Grindarna till Ovesholms idrottsplats Slottsvallen

Kristianstads kommun samarbetar med den idéburna sektorn för att tillsammans skapa ett långsiktigt hållbart Kristianstad. Därigenom stärks demokratin, delaktigheten ökar och utanförskapet minskar.

Aktuellt

Här tipsar vi om evenemang med tema samverkan och idéburen sektor. Arrangör kan vara Kristianstads kommun eller andra aktörer.

Träff om tillväxtplatser 24 oktober

Kommunens upphandlingsenhet bjuder in representanter från den idéburna sektorn i Kristianstad till en träff om upphandling av tillväxtplatser. Tillväxtplatser är ett arbetsmarknadskoncept som erbjuder jobb för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Frukostwebbinarium 24 oktober

Länsstyrelsen Skåne och Region Skåne bjuder in till ett frukost­webbinarium om föreningarnas viktiga roll för en aktiv fritid för barn och unga med funktionsnedsättningar. Målgrupp för träffen är tjänste­personer i kommuner som arbetar direkt med barn och unga eller med uppdrag inom barnrätt, funktionsrätt eller liknande områden. Civil­samhälles­aktörer är också varmt välkomna att delta.

Tematräffar i höst

Den 4 november klockan 12.00-13.00 är du välkommen på tematräff om möjligheter för föreningar att söka bidrag och projektmedel. Träffen är digital, men det kommer finnas möjlighet att delta på plats (och få en lunchmacka). Mer information och anmälan kommer inom kort.

Den 21 november klockan 17.00-19.00 planerar vi för en tematräff om hållbarhet. Mer information och anmälan kommer snart.

Styrgruppen

Styrgruppen för överenskommelsen om samverkan består av representanter från Kristianstads kommun och den idéburna sektorn. Tillsammans har de tagit fram en handlingsplan som ska säkerställa genomförandet av överenskommelsen.

Medlemmar i styrgruppen

Från idéburen sektor: Dan Löfgren, Everöds Byaråd, Jenny Anderberg Föreningen Furuboda, Siv Persson Kristianstads Kvinnojour, Patrik Nilsson Studiefrämjandet och Sven-Erik Olsson, Nosaby IF.

Från Kristianstads kommun: Malin Wildt-Persson, kommunledningskontoret, Fredrik Lager, kommunledningskontoret, Lotta von Bültzingslöwen kultur- och fritidsförvaltningen, Linda Edvardsson omsorgsförvaltningen.

Handlingsplan

Handlingsplanen gäller för åren 2023 och 2024 innehåller olika aktiviteter som kommunen och den idéburna sektorn ska genomföra. Handlingsplanen är ett viktigt steg i att skapa enhetlig form för samverkan. Aktiviteterna är både kortsiktiga och långsiktiga, och har fokus på dialog och medskapande lösningar.

Länkar i dokumentet:

Dialogkonferens och tematräffar

En gång om året arrangeras en dialogkonferens mellan kommunen och representanter från den idéburna sektorn. Dialogkonferens hålls på våren och alla idéburna organisationer i kommunen är bjuds in, liksom förtroendevalda och tjänstepersoner från kommunen.

Årshjul för dialogkonferens och tematräffar för idéburen sektor

Två gånger om året under året arrangeras också tematräffar. Syftet med träffarna är att informera och lära sig mer om en specifik fråga.

Tidigare tematräffar

Tematräff 13 juni 2024 med tema engagemang. Under träffen diskuterades utmaningarna med att locka till sig och behålla medlemmar och volontärer inom det ideella. Patrik Nilsson, utbildningsansvarig på Studiefrämjandet och medlem i styrgruppen, pratade utifrån Aron Schougs (forskare i pedagogik) bok "Motivera ideella".

Tematräff 21 september 2023 med tema psykisk hälsa. Kommunens psykiatrisamordnare berättade om rollen om psykiatrisamordnare, vilka stöd och nätverk som finns. Projektledaren för Rädda Barnens projekt Kärleken är fri berättade om projektet som syftar till att öka kunskapen om mänskliga rättigheter på skolor. Projektet är en del av Rädda Barnens förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Tematräff 14 juni 2023 med tema delaktighet. Samverkansprojektet www.föräldrar presenterade deras framgångar i projektet där föräldrar på Gamlegården har fått möjlighet att utveckla deras digitala kompetens. KFUM Basket berättade om föreningens engagemang att alla som vill ska få spela basket, oavsett ålder, kön, etnicitet eller ekonomiska förutsättningar.

Idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) är en överenskommelse mellan offentlig och idéburen sektor för att hitta en gemensam lösning på en samhällsutmaning.

När ska IOP användas?

Ett IOP fungerar bäst då:

  • Verksamheten sker på initiativ av den idéburna organisationen.
  • Verksamheten är ett led i att förverkliga ett politiskt program eller plan, där de idéburna organisationerna särskilt nämns.
  • Verksamheten bidrar till lokal utveckling och delaktighet i samhället.
  • Verksamheten inte kan ses som en del av det normerade föreningsbidraget.
  • Varken den offentliga organisationen eller den idéburna organisationen vill göra den idéburna organisationen till underleverantör, utan i stället fortsätta vara en fri och självständig aktör.
  • Det inte finns en marknad eller en konkurrensvårdande situation.
  • Bägge parter är med och finansierar verksamheten (pengar eller andra insatser).
  • Verksamheten inte detaljregleras från kommunens sida.
  • Verksamheten avses att drivas under längre tid. När man arbetar fram ett IOP är det viktigt att parterna förstår syftet och är överens om partnerskapet och hur samarbetet ska bedrivas.

Aktiva IOP-avtal

Kristianstads kommun har ett flertal avtal med den idéburna sektorn. Via länkarna nedan så kan du läsa om de individuella IOP:erna.

Föreningar och volontärer

Kristianstads kommun samverkar med föreningar och volontärer i den idéburna sektorn. Arbetat är brett och du kan bidra på många olika sätt.

Söka bidrag och hyra lokaler

Föreningar, studieförbund och institutioner kan söka olika bidrag för sin verksamhet. På vår bidragssida har vi samlat vad som gäller för kommunens olika bidrag och ger tips på andra stöd som går att söka.

Om din förening eller organisation behöver en lokal finns det en sammanställning av lokaler som går att hyra i Kristianstads kommun.

Vill din förening eller organisation hyra en idrottsanläggning så gör ni det genom bokningssystemet Rbok.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 16.00
Hjälpte informationen på sidan dig?