheten inomhus beror bland annat på hur mycket fukt vi producerar och vilken luftomsättning (hur ofta luften byts ut) det är i bostaden. Om det är hög luftfuktighet inomhus beror det många gånger på att ventilationen är bristfällig, framför allt om det händer vintertid.

Alltför höga fuktnivåer kan leda till fuktskador i byggnadskonstruktion och material och det kan i sin tur ge upphov till mögel- eller bakterietillväxt och i värsta fall rötsvampar som angriper och förstör trä. Fukt kan också göra att olika kemiska ämnen avges till luften från byggnadsmaterial

Vad kan du själv göra?

Du kan förebygga fukt- och mögelskador genom att tänka på att göra följande

 • Använd ett duschdraperi och torka upp vatten på golvet efter du har duschat och badat.
 • Rengör badrummets golvbrunnar, under badkaret samt runt lister på badkaret eller duschen.
 • Kontakta alltid din fastighetsägare innan du installerar en tvättmaskin eller torktumlare.

Vad kan miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen göra?

Har du problem med fukt och mögel kan miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen utreda problemet och ställa krav på din fastighetsägare om det är nödvändigt. Du kan anmäla ditt klagomål via vår e-tjänst, du kan välja att vara anonym eller logga in med ditt Bank-Id.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 16.30
Hjälpte informationen på sidan dig?