Borgerlig vigsel

Att gifta sig borgerligt är ett alternativ till kyrklig vigsel. Äktenskapet är könsneutralt. Det innebär att de som ingår äktenskap kan vara antingen en man och en kvinna eller två kvinnor eller två män.

Boka vigsel

Kommunen erbjuder vigslar på torsdagar, fredagar och lördagar mellan klockan 11 och 16.

Du beställer en vigsel via vår e-tjänst och det måste göras minst tre veckor innan ni vill gifta er.

Du får bekräftelse via e-post om den önskade tiden går att boka med vigselförrättaren. Om vigselförrättaren redan är upptagen just den tiden kommer vi att ge er ett förslag på annan tid eller dag.

Vigseln sker i huvudsak i vigselrummet i Rådhus Skåne i Kristianstad. Önskar ni viga er på en plats utanför Rådhuset stämmer vi av det med vigselförrättaren.

En borgerlig visel kostar 350 kronor. Avgiften betalas i förskott och du betalar i e-tjänsten, samtidigt som du gör förfrågan. Du kan betala med bankkort eller Swish.

Om någon av er inte förstår svenska kan vi erbjuda tolkhjälp.

Både ni som gifter er och de som ska vara vittnen måste kunna legitimera er innan vigseln.

Hindersprövning och efternamn

Innan ni ingår äktenskap ansöker ni om hindersprövning hos Skatteverket. Ni bör också anmäla vilket efternamn var och en ska ha. Det gör ni också hos Skatteverket. Från Skatteverket får ni två intyg, Hindersprövning och Vigselintyg. Intygen ska ni skicka in till oss två veckor före vigseln.

Vittnen

Ni måste ha två vittnen när ni gifter er. Vittnena måste vara över 15 år. Ni uppger deras namn och adress i samband med att ni lämnar in hindersprövningen till oss. Vi kan hjälpa er att ordna vittnen om vigseln sker på en vardag i Rådhus Skåne.

Våra vigselförrättare

Det är länsstyrelsen som utser borgerliga vigselförrättare för respektive kommun. Via Kristianstads kommun kan du boka fem vigselförrättare. De är Ann-Louise Krantz, Anna-Kerstin Larsson, Tove Treschow, Peter Isacson och Sven Hermansson.

Övriga vigselförrättare 

En lista över övriga vigselförrättare hittar du hos länsstyrelsen.

Omvandling av partnerskap till äktenskap

Om ni sedan tidigare har ett registrerat partnerskap är det möjligt att omvandla partnerskapet till ett äktenskap. Det kan ni göra genom att anmälan hos Skatteverket att ni vill ändra ert registrerade partnerskap till äktenskap. Ni kan också välja att låta er vigas av en vigselförrättare. Då krävs ingen ansökan om hindersprövning. Vi behöver ett intyg att ni har registrerat partnerskap. När ni sedan är vigda meddelar vi Skatteverket att ert partnerskap ska omvandlas till äktenskap.

Är du utländsk medborgare?

En del länder godkänner endast viss vigselform för sina medborgare. Är någon av er utländska medborgare och vill gifta er i Sverige måste ni ta reda på vilken vigselform som gäller i ert hemland. Kontakta hemlandets ambassad för att få reda på vad som gäller.

Vigseltext

Vid vigselceremonin läser vigselförrättaren upp text.  Ni väljer själva om ni vill ha den korta texten eller något längre. När ni bokar er vigsel berättar ni vilken text ni väljer.  

Alternativ 1 – kort text

Ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra. Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man?

Svar: Ja

Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man?

Svar: Ja

Jag förklarar er nu för äkta makar.

Alternativ 2 – något längre text

Ni vill ingå äktenskap med varandra. Äktenskapet bygger på kärlek och tillit. Genom att ingå äktenskap lovar ni att respektera och stötta varandra.

Som makar är ni två självständiga individer som kan hämta styrka ur er gemenskap.

Eftersom ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra, frågar jag: Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust?

Svar: Ja

Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust?

Svar: Ja

Paret kan växla ringar

Jag förklarar er nu för äkta makar.

När ni nu går ut i livet och åter till vardagen så minns den vilja till gemenskap, den kärlek till varandra och aktning för varandra som ni känt i denna stund och som lett er hit.
(Texten författad av Per Anders Fogelström.)

Låt mig önska er lycka och välgång i ert äktenskap.

Äktenskapet är frivilligt

I Sverige är äktenskapet frivilligt. Om du misstänker att någon vill gifta bort dig eller någon annan mot dennes vilja så kan du få hjälp och stöd.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 10 sep kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?