Ivar, fastighetsreparatör

Ivar Lagerblad är fastighetstekniker på Österänggymnasiet

Ivar Lagerblad tog själv studenten från Österänggymnasiet 1980. Då visste han inte att han skulle komma att tillbringa över trettio år av sitt arbetsliv i samma byggnad, och stormtrivas.

Året var 1993 och Ivar Lager­blad hade fått nog av att köra lastbil. Han visste med be­stämdhet att han ville jobba inom kommunen och gick där­för in till barn- och utbildnings­förvaltningen i Kristianstad och erbjöd sina tjänster. Redan samma eftermiddag ringde te­lefonen med erbjudande om ett vikariat som vaktmästare. Snart hade han fått en fast tjänst som fastighetsreparatör inom kommunens tekniska förvaltning, med placering på Österänggymnasiet.

– Nu har jag varit här i trettio år, och jag trivs jättebra! Både med elever, lärare och annan personal, och jag har ett jätte­stort stöd av skolledningen.

Du behöver vara tusen­konstnär och kunna lite om allting. Det funkar inte att stå handfallen utan du måste helt enkelt lösa problemet.Ivar Lagerblad

Underhållet A och O

Som Österänggymnasiets enda fastighetsreparatör ansvarar Ivar Lagerblad framför allt för skolans värme, vatten och ven­tilation. För att allt ska fungera på de 22 800 kvadratmeterna gäller det att det finns bra ruti­ner och ett periodiskt under­håll på anläggningar och ma­skiner. Varje morgon börjar med en kontroll av fjärrvär­men.

– Jag vet precis hur det ska låta när anläggningen fungerar som den ska. Nu för tiden är allt mycket mer digitalt, men jag lägger fortfarande handen mot och känner och drar i kra­nar. Det tar många år att verk­ligen lära känna platsen så man kan avgöra när något håller på att gå tokigt.

Bred kunskap

Som fastighetsreparatör är det viktigt att både vara teoretiskt och praktiskt kunnig inom fle­ra områden. Ivar Lagerblad gick själv på Österänggymna­siet, och läste vad som då hette verkstadsutbildning. Han har ett livslångt kunnande inom el och VVS, och har alltid varit händig.

– Du behöver vara tusen­konstnär och kunna lite om allting. Det funkar inte att stå handfallen utan du måste helt enkelt lösa problemet. Och du måste både vilja och gilla att lösa uppgiften. Visst kan man få hjälp av Google ibland men det gäller att redan ha en bra baskunskap om väldigt mycket.

Stormtrivs på skolan

– Jag har en enorm frihet och flexibilitet i mitt jobb, alla vet att jag fixar. Mina kollegor på tekniska förvaltningen är väl­digt duktiga och vi hjälps åt när vi behöver få in varandras kompetenser och resurser. Här på skolan hälsar alla på mig och är jättevänliga, och jag träf­far nya människor hela tiden. Och sen är det ju en härlig bo­nus att jag bara precis behöver visa mig i skolbageriet så får jag en god bulle, säger Ivar La­gerblad med ett leende.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?