För dig som inte kan laga din mat eller ta dig till någon av våra restauranger, finns det möjlighet att få varm eller kyld mat levererad till det egna hemmet.

Matdistribution, middag och vid behov även frukost och kvällsmat, beviljas av omsorgsförvaltningens biståndshandläggare.

Tillagning

Kristianstads kommun har 10 storkök där utbildad kökspersonal tillagar maten som du som kund får utportionerad i en matlåda. I köken finns särskilda portionsmallar för att du som enskild ska kunna vara säker på att du får rätt mängd mat varje dag.

Matsedeln

Kökens matsedel är säsongsanpassad och baserad på svensk husmanskost. I enlighet med vår livsmedelspolicy ska andelen av ekologiska produkter och grönt öka, vilket bland annat innebär att det finns fler vegetariska rätter att välja som alternativ till dagens.

Maten följer näringsrekommendationer och tillagas av råvaror med hög kvalité. Nästan alla såser, soppor, gratänger, grytor och en del färsrätter samt desserter tillagas från grunden. Köken tar hjälp av livsmedelsföretagen med till exempel den stekta fisken, kåldolmar, köttbullar och en del biffar, eftersom det annars skulle medföra för lång varmhållningstid av maten.

Ta del av broschyren "Goda matvanor för äldre" via länken nedan för mer information.

Detta ingår i en matlåda till middag

 • Huvudkomponent (kött, fisk, fågel, grönsaker, baljväxter eller ägg)
 • Potatis/Ris/Pasta eller motsvarande
 • Sås (om det erfordras)
 • Varma grönsaker och råkost (om så önskas)
 • De tillbehör som står på matsedeln, till exempel lingon, gelé, gurka, sylt, vaniljsås, skickas tillsammans med matlådan. Använd gärna dessa, då de bidrar med "det lilla extra" i form av smakförhöjande och färggivande.
 • Dessert; tillagad eller frukt

Flera valmöjligheter

Middag

 • Välj mellan två rätter varje dag; dagens eller alternativ
 • Välj potatismos istället för potatis, när det serveras
 • Välj mellan frukt eller tillagad dessert
 • Välj att komplettera måltiden med råkost

Kvällsmat

 • Välj mellan två rätter vardagar; dagens eller alternativ

Varm eller kyld mat

Det är även möjligt att välja mellan varm eller kyld mat. Fördelen med kyld mat är att du själv kan styra över när du vill äta.

Oavsett om det gäller varm eller kyld mat är det viktigt att den håller rätt temperatur när den når dig som kund. Den varma matlådan placeras i en ändamålsenlig väska tillsammans med en värmeplatta och läggs ner i en värmeisolerande box. Medan den kylda matlådan transporteras i en ändamålsenlig kylväska.

Maten levereras dagligen till dig utav externa transportörer eller hemtjänstpersonal.

Gör kundens måltid komplett

Matleveransen (matlådan) är tänkt att bidra med ca 30 procent av dagens totala kalori (energi)intag. För att måltiden ska bli fullvärdig så bör den kompletteras med dryck till exempel mjölk, lingondricka, juice eller öl och bröd med smör.

Förslag på komplettering till din matlåda

Förslag på komplettering till din matlåda

Tänk på att det är viktigt att du äter bra även vid dagens övriga måltider, för att du ska få i dig tillräckligt med näring och energi, därför är det också betydelsefullt för dig att äta hela matportionen.

Svårigheter med att äta, allergier/intoleranser

Det kan finnas många olika anledningar till varför man är i behov av en viss sorts mat eller konsistens. Det kan till exempel bero på sjukdom, tugg- och sväljsvårigheter, religion, etiska aspekter, allergier eller intoleranser. Storköken i Kristianstads kommun, Omsorgsförvaltningen kan tillhandahålla många olika sorters koster, för att på bästa sätt tillgodose behovet/behoven.

Genom att få i sig den näring och energi som kroppen behöver ökar förutsättningarna för att man ska kunna bibehålla sin ork, sin förmåga och sin livskvalitet

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 25 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?