Kommunordförandes papper

Kommunordförandes papper är en utställning om bortglömda dokument från 1800-talet som hittades i en lada i Vånga. De gamla papperna visade sig vara handlingar från tiden när Vånga ännu var en egen kommun. Ladan där de upptäcktes tillhörde en gång ordföranden i kommunalstämman i Vånga kommun.

Papprena låg huller om buller i en låda.

Fyndet från Vånga är en samling handlingar från lantbrukaren Jöns Mårtensson och hans familj. Handlingarna överlämnades till kommunarkivet huller om buller i fyra flyttlådor.

Samlingen påminner om de högar vi själva ofta har i en byrålåda hemma: räkningar och kvitton blandat med ett och annat fotografi och en halv Bellmans Epistlar från 1836.

Detaljerna kring hur dokumenten hamnade i ladan är okänt men de verkar gått i arv. De äldsta handlingarna är från 1830-talet och de fortsätter 130 år framåt i tid. Från lantbrukaren Mårten Mårtenssons räkenskapsbok från 1839, till dokument från när sonen Jöns Mårtenssons var kommunordförande, vidare till när sonsonen Johan Jönssons tog över rollen i kommunen.

Lantbrukarfamiljen på Vånga nr 13

Allt viktigt som rörde socknen hamnade hos Jöns i Vånga. Läs mer via länken nedan.

Från socken till kommun

Vånga blev egen landskommun 1863. Läs mer via länken nedan.

Jöns Mårtenssons barn

Flera av barnen emigrerade till Amerika. En av sönerna går i faderns spår. Läs mer via länken nedan.

Kommunsammanslagningar

Genom två stora kommunreformer, 1952 och 1971, blev Vånga till slut en del av dagens Kristianstads kommun. Läs mer via länken nedan.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 17 jun kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?