Vi tycker det är viktigt att möta dig som företagare. Inte minst för att få höra om vilka förväntningar det finns på oss som kommun. Företagsbesöken ökar vår kunskap och förståelse för era villkor och förutsättningar.

Vill du ha besök av oss?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och bokar ett besök!
Företagsbesök 2024

C4 Shopping

2018 öppnade C4-shopping som en modern och hållbar mötesplats med butiker, matställen och gröna oaser. Vi träffar Daniel Eklund som är centrumchef samt Emma Åkesson marknadskoordinator. På C4-shopping är den lokala samverkan viktigt genom tex nära samarbete med skolor och sponsorengagemang. Hållbarhet står högt på agendan och de jobbar endast med gröna hyresavtal. Lite kuriosa är att det finns bikupor på taken och ängsmarken runt C4 främjar miljön. Framgångsfaktorer är tillgänglighet, fria parkeringsplatser och att alla hyresgäster har samma öppettider. 2023 hade C4-shopping 3,2 miljoner besökare! Tack Daniel och Emma för ett väldigt intressant besök!

Cocoon - 17 november

Naturnära konferens med ensamrätt! Cocoon är ett smultronställe mitt i naturen utanför Degeberga. Här har du hela anläggningen för dig själv under din konferens. Eller om du har en fest på gång! Under sommaren erbjuds B&B. Här finns mysiga uteplatser, jacuzzis under bar himmel, pizzaugn och ett vackert orangeri. Tack Bodil och Susanne för ett trevlig samtal!

Bilcentrum - 16 november

Över 500 hjul byts per dag när det är högsäsong! Under ett år levereras ca 3 500 bilar, varav 45% elbilar. Vi var på företagsbesök hos Bilcentrum i Kristianstad som har ca 130 anställda. Här säljs bilmärken som Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT, CUPRA och Volkswagen Transportbilar. Kompetensförsörjning är viktigt för företagets utveckling. Därför satsar de på utbildning av de anställda och de samverkar med Wendesgymnasiet. Verksamheten grundades 1959 och vi fick läsa gamla tidningsurklipp från när företaget etablerades i Kristianstad. Kul! Företaget finns även i Hässleholm och Sölvesborg. I sina fastigheter finns även många andra företag. Tack Kai, Marcus, Magnus och Jan för intressanta diskussioner angående ökad samverkan mellan ert företag och Kristianstads kommun!

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Företagsbesök hos Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. De finns på fyra orter i Skåne med huvudkontor i Kristianstad. I nyrenoverade lokaler har de behållit känslan av den tidigare biografen.

Kundägda och med en lokal närvaro erbjuder de en kombination av bank, försäkringar, pension och fastighetsförmedling. Genom trygghetskademin arbetar de långsiktigt och förebyggande för att skapa trygghet lokalt. Vi förde givande och intressanta diskussioner om förutsättningar för trygghet och tillväxt, hur alla kan bidra till en attraktiv stadskärna och hur vi gemensamt kan minska klimatavtrycket. Tack LF Göinge-Kristianstad för att vi fick besöka er.

Familjefokus - 23 oktober

Trygga miljöer och starka relationer är viktigt. Tid tillsammans! Familjefokus arbetar med relationer på arbetsplatsen och i privatlivet för att förebygga negativ stress och dåligt mående!

Familjefokus etablerade sig centralt i Kristianstad under 2022. Här går det att prata om allt i en trygg miljö! Företaget startades 2016 av Karin Herrland och Sara Winter. Tack Sara för ett trevligt samtal med djupa diskussioner.

ICA Maxi - 17 oktober

Inte många företag som har 37 000 kunder i veckan! Att både vara en områdesbutik och en stormarknad gör ICA Maxi unik.

Här arbetar ca 150 medarbetare vilket gör butiken till en av de tio största ICA Maxi butiker i Sverige. Butiken erbjuder över 40 000 artiklar i sitt sortiment! Under vårt företagsbesök fick vi insyn i deras sätt att utforska, testa och skapar nya vägar till smarta lösningar. De är en plattform för kommunens livsmedelsproducenter. Företaget är en av de största privata sponsorerna av det lokala näringslivet. Tack Fredrik och Johan för intressanta diskussioner och era idéer till en utökad samverkan.

Lyft & Byggmaskiner AB - 12 oktober

Tillväxt Näringsliv besökte depån i Kristianstad som öppnade 2002. Det är en fullservicedepå som tillhandahåller allt från små handmaskiner till stora anläggningsmaskiner samt bodar, vagnar och containers. Tack Helena, Robert och Staffan för all kunskap vi fick om ert företag och er bransch!

Tillväxt Näringsliv besökte depån i Kristianstad som öppnade 2002. Det är en fullservicedepå som tillhandahåller allt från små handmaskiner till stora anläggningsmaskiner samt bodar, vagnar och containers. Tack Helena, Robert och Staffan för all kunskap vi fick om ert företag och er bransch!

Starka - 11 oktober

Starka är ett företag med gamla anor. Företaget grundades som Kristianstads cementgjuteri (bytte namn till Starka 1997) av Yngve Persson redan 1930 och de är ett familjeföretag som nu drivs av 3:e generationen.

Fabriken ute på Näsby industriområde producerar betongelement som är specialangjorda till de projekt som de skall användas i. De har vuxit genom åren, men har under hela resan haft sin bas i Kristianstad och levererar sina produkter från Skåne i söder upp till Mälardalen i norr.

Hela verksamheten andas familjär stämning trots att de idag har vuxit sig stora, och har anläggningar även i Ängelholm och Arboga, där de sammanlagt är 230 anställda varav drygt 100 personer är kopplade till Kristianstadskontoret.

Under besöket fick vi höra såväl koncernchef Lena Holst som VD Peter Weidemanis prata varmt om sin personal, och vi fick också möjligheten till en rundvandring i fabriken och hälsa på personalen och se hur produktionen går till.

Vi fick också höra hur de jobbar med hållbarhetsfrågan som en stor prioritering, och vi hoppas att de fortsätter att producera sina produkter i 100 år till.

Vi vill rikta ett stort tack för besöket och önska er lycka till även i framtiden!

Vill ni läsa mer om Starka, så kan ni göra det på deras hemsida:

Everöds Plåt AB - 3 oktober

Att engagera sig i utbildnings- och hållbarhetsfrågor är en självklarhet för Everöds Plåtslageri AB. De samarbetar bl. a med Wendesgymnasiet.

Att engagera sig i utbildnings- och hållbarhetsfrågor är en självklarhet för Everöds Plåtslageri AB. De samarbetar bl. a med Wendesgymnasiet.

Everöds Plåt AB

Enkla Elbolaget - 29 september

Företaget samverkar med nationella partners till gagn för sina kunder samt stödjer föreningslivet. Här finns många idéer på en hållbar utveckling av verksamheten! Tack för ett trevligt företagsbesök!

Företaget samverkar med nationella partners till gagn för sina kunder samt stödjer föreningslivet. Här finns många idéer på en hållbar utveckling av verksamheten! Tack för ett trevligt företagsbesök!

Kjellsons Logistik & Transport - 22 september

Företagsbesök hos KLT (Kjellsons Logistik & Transport grundat 1998) för att titta på deras anläggning som har vuxit till att idag var 36 000 kvm stor. KLT är ett företag som jobbar med tredjepartslogistik, dvs som mellanhand mellan producent och kund, och verksamheten har utvecklats rejält under de senaste åren. Vi fick ett varmt mottagande, men fick sedan en rundtur i deras lokaler där vi bland annat fick känna på -22 grader i deras fryslager.

Sedan 2018 har man mer än dubblat sina ytor, och har tagit steget in i framtiden när det kommer till tekniks utveckling. Med sina 30 anställda jobbar man inte bara med logistik, utan försöker hela tiden ligga i framkant när det gäller hållbarhetsfrågor också, bland annat med hjälp av solceller och värmeåtervinning för att nämna några.

Bortsett från det dagliga arbetet, är man också involverad i olika samhällsprojekt tillsammans med ett flertal aktörer, för att bidra till en positiv samhällsutveckling.

Tollo Linear AB

Visste ni att Tollo betyder – ”Jag lyfter” och det får man verkligen säga att de har gjort. Förra veckan fick vi möjlighet att komma ut och besöka Thomson - Tollo Linears nya lokaler på Ängamöllan, så fint det har blivit.

Bolaget Tollo Linear startade 1982 och är sedan 2002 en del av Thomson industries, som dessutom blev en del av Regal Rexnord sedan några månader tillbaka. Man har idag 190 anställda, och de jobbar enkelt förklarat med elektromekaniska ställdon, i syfte att ersätta klassisk hydraulik med energibesparing inom en mängd olika användningsområden.
Detta tillsammans med deras andra produktgrupp som består av linjära enheter, vilket är de som används i maskiner som byggs i syfte att kunna ”förflytta” maskinernas komponenter med extrem precision. Deras produkter används i en stor mängd av områden, såsom vid exempelvis bildäckstillverkning och vid tillverkning av solcellspaneler och allt detta produceras i Kristianstad.
Vi vill passa på att tacka för en väldigt intressant eftermiddag och önskar Tollo Linear stort lycka till i sina nya fina lokaler. För er som vill veta lite mer, så passa på att besöka deras hemsida på https://www.thomsonlinear.com/en/index

Rosenqvist Irrigation - 22 augusti

Visste ni att Rosenqvists Irrigation firar 125 år i år? Det och mycket mer fick vi veta när vi gjorde ett företagsbesök hos dem. Rosenqvists Irrigation som sedan 1976 har tillverkat egenutvecklade bevattningssystem för lantbruket. De har levererat över 4 000 bevattningsmaskiner och är en komplett leverantör av bevattningssystem. Närheten till sina kunder är en framgångsfaktor och de har en marknadsledande ställning inom bevattningssystem till det svenska lantbruket. Vi tackar för ett spännande besök med många givande diskussioner!

Flabben

För att göra det så smidigt som möjlighet för gästerna finns det möjlighet att beställa sin mat och dryck via en qr kod. För att göra det så smidigt som möjlighet för gästerna finns det möjlighet att beställa sin mat och dryck via en qr kod.

Det är bra när det händer saker i stan och man märker att evenemangen skapar fler gäster, säger Paulina.

Åhus Seaside

Åhus Seaside invigdes i ny skepnad i juni 2022 och vid årsskiftet lämnade Staffan och Camilla Andersson över anläggningen de skapat till Room Republic.

Room Republic driver sedan tidigare The Vault Hotel Helsingborg, V Hotel Helsingborg, Hotel Statt Hässleholm och två hotell på Palma de Mallorca, Hotel Feliz och Palma Suites och står också bakom välgörenhetsprojektet Dandelion i Sydafrika.

Ny hotelldirektör och del av ledningsgruppen för Room Republic är Patrick Jalkhagen Tribo. Patrick har lång erfarenhet från hotell- och restaurangbranschen och har också sina rötter i bygden. Han ser fram emot att fortsätta utveckla och förfina den fantastiska potential Åhus Seaside besitter tillsammans med alla sina kollegor på plats.
- ”Det är viktigt att tänka destination, säger Patrick, och då handlar det inte bara om Åhus utan om hela området. Ta till exempel Wanås konst, ett fantastiskt besöksmål som lockar besökare eller som får dem att stanna längre här hos oss.”
Till sin hjälp har Patrick en personalstyrka som till vissa delar varit densamma i ett par decennier. En av dem är hotellets konferens- och receptionschef, Petra Hägg. Petra och hennes mamma har arbetat på hotellet i över tjugo år. Under ett av Petras sommarlov ringde hennes mamma och behövde snabb hjälp med städning på hotellet. Petra fick hoppa på bussen och komma dit och sedan dess har hon varit hotellet trogen.
Just nu söker hotellet personal inför sommaren, något som är något av en utmaning idag när det är svårt att hitta personal till hotell och restauranger i hela landet.

Bodelssons by the Sea

Bodelssons by the Sea är ett riktigt retreat för vuxna i norra Hanöbukten. Nästan direkt när Jonas Bodelsson och hans dåvarande fru Leena flyttade till Jonas barndomshem 2007 började Leena rita på drömmen om att bygga till 4 rum och starta ett Bed & Breakfast.

Jonas som då arbetade som logistiker och IT-ansvarig inom foderbranschen byggde på fritiden och tre år senare välkomnades de första gästerna. Efter hand som fler gäster hittade dit bestämde sig Leena och Jonas för en utbyggnad och 2017 stod restaurangköket och ytterligare fyra rum klara. Det är vid kastrullerna Jonas hittat sin nya plats och idag är det han, som sedan Leena tragiskt gick bort 2022, driver livsverket vidare tillsammans med Maria Bergquist och Gunnel Andersson. Det är och har sedan första spadtaget varit stort fokus på hållbarhet i allt från byggnader, tvätt, textilier och mat. Just nu bygger Jonas på ett växthus för att de ska kunna odla mer själva och med den lust de berättar om hotellet kommer det garanterat bli nya projekt när det står klart.

Knauf Danogips

Building better together! Ett imponerande företag i hamnen i Åhus med visionen: "att bygga ett starkt Sverige, tillsammans med våra medarbetare, kunder och andra aktörer kan vi bygga bättre, mer ekonomiskt och mer hållbart".

Knauf-gruppen är ett klassiskt familjeföretag med mod att ständigt pröva nya idéer och driva utvecklingen framåt. 1978 startades de första maskinerna i fabriken och efterhand som Knauf Danogips expanderade på den svenska marknaden utökades produktionen till flerskift. Till att börja med tillverkades enbart standardgipsskivor i Åhusfabriken, men produktmixen har utökats och idag produceras ett komplett skivsortiment i fabriken. Knauf Danogips arbetar aktivt för att bli klimatneutrala till år 2045 och tillsammans med externa partners för att utveckla cirkulära lösningar inom byggbranschen med fokus på sina egna produkter och tjänster. Vi pratar om utmaningar, framtiden och kompetensförsörjning.

Snabbfakta Knauf Danogips i Sverige

  • Oms: ca 900 Mio SEK
  • Anställda: 150
  • Huvudkontor & gipsproduktion: Åhus
  • Stålproduktion: Sävsjö
  • Tack för ett inspirerande och lärorikt besök!

Malmsten AB

"From swimmers for swimmers". Från köksbordet ut i världen. Malmsten AB grundades 1974 av Tommy och Margareta Malmsten. Med en känsla för vilka produkter som det fanns behov av på marknaden har Malmsten erövrat marknaden.

Utrustning från Malmsten finns idag i simhallar och vattenparker över hela världen. Malmsten simlina introducerades i Montreal 1976. Sedan dess har den varit världsledande och legat i bassängen under de flesta stora internationella tävlingar. De levererar simlinor och vattenpoloutrustning till alla stora World Aquatics (f.d FINA) och LEN mästerskap. Lokalt är viktigt för Malmsten och deras miljöpolicy innebär att alltid sträva efter att arbeta för en hållbar utveckling. “Ju närmare desto bättre” gäller och de arbetar i görligaste mån med lokala samarbetspartners och leverantörer.

Flera av produkterna tillverkas i Åhus vilket innebär en effektivare och mer flexibel logistik. Malmsten har knutit till sig ett antal dotterbolag och samarbetspartners för att stärka sin position som totalleverantör. Vi pratar om framtiden, möjligheter, svårigheter och kompetensförsörjning. Tack för ett mycket lärorikt besök och vi önskar er all lycka till framåt.

Farmors Café och Catering

Med utökningen av verksamheten har Roger nu en anställd för att hinna med både beställningar och kunder i kaféet. Här kan man beställa tårtor, smörgåstårtor och få hjälp med kalas, högtider och minnesstunder. Ett café mitt i byn är uppskattat både av Degebergaborna och av turister.

Rogers farmors närvaro i caféet är tydlig och just nu pyntat inför den stundande påskhelgen.
Med utökningen av verksamheten har Roger nu en anställd för att hinna med både beställningar och kunder i kaféet. Här kan man beställa tårtor, smörgåstårtor och få hjälp med kalas, högtider och minnesstunder. Ett café mitt i byn är uppskattat både av Degebergaborna och av turister.

Hotel Park Allé

Sedan 1 mars har Hotel Park Allé nya ägare. Det är hotellgruppen Got City Center Hotels som tagit över verksamheten med Alexandra Persson som interim hotellchef. Alexandra kommer från en tjänst som Guest Relations Manager inom hotellgruppen GCCH i Göteborg, men hon har sina rötter i Kristianstad.

Hotellet har funnits sedan 1936 och har idag 23 rum.
På längre sikt är GCCH:s tanke att öka antalet hotellrum i byggnaden. Man vill även fortsätta att driva verksamheten utan en kedjetillhörighet samtidigt som helhetskänslan och inredningsstilen ska röra sig mer mot ett botiquehotell.

Vi hälsar de nya ägarna, Alexandra och personal välkomna till Kristianstad!

Borgarmästargården

I veckan besökte politiker och representanter från näringslivsfunktionen Borgarmästargården. Restaurangen öppnade vid påsk 2016 i den anrika byggnaden som en gång i tiden var bostad åt borgmästare Jörgen Hansen.

Storytelling kring byggnadens historia är något som ägarna tagit fasta på, bl.a. har logotypen till restaurangen har tagits från innertakets orginalmönster som fortfarande finns kvar.
Martin och Markus berättar att de vill skapa en vardagsrumskänsla där man kan umgås över generationerna. Äta och dricka gott, uppleva smaker från hela världen samt uppleva säsongens råvaror.

Vi tackar för ett trevligt besök och en bra dialog!

Gittes Tygkälla

Gittes Tygkälla i Rinkaby är en anrik butik som har funnits sedan 1977, då Sofias mamma Birgitta Jönsson (Gitte) startade verksamheten. Sofia har även varit i Schweiz för att utbilda sig på deras symaskiner och de är auktoriserade såväl återförsäljare som symaskinsdoktorer.

Butiken har allt du kan tänka dig behöva när du skall skapa något i tyg. Tyg i metervara är det som de säljer allra mest av. De har ett imponerade utbud vad gäller symaskiner, för bästa tänkbara slutresultat. Förutom försäljning så anordnas dessutom utbildningar för de som vill kompetensutveckla sig inom sömnad. Vi tackar för besöket och önskar Sofia med personal lycka till med sin unika verksamhet!

Värmebaronen

Politiker och näringslivsfunktionen på företagsbesök på Värmebaronen i Österslöv. Vi möttes av ägarna Berth och Christopher Nilsson. Christopher har sedan drygt ett år tillbaka tagit över VD posten från Berth och har idag Berth som mentor och bollplank. Att de dessutom är far och son gör det ännu mer imponerande. De är verksamma över alla världsdelar, dock är Europa den största marknaden, och det senaste landet att leverera till var Nya Zeeland, dit man levererade en vedpanna. Alla deras produkter designas och produceras i Österslöv, och de lever efter devisen ”Inte störst, men bäst”. De berättar stolt om att de idag är drygt 70 anställda, och att många av deras anställda jobbat i företaget under väldigt många år.

Vi förde också intressanta diskussioner kring hur de ser på framtiden där de bland annat berättade om sina utbyggnadsplaner, och vi pratade också om utmaningen kring kompetensförsörjning.

Vi tackar för ett väldigt intressant och lärorikt besök önskar givetvis lycka till även i framtiden

Altea

Företaget har i Sverige 2700 medarbetar varav 1000 är konsulter, 4500 tekniska certifieringar, 7100 kunder och finns på 36 orter runt om i landet. Även om företaget är ledande inom sin bransch så är den lokala förankringen och närheten till kunderna viktig.

Vi är väldigt glada att Kristianstad är en av dessa orter. Atea har haft sina lokaler i Kvarnen i ca 18 år men sitter sedan 3 år tillbaka i nya fräscha lokaler någon trappa ner från den ursprungliga lokalen.

Man möts av en familjär känsla när man kliver in på kontoret men också en hög professionalism och kompetens.

Johan Möllerstedt, platschef på Kristianstadskontoret lyfter att det är viktigt att vara en attraktiv arbetsgivare och en arbetsplats där man trivs och ingår i ett team där alla är lika viktiga.

På Kristianstadskontoret arbetar ca 45 medarbetare inom många olika kompetenser såsom säljare, projektledare, konsulter och experter inom olika områden.

Inom IT-branschen så finns det ett stort behov av mer kompetens och viktigast av allt är att få in bred kompetens med olika bakgrund och ålder.

Atea arbetar i en bransch som förändrats mycket de senaste åren och digitalisering är idag en del av allas vardag. Därav en väldigt bred kundgrupp med allt från kommuner och stora företag till arbete inom skola, handel, vård och omsorg. Kanske tänker du inte på när du självscannar i butiken eller scannar ett sekretessbelagt dokument på jobbet att Ateas produkter och tjänster ligger bakom dessa lösningar.

Ateas erbjuder tjänster inom allt från säkerhet, molntjänster och systemutveckling till digitalisering inom skola, AI och mjukvara.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 17.00
Hjälpte informationen på sidan dig?