Konstverket Sand av Aleksandra Stratimirovic

© Aleksandra Stratimirovic /Bildupphovsrätt 2020.

Sand är en monumental rörlig skulptur skapad speciellt för Sånnaskolan i Åhus.

Aleksandra Stratimirovic gestaltar i sitt verk Sand, sandkristallernas rörelse och ständiga förändring i färg och form genom att återge kvartskristallen i monumental form.

Verket är placerat i skolans ljusa och luftiga atrium. Verket rör sig sakta med luftens rörelser och reflekterar olika färger och nyanser längst väggar och tak.

Konstnären hämtade inspiration från den omgivande naturen runt Sånnaskolan, Åhus och Hanöbukten, med sitt landskap av sanddynor som ständigt förändras av vinden och sandens rörelse. Den kreativa samverkan som uppstår, när sandpartiklar av olika färg och form spontant sätts i rörelse och omformar dynorna fick henne att associera till barnen på skolan som med en liknande kraft formar framtiden.

Materialet sand består mestadels av kvarts, ett mineral uppbyggt av grundämnena kisel och syre. En atom kisel och två atomer syre är sammansatta i ett kristallsystem.

Kvartskristaller är vita men på grund av inblandning av andra ämnen i naturen förekommer den i flera färger.

Konstnären: Aleksandra Stratimirovic är utbildad på Konsthögskolan i Belgrad 1986-1991, inriktning keramik och glas samt vid Kungliga Konsthögskolan, Stockholm 1998-99, inriktning ljusdesign. Hon arbetar huvudsakligen med skulptur och olika former av ljusinstallationer. Aleksandra Stratimirovic är baserad i Stockholm. Hon har lång erfarenhet av olika offentliga gestaltningsuppdrag och finns representerad på flera platser i Sverige och internationellt.

Kristianstads kommun tillämpar sedan 2008 1 %-regeln. Den innebär att 1 % av budgeten för större om- och nybyggnationer avsätts till konstnärlig gestaltning. 

Faktaruta

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 17 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?

Sidans innehåll