Idag använder vi mycket specialprodukter för att städa och göra rent. Tänk på att du har milda hushållskemikalier hemma som du kan använda. De gamla husmorstipsen kommer till nytta för dig som vill kemikaliebanta.

Varje år köper en genomsnittlig svensk 5 kilo städprodukter per år. Det låter kanske inte så mycket. Men resultatet är att det köps cirka 40 000-50 000 ton städ- och rengöringsmedel varje år och det gäller endast privatpersoner.

Vi använder rengöringsmedel för att få våra hem rena, fräscha och doftande. Det finns numera olika medel för i princip allt. Det finns till golvet, toaletten, handfatet, fönsterrutorna, spisen, ugnen, datorskärmen, tangentbordet, kaminen och så vidare. Frågan är om vi verkligen behöver alla dessa specialiserade produkter?

När vi väl använder städprodukterna överdoseras det också friskt. Tvättmedel är ett exempel på det. Omkring en fjärdedel av den totala mängden tvättmedel som används i Sverige är onödig förbrukning. Det handlar alltså om över 10 000 ton per år av endast överdosering.

Var hamnar kemikalierna?

Det som inte finns kvar i hemmet och i våra kroppar hamnar i avloppet och förs vidare ut i vattendragen. Där påverkar de växt- och djurlivet.

Inventera städskrubben

  • Inventera vilka städprodukter som finns i städskrubben hemma och vad du brukar använda dem till. Vilken klassning/riskfras har kemikalierna? Behövs de i ditt hem?
  • Undvik ammoniak, lut, lacknafta, klorin, ugnsrengöringsmedel, fönsterputs, toadoftstenar, doftspray och desinficerande medel.
  • Lämna in gamla städprodukter på miljöstationen eller återvinningscentralen
    Låt inte gamla städprodukter stå i städskrubben om de inte ska användas. Lämna in dem som farligt avfall.
  • Om du vill köpa nya produkter så håll utkik efter miljömärkningar såsom Bra Miljöval eller Svanen.
  • Gör både miljön och dig själv en tjänst genom att inte överdosera. Oftast använder man mycket mer än vad som egentligen behövs.

Håll det enkelt

Våga pröva dig fram och testa husmorstips istället för att använda en massa specialmedel. Det finns alternativ som är bättre för miljön, hälsan och hushållsekonomin. Gamla och nya husmorstips är ofta bra alternativ som fungerar bra! Det finns saker hemma som kan användas istället för att rensa hyllorna i butiken. Några exempel är ättika, bikarbonat, bakpulver och salt. Testa och se vad du tycker fungerar bra!

Även om det är underbart med nya produkter så spring inte iväg och köp ett kit med olika miljömärkta rengöringsmedel. Tänk efter först om du verkligen behöver allting. Du kanske kan ersätta det med någonting annat som du redan har hemma. Till exempel såpa, diskmedel eller bikarbonat.

Torr- och/eller fuktmoppa golven ofta för att undvika de kemikalier som ansamlas i damm.

Tvätta bilen i en automatisk biltvätt med rening. Välj miljömärkta bilvårdsprodukter.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?