Brandsäkerhet hemma

En brandsläckare. En person står bakom.

Hemmet är sannolikt vår viktigaste plats i livet och samtidigt är det den vanligaste brandplatsen. En brand i hemmet går fort, på tre minuter kan ett hem vara övertänt. Med bättre kunskap och brandvarnare, brandfilt och brandsläckare hemma går det att förhindra många olyckor.

De vanligaste brandorsakerna i våra hem hänger ihop med att vi lagar mat eller eldar i eldstäder. I december månad ökar också antalet bränder när vi tänder mycket levande ljus. Med rätt utrustning och kunskap så går det att förhindra många olyckor. Du ska framför allt se till att ha brandvarnare, brandfilt och brandsläckare hemma.

Brandvarnare

En liten brand blir snabbt större och det är viktigt att du har fungerande brandvarnare i din bostad. En brandvarnare larmar snabbt så att du kan släcka eller ta dig ut, vilket kan vara skillnaden mellan liv och död. Brandvarnarna kan ge dig den extra minut du behöver för att rädda livet, varna andra och börja släcka branden.

Vi rekommenderar att du har en brandvarnare i varje sovrum, så att du hör om det larmar när du sover. Brandvarnaren ska sitta i taket, minst 50 cm från närmaste vägg.

Testa din brandvarnare regelbundet

Genom tjänsten ”Testa din brandvarnare” på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats så kan du få en gratis påminnelse via sms. Du behöver bara registrera ditt mobilnummer. Du hittar e-tjänsten via länken nedan.

Brandfilt

Brandfilten kväver elden och fungerar bra om du vill släcka mindre bränder. Kasta inte filten över elden, utan lägg den bestämt över lågorna och tryck med händerna ovanpå filten. Om du inte har en brandfilt hemma, kan du använda en vanlig filt i till exempel bomull eller ull för att kväva elden. Tänk på att inte använda en fleece-filt, eftersom fleece är brandfarligt.

Brandsläckare

När det gäller brandsläckare rekommenderar vi att du har en sexkilos pulversläckare hemma. En pulversläckare släcker bränder snabbare och säkrare än till exempel en skumsläckare. Pulversläckaren går dessutom att använda i elektrisk utrustning, är relativt underhållsfri och kan hanteras utan förkunskaper.

När din pulversläckare är förbrukad eller saknar tryck ska du lämna den till återvinningscentralen. Det är inte lönsamt att fylla på den.

Om det händer

En brand i ett hem får oftast ett mycket snabbt förlopp. Om du inte kan släcka den, ska du ta dig ut så fort som möjligt. Stäng dörren efter dig. En stängd dörr hindrar branden från att sprida sig lika snabbt. När du har tagit dig i säkerhet, varna andra och ring 112. Om du bor i lägenhet ska du aldrig gå ut i ett rökfyllt trapphus. Stanna kvar i lägenheten och ring 112. Läs mer via länkarna nedan.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?