Stöd till barn och ungdom

Alla människor kan må dåligt någon gång i livet. Om du eller någon i din närhet mår dåligt kan du få hjälp och stöd från någon av kommunens verksamheter. Vi har duktiga medarbetare som vill hjälpa dig att må bra.

Mår du eller någon i din närhet dåligt?

Kom ihåg att det finns stöd och hjälp att få. Du som är barn eller ungdom vänder dig till våra barn och ungdomsverksamheter. Du kan komma till oss ensam eller tillsammans med din familj.

Du är välkommen att ringa och prata med oss så hjälper vi dig att komma rätt. Telefontiderna hittar du här på sidan, vi svarar inte mellan klockan 12-13. 

Det här hjälper vi till med

Vi hjälper barn och ungdomar som har det jobbigt hemma eller i skolan, upplever mobbing eller som själva mobbar. Vi arbetar för att förebygga kriminalitet och drogmissbruk hos unga vuxna och med familjebehandling. Vi erbjuder olika utbildningar till föräldrar och ibland syns våra medarbetare, fältsekreterare, ute på stan i svarta jackor. 

Våra medarbetare är utbildade socionomer och är vana vid att möta ungdomar och barn som har det jobbigt.

På dagtid kan du ringa till mottagningsteamet Barn och ungdom. Telefonnumret hittar du här på sidan.

Kontakta oss kvällar och helger

Om ditt ärende inte kan vänta till nästkommande vardag kan du utanför kontorstid kontakta Sociala jouren på telefonnummer 040-676 90 58.

Sociala jouren

Kontakt med fältgruppen

Vid oro för din eller annans ungdom kan du ringa till Fältgruppen 044-13 60 79. De tar emot samtal kvällstid.

Andra organisationer och myndigheter

Du kan också vända dig direkt till andra organisationer eller myndigheter. Vi har samlat kontaktuppgifter till andra som kan vara till hjälp.

Bup – för dig under 18 år

Barn- och ungdomspsykiatrin erbjuder rådgivning, utredning och behandling till barn och unga med psykisk ohälsa. Här hittar du råd och självhjälp för att må bättre och hjälpa andra. Du hittar även kontaktvägar och information om hur du kan få hjälp.

Bup – för dig under 18 år

Psykiatrisk mottagning, första linjen Kristianstad

Du som är 6 - 17 år kan få hjälp med behandling, råd och stöd vid lindrigare psykisk ohälsa.

Psykiatrisk mottagning, Första linjen Kristianstad 

Akutmottagning barn- och ungdomspsykiatri Malmö

Behöver du eller någon i din närhet snabb psykiatrisk hjälp ska du vända dig till en psykiatrisk akutmottagning. Den har öppet dygnet runt.

Akutmottagning barn- och ungdomspsyk

Polisen

Om du vill ha råd och stöd eller tillexempel upprätta en polisanmälan kan du kontakta ditt lokala poliskontor eller Polisen nationellt.

Polisens hemsida

UMO.se ungdomsmottagning på nätet

Du som är ung och har frågor om sex och relationer, preventivmedel eller mobbning kan vända dig till ungdomsmottagningen som finns där du bor. Du kan vara anonym och det är kostnadsfritt. Du hittar din mottagning och mer information på ungdomsmottagningen på nätet.

UMO.se

1177 vårdguiden

Du kan ringa 1177 dygnet runt eller surfa in på vårdguidens webbplats. Där hittar du sjukvårdsinformation och kontaktuppgifter till samtliga vårdcentraler.

1177 Vårdguiden 

Bris, Barnens rätt i samhället

Till Bris kan barn, unga och vuxna ringa för att få hjälp och stöd. Samtalet syns inte på telefonräkningen. Barnens hjälptelefon 116 111. Bris vuxentelefon 077-150 50 50.

Mind.se

Mind stödjer unga som behöver någon att prata med. Livslinjen är en stödlinje där personer mellan 16 och 25 kan prata med en vuxen om saker i livet som känns jobbiga. Stort som smått.

Mind stödjer även föräldrar som är oroliga för sina barn. Föräldralinjen är en stödlinje för vuxna som är oroliga för barn i sin närhet och vill ha någon att prata med.

Du hittar mer information på mind.se.

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är chattjouren för alla upp till 25 år. Du som chattar är anonym och det är du som bestämmer vad du vill prata om.

Jourhavande kompis  

Kärleken är fri

För barn och unga mellan 12-25 år som behöver stöd eller hjälp och har frågor om allt kring rättigheter, våld, hedersförtryck, begränsningar och tvångsäktenskap. Vi har tystnadslöfte, du som chattar är anonym och det kostar inget att chatta med oss.

Chatten Kärleken är fri -Fråga om hedersrelaterat förtryck - Rädda Barnen (raddabarnen.se)

Chatten är öppen tisdag-torsdag klockan 13.00-15.00, och söndag-torsdag kl. 19.00-21.00

För dig som söker stöd eller vill prata med oss: stodchatt@rb.se
För yrkesverksamma eller har frågor om verksamheten: karlekenarfri@rb.se 

Trygga Hjältar - för barns rätt till att vara barn

Trygga hjältar lyssnar om du är orolig över något i ditt liv exempel att någon i din närhet dricker för mycket, tar droger eller mår psykiskt dåligt. Trygga hjältar har bland annat en nationell chat dit du kan vända dig anonymt.

Trygga hjältar chat

Bris, Barnens rätt i samhället

Barn och ungdom med förälder eller familjemedlem i fängelse (BUFFF)

Barnrättsorganisationen Bufff ger stöd till barn och ungdomar som har anhöriga som är frihetsberövade. Du kan få stöd på många olika sätt, det finns även möjlighet att få stöd som är anpassad efter din egen situation. Organisationen finns i hela Skåne och har lokalföreningar i hela landet. 

Barn och ungdom med förälder eller familjemedlem i fängelse (BUFFF)

 

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.