Miljö- och hälsoskadliga ämnen finns i stort sett i allting omkring oss i vardagen. Dessa ämnen finns i mat, kläder, möbler, elektronik, hygienprodukter och leksaker. Det kan vara svårt som konsument att veta hur farligt det är med olika kemikalier i varor och hur man kan minska riskerna.

Viktig information -musmedel

Användningsvillkoren skärps för musmedel med alfakloralos.
Kemikalieinspektionen har beslutat att skärpa användningsvillkoren för musmedel som innehåller ämnet alfakloralos. Detta sker efter ett ökat antal förgiftningar av bland annat katter. Enligt de nya villkoren får medel med alfakloralos bara användas yrkesmässigt efter avklarad utbildning och produkten får inte användas i miljöer där katter kan förväntas förekomma. Döda möss ska samlas in. De nya villkoren gäller omedelbart för både försäljning och användning.

Läs mer här på kemikalieinspektionens hemsida Länk till annan webbplats.

Projektet "Kemikaliebanta för en giftfri vardag" genomfördes med stöd av Region Skånes miljövårdsfond. I projektet deltog 15 hushåll som fick råd och olika uppdrag att prova i vardagen. Vill du också kemikaliebanta i din vardag? I så fall kan du läsa mer här om några av de råd som deltagarna fick eller delade med varandra. Att läsa dem kan ge dig en bra start för att minska exponeringen av farliga kemikalier i din hemmiljö. Det går inte att göra allt från början, men prova gärna att följa några av råden.

Avgifta barnrummet

Barn är mer känsliga för kemikalier än vuxna. I vardagen är vi ständigt i kontakt med olika kemikalier, därför är det bra om du som förälder är uppmärksam vid val av olika produkter.

Giftfri trädgård

Att odla giftfritt betyder inte att skadegörare och ogräs ska ta över trädgården. Det finns metoder som du kommer långt med innan det behövs någon bekämpning med växtskyddsmedel. Här får du olika tips på vad du kan göra för att få en giftfri trädgård.

Mat och köksredskap

Vad vi stoppar i oss och vad vår mat innehåller är den största källan till vårt kemikalieintag.

Naturligt snygg

Varje dag använder vi olika hygienprodukter, kosmetika och klädesplagg för att hålla oss fräscha. När det gäller produkter som vi har direkt på huden är det bra att vara medveten om innehållet.

Städkoll

Idag använder vi mycket specialprodukter för att städa och göra rent. Samtidigt har du ofta milda hushållskemikalier hemma som kan användas. Det gamla husmorstipsen kommer till nytta för dig som vill kemikaliebanta.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 25 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?