Niclas Warntoft gillar sitt jobb som skolbusschaufför i Kristianstads kommun. Foto: Bravissimo Agency

Efter drygt 30 år som säljare gick Niclas Warntoft i funderingar på att byta yrkesinriktning. Men var det för sent? Han var ju redan 56 år.

2020 kom pandemin och med den: korttidspermittering. På sin lediga tid passade Niclas Warntoft på att ta busskort, YKB och digitalt förarbevis. I dag jobbar han heltid som skol­busschaufför i Kristianstads kommun.

– Det är ett fantastiskt jobb! Jag älskar den sociala kontak­ten med ungdomarna och har alltid varit fordonsintresserad. Nu har jag en egen buss och en egen tur i Degeberga, med 35 barn som hämtas upp under första turen varje morgon.

Innan jag blev skolbusschaufför hade jag en plan för tidig pension, men att gå i pension finns inte på kartan nu – jag ser fram emot att gå till jobbet!.Niclas Warntoft

Tryggt och säkert

Att vara skolbusschaufför inne­bär ett stort ansvar. Fordonen är stora och barnen är små.

– Jag tror att man fungerar som en trygghet för barnen, för man är ju där varje dag med ett glatt ”Godmorgon” och ”Hejdå, ha en bra dag!”.

Att hålla tider är viktigt men framför allt ligger fokus på sä­kerheten. Därför inleds varje arbetsdag med en säkerhets­kontroll av bussen. När det är dags för barnen att stiga på och av, är han noga med att hålla uppsikt och ha god kommunikation med dem. Under resans gång måste alla sitta på sin plats och använda bälte.

– Det ska vara en positiv upplevelse för barnen, med en säker och behaglig resa. Jag tror på vänlighet, och som yrkeschaufför behöver man vara trygg i sig själv så att man behåller lugnet oavsett vad som händer i trafiken.

Kollegor blir vänner

Efter att ha arbetat inom försäljning i många år uppskattar Niclas Warntoft att han nuförtiden slipper jobbmejl, telefonsamtal och sms under arbetsdagen. Han trivs även med att få vara helt ledig efter arbetsdagens slut. Men allra mest uppskattar han sina nya kollegor.

– Vi pratar om allt annat än jobb här, och då blir man vänner på ett annat sätt. De har fått mig att ta motorcykelkörkort! Det hade jag aldrig gjort om det inte vore för dem.

Aldrig för sent

Att byta yrkesinriktning är något han starkt rekommenderar, även för den som befinner sig i ett senare skede av arbetslivet.

– Det är aldrig för sent. Många som börjar närma sig 60 år tänker att ”nej, det är inte lönt”. Men jovisst är det lönt, det är väldigt lönt! Innan jag blev skolbusschaufför hade jag en plan för tidig pension, men att gå i pension finns inte på kartan nu – jag ser fram emot att gå till jobbet! säger Niclas Warntoft, med ett leende.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 24 jul kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?