Röstmottagning. En röstmottagare delar ut valkuvert.

Söndag den 9 juni var det val till Europaparlamentet. Den preliminära rösträkningen på valnatten och onsdagen efter valet är öppna för allmänheten.

Rösträkningen

När vallokalerna stänger kl 21 på valnatten börjar den preliminära rösträkningen i vallokalen. Rösträkningen är öppen för allmänheten och du är välkommen att vara med och titta. Du får inte störa eller blanda dig i röstmottagarnas arbete.

Onsdagen den 12 juni hålls valnämnden preliminära rösträkning. Då räknas de röster som inte hann fram till vallokalerna under valdagen. Det är till exempel förtidsröster som lämnats i andra kommuner under valhelgen, brevröster från utlandet och röster från ambassader.

Rösträkningen startar klockan 9 i Rådhus Skåne, Västra storgatan 12. Den är öppen för allmänheten. Anmäl dig i receptionen.

Valresultatet

Valresultatet finns på Valmyndighetens webbplats

Du som jobbar med valet

Vi är cirka 300 personer som arbetar med EU-valet, både med förtidsröstningen och på själva valdagen. Vi söker personer som är noggranna och sociala. Om du är intresserad av att jobba i valet anmäler du ditt intresse via e-tjänsten.

Vad gör en röstmottagare?

Som röstmottagare kontrollerar du att den som röstar har rösträtt. Du tar emot röstsedlarna och lägger dem i valurnorna. Efter att vallokalen har stängt är du med och granskar och räknar rösterna.
Du ska också se till att det är god ordning i vallokalen och hjälper de väljare som ber om det.

Vilka krav ställs på en röstmottagare?

För att arbeta som röstmottagare måste du ha fyllt 18 år. Vi välkomnar särskilt sökande som behärskar fler språk än svenska. Att arbeta som röstmottagare kräver att du är serviceinriktad, hjälpsam och vänlig mot de som ska rösta. Vi kräver också att du är mycket noggrann.

Du måste ha en e-postadress och Bank-id för att kunna arbeta som röstmottagare. 

Du får inte ha en tydlig politisk koppling till ett politiskt parti, med det menar vi att du inte får:

  • vara förtroendevald i Kristianstads kommun, Region Skåne eller Sveriges riksdag
  • stå valbar plats på en lista för valet Europaparlamentet eller till riksdagen, region- eller kommunfullmäktige
  • ha en tydlig anknytning till ett politiskt parti.

Innan du börjar ditt arbete som röstmottagare kommer du att få en obligatorisk utbildning. Även om du arbetat som röstmottagare vid tidigare val måste du gå utbildningen.

Får röstmottagare något betalt?

Alla röstmottagare får arvode som är skattepliktigt. Om du arbetar som röstmottagare på valdagen den 9 juni får du 3 400 kronor i ersättning.

Övriga befattningar, på valdagen, får följande ersättning:

  • Ordförande, 4 750 kronor
  • Vice ordförande, 4 250 kronor
  • Reserver, 650 kronor.

Om du arbetar med förtidsröstningen får du följande ersättning:

  • 1 200 kronor per dag om du jobbar heldag (minst fem timmar)
  • 700 kronor per dag om du jobbar halvdag (högst fem timmar).

Hur ser en röstmottagares arbetsdag ut?

Om du jobbar i vallokal på valdagen arbetar du tillsammans med minst tre andra röstmottagare. En av dem är ordföranden eller vice ordföranden som är arbetsledare. Du arbetar från kl 7.30 på morgonen fram till att rösterna är räknade. Rösterna börjar räknas efter att vallokalen stänger kl 21. Det innebär att du måste räkna med att arbeta sent på kvällen. Du har pauser under dagen.

Om du arbetar med förtidsröstning gäller särskilda scheman beroende på lokal och öppettider. Du arbetar alltid tillsammans med minst en person till.

Valnämnden

Det är politikerna i valnämnden som har det övergripande ansvaret att genomföra allmänna val i kommunen.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?