Lotsmodellen
Lotsmodellen är en samverkansmodell mellan Region Skåne och nordöstra Skånes kommuner. Modellen är en metod för samverkan kring barn, där insatser från olika verksamheter kan vara aktuellt. Samverkansmodellen har en tydlig struktur för möten och det påföljande samarbetet.
Lokal överrenskommelse för lotsmodellen
Ett lokalt samverkansavtal reglerar samverkan enligt Lotsmodellen. En tvärsektoriell styrgrupp leder arbetet, samt ansvarar för verksamhetsmål och övergripande inriktning. En tvärsektoriell arbetsgrupp utvecklar rutiner, samt former för det operativa samarbetet. Samordnarna är informationsbärare mellan grupperna och sammankallande inför möten samt tar emot avvikelser när de är hanterade av berörda personer.
Lotsmodellen ska säkerställa att alla barn:
- Får växa upp med samma möjligheter.
- Får möjlighet till rehabilitering/habilitering utifrån individuella förutsättningar.
- Får tillgång till insatser för att förebygga utveckling av psykisk ohälsa.
- Får tillgång till insatser för att ges anpassat bemötande kring psykisk ohälsa.
Målgrupp för lotsmodellen
Personer under 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom, samt barn som har, eller riskerar att utveckla, psykisk ohälsa och som är i behov av insatser från båda huvudmännen; region och kommun.
Syfte med lotsmodellen
Fastslå parternas gemensamma avsikt att bedriva och utveckla samverkan och samarbete mellan kommuner och regionala verksamheter, vilka vänder sig till målgruppen.
Parterna ansvarar för att insatser samordnas utifrån ett helhetsperspektiv. Samverkan mellan parterna utgår från tillit till att varje verksamhet utför sitt uppdrag, samt har relevant kunskap och kompetens inom sitt område. Det är inte överensstämmande med Lotsmodellens intentioner att beställa eller begära insatser från andra verksamheter. Ej heller att diskutera vad icke närvarande verksamheter borde göra för barnet.
- Var och en som i sin yrkesutövning upptäcker barn med behov av sammansatt stöd skall tillsammans med barnet och dess vårdnadshavare ta initiativ till samverkan. (Till exempel Lotsmöte)
- Varje part skall utgå från perspektivet: Vad kan vår verksamhet bidra med för stöd till barnet och dess vårdnadshavare?
- Samarbete och samordning mellan berörda verksamheter skall utgå från mötet med barnet och dess närstående. Parterna ska aktivt hjälpa barn och vårdnadshavare till rätt vård- och stödnivå.
- Det skall finnas en tydlig och överlappande ansvarsfördelning mellan Region Skåne och kommunerna i samverkan kring det enskilda barnet.
- Barnet och dess vårdnadshavare skall vara delaktiga i planeringen inför Lotsmöten.
- Barnets rättigheter enligt Barnkonventionen skall säkerställas och vara vägledande före, under och efter Lotsmöten.
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss Länk till annan webbplats.