- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Familj, barn och ungdom
- Misstanke om barn som far illa
Misstanke om barn som far illa
Du som misstänker att ett barn eller ungdom far illa gör en orosanmälan. Kvällar, nätter och helger ska du ringa Sociala jouren på telefonnummer 040–676 90 58. Misstänker du att barn är i akut fara ska du omedelbart ringa 112.
Ändrade telefontider i helgerna
Dag | Tid |
---|---|
Måndag 6 januari | STÄNGT |
Gör en anmälan genom post och e-tjänst
- Du kan även skicka din anmälan med post eller anmäla misstanke om att barn far illa genom vår e-tjänst.
- E-tjänsten kollas ej mellan den 3 januari 14.30 till 7 januari 8.00
Vid akut oro hänvisar vi er till sociala jouren. - Orosanmälan om misstanke att barn far illa Länk till annan webbplats.
- Anmälan till sociala jouren
Om du vill anmäla misstanke om att barn far illa under kväll, natt eller helg ska du ringa till sociala jouren.
Det är viktigt att meddela oss rätt uppgifter
För att kunna hantera din orosanmälan behöver vi fullständigt namn på barnet och gärna personnummer och adress. Vi inom socialtjänsten måste få tydliga uppgifter till oss så att vi kan identifiera vilket barn eller ungdom du har en oro för. Detta eftersom socialtjänsten inte får göra några egna efterforskningar för att kunna knyta din orosanmälan till rätt barn.
Får vi inte tillräckliga uppgifter kommer vi inte att kunna hantera din orosanmälan. Har du inte fullständiga uppgifter om barnet ska du kontakt oss via telefon. Du kan alltid vara anonym när du gör en orosanmälan.
Stöd i föräldraskapet
- Föräldrar önskar att deras barn ska få en bra uppväxt, men ibland finns skäl att känna oro. Om du och din familj behöver mer stöd finns det alltid en möjlighet att ansöka om stöd via socialtjänsten. Du vänder dig då till socialtjänstens mottagningsenheten för barn och unga.
- Tillsammans med dig utreder vi vilka behov du och din familj har. Socialtjänsten har ofta möjligheter att skräddarsy lösningar efter de behov du och din familj har, och kan ge stöd på många olika sätt genom bistånd.
- Ansökan om stöd i föräldraskapet kan göras av dig som är vårdnadshavare, 15 år och äldre, särskilt förordnad vårdnadshavare, god man till ensamkommande barn eller en person med fullmakt för föräldraskapet.
- Om ansökan skulle upprättas av andra än ovanstående kommer den att behandlas som orosanmälan för barnet.
Om socialtjänsten och LVU på olika språk
- Svensk socialtjänst arbetar för att säkerställa att barns rättigheter och behov tillgodoses.
- Socialtjänstens mål är att stödja familjen.
- Majoriteten av den hjälp som socialtjänsten erbjuder och beslutar om är frivillig och genomförs i samarbete med barn och föräldrar.
- På Socialstyrelsens webbplats finns information på flera språk som vänder sig till för dig som är barn, ung och förälder eller vårdnadshavare. Informationen vänder sig främst till dig som kommer i kontakt med socialtjänsten.
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss Länk till annan webbplats.