För arrangörer

Evenemangsfunktionen i kommunen har den kompetens och erfarenhet som krävs för att arrangera konserter, mästerskap, festivaler med mera. Med vår kunskap stöttar vi dig som arrangörer genom hela processen från idé till genomfört möte eller evenemang.

Du som arrangör är viktig för oss och för Kristianstad. Därför kan du vara säker på att vi gör vårt allra bästa för att ditt evenemang ska bli så lyckat som möjligt.

Vi har många olika evenemangsområden som passar de flesta typer av evenemang. Från vackra Täppetstranden i Åhus till Stora Torg och Kristianstads Arenaområde.

Evenemangsområden

Vi erbjuder evenemangsområden för de flesta typer av evenemang. Från vackra Täppetstranden i Åhus till Stora Torg och Kristianstads Arenaområde.

Taxor och avgifter för ytor i stadsrummet och kommunens lokaler

Nedan finner du dokument på de taxor som vi har i kommunen.

Tillstånd och regler

Vilka tillstånd du behöver beror på typen av evenemang. Om du ska använda offentlig plats söker du tillstånd hos Polisen. Det kan till exempel gälla skyltar, bygga en scen eller etablera ett bygge.

Logo för partners

Hur blir jag volontär?

Tillsammans med oss kan du som volontär bidra till att öka delaktighet och gemenskap i Kristianstad! På evenemangsfunktionen vill vi göra skillnad för de som gör skillnad. Föreningslivet och evenemangen i Kristianstad erbjuder en plattform där fler kan arbeta tillsammans mot gemensamma mål. Evenemangen bidrar till upplevelser och attraktionskraft men utan volontärer blir det inga evenemang. Vill du vara del av ngt större och bidra till livskvalitet för medborgarna och besökare till Kristianstad. I evenemangskalendern hittar du evenemang som du kan kontakta och erbjuda din hjälp.

Vill du bidra till Kristianstads värdskap och skapa minnen för livet? Du kan välja att ta alla möjliga uppdrag, både stora och små. Det kan till exempel handla om att slussa in besökare, fixa fika, skjutsa en stjärna till flyget eller att vara lagvärd. Alla pusselbitar behövs för att evenemangspusslet i Kristianstad ska bli komplett. Du bestämmer själv hur mycket och ofta du vill vara med. Under 2024 har vi flera spännande upplevelser i Kristianstad, här är några exempel:

Marknadsföringsstöd

Marknadsföringsstöd kan sökas av föreningar som arrangerar ett evenemang, en idrottsturnering eller en kulturaktivitet. Alla föreningar och organisationer kan söka marknadsföringsstöd. En förening kan endast söka stöd för två evenemang per år.

Hur syns mitt evenemang?

I vilka digitala kanaler ska jag publicera mitt evenemang? Var du ska synas handlar mycket om vilken målgrupp som du vill nå ut till. Kristianstads kommun har ingen egen evenemangskalender, men vi samarbetar med olika aktörer.

Den orangea staden
Den orangea staden är ett samarbete mellan många olika aktörer i Kristianstad. De har webbsida, Facebooksida och sedan våren 2021 en app som heter "Hej Kristianstad".

På webbsidan finns en kalender och genom sin Facebooksida tipsar de sina följare om aktuella evenemang. Om du registrerar ditt evenemang hos Den orangea staden når du i huvudsak boende i Kristianstads kommun och en del av dem som bor i närliggande kommuner.

Använd sociala medier
Har du en egna sidor på sociala medier, som Facebook, Instagram eller Twitter, kan du berätta om evenemanget. På Facebook kan du även skapa ett Facebookevenemang. Då kan de som är intresserade dela evenemanget och informationen sprids. På Facebook finns en evenemangskalender. Där visas evenemang i närheten. Här går det också att söka vad som händer idag, imorgon eller den här veckan.

Köp annonser
Du kan också köpa annonser i traditionella medier och på sociala medier, som Facebook och Instagram. I sociala medier anger hur mycket du vill betala, hur länge din annons ska synas och till vilken målgrupp den ska visas för. Innan du väljer vilken annonsering du ska ha, är det viktigt att du tagit reda på mer om din målgrupp och vet vilka kanaler de använder. 

Skyltning
För skyltning på offentlig plats finns särskilda skyltplatser där du behöver polistillstånd. Ska du sätta upp, flytta eller ändra på en skylt på din egen fastighet så krävs bygglov. Det gäller även former av större budskap på fasaden.

Regional guide för hållbarhet vid event och möten

Inspiration och kunskap om hur du gör ditt möte och event hållbart. Genom att använda dig av den behändiga checklistan i guiden, samlar du poäng och kan därmed säkerställa att du har reflekterat över hållbarhetsarbetet.

Checklista för att anordna evenemang

När du anordnar evenemang behöver du ansöka om tillstånd och kontakta myndigheterna. Tillstånden och myndighetskontakterna är olika beroende på vilken typ av evenemang man tänker anordna. På verksamt.se kan du skapa en checklista för att se vad du behöver göra.

Säkerhet vid evenemang

MSB har en säkerhetsguid som behandlar förutom olycksförebyggande arbete även skydd mot terrorism och andra antagonistiska hot samt brottsprevention.

Kristianstad Convention Bureau

Evenemang, konferenser och kongresser bidrar till kunskapsöverföring och förflyttar och förädlar kunskap lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Kristianstad Convention Bureau är en del den nationella branschföreningen Swedish Network of Convention Bureaus. En Convention Bureau (CVB) är en icke-vinstdrivande organisation som arbetar strategiskt med destinationsutveckling av en specifik ort genom evenemang och möten.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?