- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Invandring och integration
- Så fungerar mottagandet av flyktingar
Så fungerar mottagandet av flyktingar
Staten ansvarar för asylmottagandet och mottagandet av nyanlända i Sverige. Mycket av det konkreta integrations- och mottagningsarbetet sker i kommunen.
Asylsökande
Asylsökande är utländska medborgare som tagit sig till Sverige och begärt skydd, men som ännu inte fått sin ansökan slutligt prövad av Migrationsverket och/eller migrationsdomstolen. Det är Migrationsverket som är ansvarig för asylsökande. På Migrationsverkets hemsida kan du läsa mer och hitta detaljerad statistik.
Från 1 mars 2025 är huvudregeln att nya asylsökande ska bo i något av Migrationsverkets asylboenden för att kunna få ekonomiskt stöd från Migrationsverket i form av dagersättning och särskilt bidrag.
Nyanländ
En nyanländ person är någon som har beviljats uppehållstillstånd på grund av flyktingskäl eller andra skyddsskäl. Det kan vara en person som fått sin asylansökan beviljad eller någon som har kommit hit som kvotflykting. Även anhöriga till dessa personer anses vara nyanlända. En person är nyanländ under tiden som han eller hon omfattas av lagen om etableringsinsatser, det vill säga två år. Det är Arbetsförmedlingen som ansvarar för etableringsprogrammet.
Kvotflykting
En kvotflykting är en person som har flytt från sitt land och som har blivit utvald av FN, s flyktingorgan UNHCR för att flytta till ett annat land. Det kallas vidarebosättning. Kristianstads kommun ansvarar för att ordna ett första boende till de kvotflyktingar som kommer till kommunen.
Vuxen nyanländ för bosättning
År 2016 trädde lag (2016:38) om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning i kraft. Denna lag innebär att Kristianstads kommun, likt samtliga andra kommuner i Sverige, tar emot vissa nyanlända invandrare för bosättning. Migrationsverket och länsstyrelserna bestämmer hur många som ska anvisas till kommunen under ett år.
Kommunen ansvarar för mottagande och erbjuder tillfälliga boenden. Det kan vara korridorsboende, lägenhet eller hus. Storleken beror på antal personer i familjen. De vuxna ansvarar för att själva ordna ett stadigvarande boende inom två år.
Är du intresserad av att stötta och vägleda en av kommunens nyanlända familjer för en bra start, kan du kontakta Urbana hembygdsgården. Där kan du bli volontär och få stöd i ditt uppdrag.
Ensamkommande flyktingbarn
Ensamkommande barn är barn som är yngre än 18 år som kommer till Sverige utan sina föräldrar eller någon annan vuxen person som har trätt in i föräldrarnas ställe, en vårdnadshavare. Under asyltiden har Migrationsverket huvudansvaret för ensamkommande barn.
Massflyktsdirektivet
Massflyktsdirektivet innebär att personer som kommer från Ukraina kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.
Etableringsprogrammet
För nyanlända mellan 20-65 år finns etableringensprogrammet. Arbetsförmedlingen ansvarar för detta stöd och målet är att den nyanlände ska lära sig svenska, hitta ett jobb och så snabbt som möjligt klara sin egen försörjning. Mer om etableringsprogrammet kan du läsa på Arbetsförmedlingens hemsida.
Etableringsprogrammet - Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats.
Svenska för invandrare
I Kristianstads kommun erbjuds undervisning i svenska för invandrare (Sfi) av kommunen och av andra aktörer.
Vanliga frågor
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss
Länk till annan webbplats.