Energi- och klimatrådgivning

Kommunal energi- och klimatrådgivning ger lokal, opartisk och kostnadsfri rådgivning om energieffektivisering och förnybar energi. Kontakta oss enklast via vår e-tjänst. Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna om energianvändning och elkostnader.

Energi och klimatrådgivaren ger råd och stöd till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer.

Kontakta oss

Bor du i Kristianstad, Östra Göinge eller Bromölla och vill komma i kontakt med oss? Allra enklast är det att använda vår e-tjänst.

Du kan också kontakta oss genom att ringa 044-13 50 00.

Vad kan du få hjälp med?

Vår rådgivning är övergripande. Den omfattar inte besiktningar, mätningar, injustering av system eller liknande. Rådgivaren får inte konkurrera med privata företag på detta område. Rådgivningen är oberoende. Inga enskilda installationsfirmor eller särskilda fabrikat eller modeller av exempelvis värmepumpar får rekommenderas vid rådgivning. Rådgivningen regleras genom Förordning (2016:385) om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning.

Rådgivning till företag, organisationer och föreningar kan göras som platsbesök med genomgång av verksamheten. Rådgivningen anpassas efter typen av verksamhet, exempelvis processindustri, lantbruk, handel eller idrottsföreningar med egna lokaler.

Evenemang och nyheter

Energi- och klimatrådgivarna i Syd (EKRS) är ett nätverk till vilket Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg läns kommunala energi- och klimatrådgivare är anslutna. På Facebook delar EKRS nyheter, tips, föreläsningar och andra evenemang.

Minska din energianvändning

Elpriserna har varierat kraftigt senaste tiden och många är oroliga för nya dyra räkningar. För att sänka sina kostnader finns det många saker man kan göra för att minska energianvändningen och sina kostnader. Beroende på var och hur man bor så finns det olika åtgärder att göra.

Tips på energismarta vanor

  • Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energianvändningen med 5 procent.
  • Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor.
  • Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före.
  • Tvätta i fylld tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt.
  • Använd klädstrecket – häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare.
  • Vädra smart – om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid.
  • Skippa standby – stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.
  • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen.
  • Frosta ur frysen om det bildats is i den.
  • Duscha kortare tid.

Rädd att frysa i vinter? Ring energi- och klimatrådgivaren om du vill ha tips på hur du kan spara energi men ändå unna dig värme hemma.

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna till oss.

Handfasta energispartips om uppvärmning, ventilation, belysning och annat som rör din hemmiljö hittar du också hos Energi- och klimatrådgivarna i Syd.

Vad kan jag göra för att sänka mina elkostnader?

Hur du gör för att minska dina elkostnader beror till stor del på hur du bor. Hus och lägenhet har olika förutsättningar. Hus kan också ha olika förutsättningar beroende på uppvärmningssystem och hur gammalt huset är.

Generellt brukar man säga att 60 procent av den energi som används i ett hushåll går till uppvärmningen, 20 procent till varmvatten och 20 procent till hushållsel. Bor du i lägenhet så kanske du inte har makt att förändra din uppvärmning, men du kan påverka hur mycket hushållsel och varmvatten du gör av med.

Husguiden hos Energimyndigheten har många tips och åtgärder vad du kan göra för att energieffektivisera ditt hus.

Vilket elavtal ska jag välja?

Det finns tre olika typer av elavtal.

Fasta avtal

Du betalar ett i förväg fastställt pris under en längre period, till exempel ett år. Flera elleverantörer att slutat erbjuda fasta avtal på grund av osäkerheten kring priserna.

Rörliga avtal

Priset är ett genomsnitt av månadens kostnader och bestäms i slutet av månaden. Du vet inte från månad till månad vad priset kommer att bli per kilowattimme. Med detta avtal kan du inte påverka ditt elpris genom att till exempel tvätta på natten.

Timbaserade avtal

Du betalar för vad elen kostar den timme som du använder den. Priset kan variera kraftigt över dagen och året. Med detta avtal kan påverka ditt elpris genom att styra din förbrukning till de tider då priset är lägre.

Mer information om elavtal:

Jag kan inte betala min elräkning?

Om du är orolig för att inte kunna betala elräkningen ska du kontakta din elleverantör. Ta också reda på vilket elavtal du har. På din räkning ser du vem som är din elleverantör.

Om du behöver hjälp med att se över din budget och prioritera räkningar efter dina förutsättningar kan du kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare.

De jobbar under tystnadsplikt och deras hjälp är helt gratis. De kan även hjälpa dig vidare till andra myndigheter om du behöver vidare stöd.

Installera en värmepump för att sänka kostnaderna?

En luftluftvärmepump kan vara ett bra komplement till ett hus med direktverkande el eller elpanna. För den typen av hus kan det ge en besparing på upp till 50 procent.

Luftluftvärmepumpen är dock bara ett komplement till ett annat uppvärmningssystem och klarar oftast inte av att värme hela huset hela vintern.

Installera solceller för att sänka kostnaderna?

Solceller producerar el och kan vara ett bra komplement till en fastighet. Om du vill spara energi och få ner dina kostnader är solceller dock inte det du ska börja med. Då ska du i stället börja med att se över dina vanor och hur du kan spara energi.

Husguiden hos Energimyndigheten har tips och åtgärder vad du kan göra för att energieffektivisera ditt hus.

Om du har energieffektiva vanor och ett energieffektiviserat hus kan solceller vara ett bra alternativ.

Hur kan företagare sänka verksamhetens energiförbrukning?

Energimyndigheten har stöd och råd hur du som företagare kan arbeta hållbart och långsiktigt med energifrågan.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 29 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?