- Startsida
- Barn och utbildning
- Förskola
- Mat och måltider-förskola, skola
- Laktosintolerans
Laktosintolerans
Laktosintolerans är ingen sjukdom utan innebär en ärftlig oförmåga att bryta ner laktos/mjölksocker. Den finns hos cirka 10 % av befolkningen och visar sig tidigast i 5-6 års åldern. Symtomen kommer oftast inom en timme efter intag av laktos då man kan känna magknip, diarréer, orolig, bullrig mage.
Laktos finns i mjölk och mjölkprodukter. De flesta med laktosintolerans tål låglaktosprodukter och om man gör det är det bättre att använda dessa produkter framför laktosfria produkter. Om barnet äter en fullvärdig kost i övrig kan skolbarns behov av protein och energi tillgodoses även utan mjölk. Mjölken är dock under hela uppväxten en viktig källa till kalcium. Barn behöver cirka ½ liter mjölkprodukter eller andra kalciumrika produkter per dag för att tillgodose kalciumbehovet.
Om du misstänker att ditt barn är laktosintolerant ska du vända dig till din vårdcentral. Besvär med magen kan man ha av många olika anledningar. Många barn, precis som vuxna har känsliga magar. Därför ska en dialog med sjukvården föras, så att ditt barn får rätt besked.
Hur ska laktosintoleranta barn och ungdomar göra med skolmaten?
Majoriteten av alla laktosintoleranta kan äta den vanliga skolmaten. Det är bara vissa rätter som innehåller så mycket laktos att det kan ställa till med problem. Om ditt barn har laktosintolerans, kan du låta barnet prova att äta vanlig kost i skolan, men gå igenom matsedeln i förväg och diskutera med ditt barn vilka rätter det bör vara återhållsamt med.
Barn och ungdomar kan känna att de i vissa situationer verkligen vill äta mat med mycket laktos. Då finns det kapslar som innehåller laktasenzymet att köpa receptfritt på apotek.
Intyg till skolmatsalen för låglaktosmat
Vissa barn och ungdomar är extra känsliga och tål minimala mängder laktos. Då är det bra för skolan att veta att ditt barn behöver låglaktoskost, för då kan man servera alternativ de dagar man har rätter med mycket la
Fyll i intyget och lämna till skolsköterska. Tänk på att anmäla frånvaro för underlätta för personalen.
Laktosinflation
Det är sant att andelen ärftligt laktosintoleranta har ökat i samhället, men samtidigt är det viktigt att tänka på att magbesvär kan bero på andra orsaker än laktosintolerans. Därför ska en dialog med sjukvården föras, så att ditt barn får rätt besked.
Laktosintolerans hos förskolebarn
Laktosintolerans är ovanligt hos förskolebarn. Läs därför denna text om ditt förskolebarn har behov av låglaktoskost. Läs gärna frågor och svar om laktosintolerans. Vi önskar intyg på förskolebarn från barnmottagningen eller från BVC.
Små barn har en omogen tarm
I förskoleåldern är det mycket vanligt att barn har hård eller lös avföring i perioder. Är man bekymrad kan man vända sig till BVC eller vårdcentralen. Om barnet växer bra och inte har ont i magen kan det vara ”Toddlers diarré” som betyder koltålderns omogna tarm som ger lös avföring. Det är också vanligt att förskolebarn istället har förstoppning. I skolåldern brukar avföringen normaliseras hos de flesta.
Små barn har ett omoget immunsystem
Förskolebarn drabbas ofta av virusinfektioner som ger förkylning men som också kan påverka tarmen. Efter en maginfluensa kan det ta upp till två veckor innan avföringen blir normal.
Allergi och sjukdom kan orsaka lös avföring
Den vanligaste matallergin är allergi mot komjölkprotein. Det finns lika mycket protein i vanlig mjölk som i laktosfri mjölk. Om barnet är allergisk mot komjölksproteinet blir tarmluddet skadat och besvären kan likna laktosintolerans. Besvären kan tillfällig förbättras av låglaktosmjölk, men blir inte bra på sikt då den bakomliggande orsaken kvarstår. Tillväxten kan vara påverkad. Barnavårdscentralen och vårdcentralen kan hjälpa dig vidare.
Andra tarmsjukdomar som kan ge liknande symptom är glutenintolerans, inflammatoriska tarmsjukdomar och ovanliga infektioner eller allergier. Det är viktigt med rätt diagnos för att inte utsätta barnet i onödan för laktosreducerad kost som inte hjälper mer än tillfälligt och som gör att diagnosen fördröjs.
Hur ställs diagnosen laktosintolerans?
Under 1-2 veckor kan man prova låglaktosdiet, för att sedan återgå till vanlig diet. I typiska fall försvinner besvären helt för att sedan återkomma då normalkost återinsätts. Bäst är att diskutera med BVC/VC för att få hjälp med att ställa diagnos. De kan hjälpa till med matintyg till förskolan. Det är en fördel om man efter någon månad provocerar med laktos för att se att barnets symtom kvarstår. Apotekets genetiska tester gällande laktosintolerans bör inte användas på barn under 12 år eftersom ett positivt test i den åldern inte säger något om barnets besvär orsakas av laktos och kan ge en falsk trygghet.
Hur vanlig är laktosintolerans hos förskolebarn?
I studier av förskolebarn i Sverige är frekvensen barn med låglaktoskost drygt 3 %, medan experter tror att den verkliga förekomsten är hälften av detta. Många förskolebarn har i onödan specialkost vilket gör att sjukdomar kan missas eller barnet får fördyrad kost utan anledning. Vid osäker diagnos vänd Er till BVC eller be om remiss till barnmottagning. Ge gärna denna text till BVC sjuksköterska inför bedömning.
Vanliga frågor
Laktosintolerans är ingen sjukdom utan innebär en ärftlig oförmåga att bryta ner laktos/mjölksocker. Symtomen kommer oftast inom en timme efter intag av laktos då man kan känna magknip, diarréer, orolig, bullrig mage.
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss Länk till annan webbplats.
Sidans innehåll
- Hur ska laktosintoleranta barn och ungdomar göra med skolmaten?
- Intyg till skolmatsalen för låglaktosmat
- Laktosinflation
- Laktosintolerans hos förskolebarn
- Små barn har en omogen tarm
- Små barn har ett omoget immunsystem
- Allergi och sjukdom kan orsaka lös avföring
- Hur ställs diagnosen laktosintolerans?
- Hur vanlig är laktosintolerans hos förskolebarn?
- Vanliga frågor