Miljöbalkens bestämmelser innebär att all nedskräpning utomhus är förbjuden. Städningen medför dessutom betydande kostnader för kommunen och skattebetalare varje år.
Nedskräpning utomhus är förbjuden
Den som skräpat ner kan få ett föreläggande med krav på att städa upp efter sig.
Vid misstanke om brott lämnas ärendet vidare till polis- eller åklagarmyndighet. Det kan leda till böter eller i värsta fall fängelse.
Även plan- och bygglagen säger att en tomt ska hållas i vårdat skick. För mycket skräp eller skrotbilar på den egna tomten är inte tillåtet.
Nedskräpning innebär att lämna avfall där det inte hör hemma. När du har någonting du vill eller är skyldig att göra dig av med räknas det som avfall. Det kan vara glas, plast, kläder, skor, skrotbilar, hemelektronik, möbler, byggavfall, trädgårdsavfall och så vidare. Det ses som nedskräpning oavsett om det är ute i naturen eller inom bebyggda områden. Trädgårdsavfall får inte heller lämnas utanför din egen tomt.
Klagomål
Om du vill klaga på nedskräpning i naturen bör du vända dig till den som äger fastigheten i första hand. Om ägaren är okänd eller inte gör något åt situationen kan du vända dig till kommunens medborgarcenter Länk till annan webbplats..
Förbud mot konfetti
Från och med den 30 april 2022 är det förbjudet att använda plastkonfetti utomhus. Det är en del i EU:s och Riksdagens arbete med att minska användningen av engångsprodukter. Användning av konfetti utomhus kan innebära att det hamnar i våra sjöar och vattendrag och att djur råkar få det i sig. Tänk på att det inte heller är tillåtet att sprida konfetti av papper och rispapper, då det räknas som nedskräpning.
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss Länk till annan webbplats.