Cajsa Schuster jobbar som jobbkoordinator i Kristianstads kommun.

I sitt arbete på matchningsgruppen hjälper Cajsa människor att komma ut i arbetslivet, hitta anställning och få ny tillit till sin förmåga. De går från att inte tro på sig själva till att känna ”Jo, det gick!”.

Vackert inbäddat bland ståtliga träd och lummig grönska på det gamla regementsområdet i Norra Åsum, ligger delar av arbete- och välfärdsförvalt­ningen. Här är matchnings­gruppens Cajsa Schuster och hennes 15 kollegor i full färd med att hjälpa människor som står långt utanför arbetsmark­naden.

– Jag kom just tillbaka från ett möte på en skola. Skolans rektor fick träffa en ung kille som är intresserad av att jobba som lärare, för att diskutera ett eventuellt prova-på-jobb. I eftermiddag ska jag till en annan skola för att ha ett upp­följningssamtal.

Det är ett väldigt omväx­lande jobb, man får träffa och hjälpa massor av människorCajsa Schuster

Jobbar brett

Till matchningsgruppen kom­mer människor i alla åldrar och med olika bakgrund. Det kan handla om allt från prao och feriearbete för ungdomar, till praktikplats för någon som lever på ekonomiskt bistånd.
– Det är ett väldigt omväx­lande jobb, man får träffa och hjälpa massor av människor. När jag inte är ute på arbets­platser eller gör intervjuer så jobbar jag administrativt, säger Cajsa Schuster.

Började som praktikant

Hon påbörjade själv sin tid på matchningsgruppen som praktikant 2016, men då genom en VFU, verksamhetsförlagd utbildning, från sin utbildning på Högskolan Kristianstad. Efter VFU:n fick hon ett vikariat på matchningsgruppen.
– Det var så kul att få delta i både kartläggningssamtalen och i mötena med kollegorna. Jag ville veta mer!

Prova-på-jobb för unga

Större delen av sin tid på matchningsgruppen har Cajsa Schuster ägnat åt att matcha deltagare av alla åldrar med praktikplatser och anställningar. Sedan 2023 har hon arbetat med ett projekt med fokus på ungdomar i åldern 19–25 år, som blir erbjudna prova-på-jobb i omkring två månader.

– Det är ju så nyttigt att få prova på ett jobb som man är nyfiken på innan man hoppar på en lång utbildning. Jag pratade med en tjej i förra veckan som alltid tänkt att hon skulle läsa till civilingenjör, men nu trodde hon i stället att lärare skulle passa henne bättre. Och det är lika värdefullt att hjälpa dem som gått från långtidsarbetslöshet till att äntligen få en anställning. Då går de från att inte tro på sig själva till att känna ”Jo, det gick!”.

Öppet hus hos matchningsgruppen

Varje måndag och tisdag kl 9–12 och 13–15.30 är det Öppet hus hos matchningsgruppen; Då kan den som vill ha hjälp med att skriva CV eller söka jobb komma dit. Inga speciella förberedelser krävs.
– Man kan fundera på vad det är man vill ha hjälp med. Men vet man inte det, så kan vi komma fram till det tillsammans också, säger Cajsa Schuster.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 24 jul kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?