Kristianstads teater, Tivoliscenen

Kristianstads teater

Kristianstads teater ligger vackert mitt i Tivoliparken. Den invigdes i september 1906. Stilen går i vacker jugendbarock och är ritad av arkitekten Axel Anderberg, som även ritat Operan och Oscarsteatern i Stockholm.

Salongens inredning i rött, guld och grönt tillsammans med plafondmålningen av Nils Asplund är väl bevarad. Teatern är en av de äldsta i landet som är i bruk.

Kristianstads teater är en dynamisk gästspelsscen med ett varierat utbud av teater, musikaler, dans, konserter och föreläsningar.

Föreställningar och biljetter

Vänligen kontakta respektive arrangör för biljettbokning och information om föreställningen.

ROCKEN É MITT LIV en musikalisk story med Peter Jezewski och Tone Norum
Lördag 2 mars 2024 kl. 19.00

Rocken e ’ mitt liv tar fram toppar och dalar i ett magiskt musikstycke. Musiken betyder allt och i den musikaliska showen får vi höra hur allting började. Hur var Peter Jezewski som barn? Hur var det att helt plötsligt börja skriva autografer? Hur var det att få fans?

Hur kom Tone Norum in i bilden? Hur kom det sig att just Peter Jezewski & Tone Norum började sjunga ihop. Vilka förebilder inom musiken hade dessa två personer som fick dem att bli det de är i dag cirka 40-45 år sedan karrären tog fart.

Många frågor får vi svar på i denna föreställning och mycket musik, allt från Cornelius, Beatles, Johnny Cash, Elvis, Connie Franchis med flera.

Föreställning med Peter Jezewski och Tone Norum på Kristianstads teater

BARA SKOJAR med Thomas Petersson
Torsdag 7 mars 2024 kl. 19.00

En av Sveriges skönaste komiker ger sig äntligen ut på solo-turné med sin nya stand up-show Bara Skojar!

Han tog sig till en rafflande gruppfinal i Filip & Fredrik's Alla mot Alla nu i vår! Men framförallt har Thomas förgyllt många farser och revyer med sin humor och komiska ådra. Och det var som stand-up-komiker han slog igenom, i tv-serien ”Släng dig i brunnen” på 90-talet och vi har också sett Thomas medverka i både Diggiloo och flertalet olika farser på Krusenstiernska teatern i Kalmar.

Thomas Petersson har sedan hans senaste turné 2016 iakttagit omvärlden och samlat på sig nya skämt och bjuder på en kväll fylld av skratt och galna historier. Med hög igenkänningsfaktor och skämtsam bredd och inblickar i samtiden tar vi oss igenom livet - från pandemier till postkodsmiljonärer och Bara skojar!

Det kanske inte blir så mycket feel-good-råd eller smöriga livsfilosofier, snarare mer om allt det där andra. Hur man kan misslyckas i relationer, reta sig på medmänniskor, ställa till det för sig själv och hamna i dålig dager. Så som det är för de flesta. När man väluppfostrat inte tar mer än att det räcker till andra, väntar tålmodigt på sin tur, ställer sig sist i kön, försöker vara alla till lags och i rädsla för att verka pretentiösa svarar lite snabbare och lite ogenomtänktare än man borde och därmed belönas med... Just det - världens lön. OTACK!

Föreställningslängd: Cirka 1 timme och 30 minuter, 20 min paus.

Thomas Peterson på Kristianstads teater

FAR & FLYG med Alfons Åberg
Söndag 7 april 2024 kl. 13.00

Pappa kan inte komma ihåg vad det är han inte får glömma bort att komma ihåg! Alfons vill hellre att pappa ska leka, så han gör allt han kan för att skoja upp honom.
Det blir helikopterturer till djungeln, spökerier och rymdinvasion. Och så är pappas sista lakritspipa borta…
Håkan Klamas dramatisering, i samarbete med Gunilla Bergström, bygger på böckerna ”Alfons och hemlige Mållgan”, ”Aja baja, Alfons Åberg” och ”Flyg! sa Alfons Åberg”, och innehåller – förutom mycket skoj och skratt – också sång och musik, värme och mys.

Föreställningens längd cirka 35 minuter utan paus.
Rekommenderad ålder 2–9 år.
Pris 195 kr.

Alfons Åberg-föreställning på Kristianstads teater

DANNE STRÅHED & Dynamo
Lördag 13 april 2024 kl. 19.00

Han gjorde succé i Melodifestivalen med låten Hallabaloo. Danne Stråhed var en stjärna långt innan med en låtskatt som få besitter. På sin klingande skånska får vi följa med Danne & Dynamo på en resa från då till nu.

Konserten spelas i 2 akter, om cirka 50 min vardera, med en paus mellan.

Handikapplatser bokas via telefon 0454-52057.

Danne Stråhed & Dynamo kommer till Kritianstads teater 13 april 2024

THE PROMISED BAND - Best of the boss
Lördag 20 april 2024 kl. 19.00

Några av Sveriges mest välmeriterade och rutinerade musiker under stabil ledning av trummisen Robin Waernquist och sångaren/gitarristen Anders Eriksson började under en turné att skissa en genuin och riktigt bra Springsteen tribute.

Nu är drömmen realiserad och efter en succékonsert i Visby hösten 2023 ger sig THE PROMISED BAND ut på en rikstäckande turné. Här har vi ett ytterst kompetent åttamannaband som brinner för att återge den energi, ärlighet och kraft som präglar Springsteens musik. Med noggrannhet och kärlek återupplivar de alla legendariska låtarna som har berört miljontals människor världen över.

Skickliga instrumentalister kända från ett otal sammanhang trollbinder publiken med sina precisa musikaliska insatser. Varje låt, från episka ”Born to Run” till gripande ”The River”, framförs med sådan precision och inlevelse att du nästan kan ta på magin på scenen.

Föreställning med The promised band

JOHN MARTIN BENGTSSON - En konsert - helt enkelt
Söndag 21 april 2024 kl. 16.00

Nu återvänder John Martin Bengtsson till Kristianstads teater.

Efter förra årets succé i The Phantom of the Opera kommer John Martin tillbaka med en konsert där han bjuder på sin musikaliska resa i storslagen enkelhet. Konserten innehåller alla favoriter från hans över 30 år som sångare. Fokus ligger på sången, berättandet och samspelet med publiken. Det blir nära, äkta och smäktande så klart. Visor, evergreens och stora musikalhits i en härlig blandning.

Vid pianot sitter Göran Åhlfeldt.

Konserten varar cirka 1,5 timme, ingen paus.

John Martin Bengtsson - En konsert på Kristianstads teater

BAMSE OCH SJÖRÖVARSKATTEN
Söndag 28 april 2024 kl. 14.00

Varmt välkomna till en nyskriven teaterföreställning om jakten på den försvunna skatten med Bamse och Lille Skutt i huvudrollerna. Bamse och Sjörövarskatten är en spännande och fartfylld föreställning för hela familjen. Bamse och Lille Skutt beger sig till Söderhavet, efter att ha hittat en bortglömd gammal skattkarta på Farmors vind. Väl på plats inser de goda vännerna att de inte är ensamma. På samma ö befinner sig nämligen Kapten Buster och hans matros Stollen som fått nys om kartan och skatten. I stället för en lugn och behaglig resa i Söderhavet för Bamse och Lille Skutt väntar ett äventyr med spänning, action och oväntade händelser i jakten på skatten. Bamse och Sjörövarskatten är en interaktiv föreställning, där Bamse och Lille Skutt behöver publikens hjälp för att lösa problem som dyker upp längs vägen fram till skatten. Vilka kommer egentligen hitta skatten först och få med sig den hem?

Längd: Cirka 50 minuter.

Efter föreställningen är det meet & greet för alla som vill säga hej till karaktärerna och kanske få en riktig Bamsekram.

Barn under 2 år går in gratis om de sitter i knät på medföljande betalande vuxen.

Bamse och hans vänner gästar teatern våren 2024

Hyr teatern

Kristianstads teater belyst i rött när musikgruppen Artmade har konsert

Kristianstads teater drivs av kultur- och fritidsförvaltningen och olika arrangörer har möjlighet att boka den för olika arrangemang. Exempel på populära arrangemang i teatern är musikaler, konserter och teaterföreställningar.

Scenmått teatern

Bredden på hela scenen är 11.68 meter och scenöppningen är 6,67 meter.

Biljetter

På teatern finns utrymme för försäljning av biljetter en timme före föreställningen.

Garderob

Teatern har bevakad, avgiftsbelagd garderob.

Garderob, teaterns garderob

 Loger

Teatern har fyra sminkloger, totalt 28 platser. Två loger har fem platser vardera och två loger har nio platser vardera.

Logen på Teatern
Loge 1, klädhängare, bord framför speglar, stol

Marknadsföring

I Kristianstads kommuns evenemangskalender kan du få en bra överblick över andra evenemang som sker i kommunen. Kalendern är ett bra redskap att använda för att undvika krockar.

Tips på andra lokala kalendrar för marknadsföring

Kristianstadsbladet

P4 Radio Kristianstad

Orkesterdike

Orkesterdike är delen mellan scen och salong i en teaterbyggnad.

Taxor 2024

Se vilka taxor som gäller via länken nedan.

Publikvärdar

Av säkerhetsskäl krävs särskilt utbildade publikvärdar vid föreställningarna, vanligtvis två personer.

Orkesterdike

Bra att veta inför ditt besök

Starka teaterupplevelser ska ske på lika villkor! Därför är tillgänglighet en av de frågor vi ständigt arbetar med att förbättra. Kristianstads teater är delvis anpassad för rörelsehindrade och personer med syn- och hörselnedsättning.

Bra att veta inför ditt besök

Kristianstads teater ligger i Tivoliparken cirka 650 meter från Kristianstads central. Teatern består av flera våningsplan. Tillgänglighetsanpassad hiss tar dig mellan entréplan i vilken även teaterrestaurang finns till foajéplan med enkel servering och salong.  

Taxibilar kan på framsidan av teatern köra upp hela vägen fram till rampen som leder till teaterns tillgänglighetsanpassade entré. Detta underlättar för rullstolsburna att komma in i huset.

Hitta hit

 • Adress:  Västra Boulevarden 20, 291 32 Kristianstad.

Med tåg

 • Tågstation: Kristianstad C
 • Sträckor och underlag utomhus: Kristianstads C: 8 minuter till fots 650 meter via Västra Boulevarden, underlag asfalt/betongsten.

Med buss

 • Busshållplats: Kristianstad C, Hästtorget eller Söderportskolan.
 • Sträckor och underlag utomhus:
  Kristianstads C: 8 minuter till fots 650 meter via Västra Boulevarden, underlag asfalt/betongsten.
 • Hästtorget: 6 minuter till fots, 550 meter via Tivoligatan, underlag asfalt.
 • Söderportskolan:  4 minuter till fots, 300 meter via Västra Boulevarden, underlag asfalt.

Med bil

Parkering

 • I direkt anslutning till teatern, 20 meter från ingången, avgiftsbelagd.
 • Västra Boulevarden, cirka 100-600 meter från ingången, avgiftsbelagd.
 • Kristianstad C/Tivolibadsgatan, cirka 600 meter från ingången, avgiftsbelagd.
 • Barbackagatan längs med tågspåret, cirka 600-800 meter från ingången, avgiftsbelagd.

Med turistbuss

Handikapparkering

 • Handikapparkering (en plats) utanför teaterns huvudentré. Parkeringsytan är rymlig för fordon med lift/ramp.
 • Handikapparkering (en plats) på besöksparkeringen, cirka 20 meter från ingången. Observera att det är en backe med 17 % lutning upp till entrén. Det är möjligt att köra fram till huvudentré eller intilliggande sidoingång som är handikappasanpassad. Underlag, asfalt.
 • Närmsta annan handikapplats finns vid Kulturhuset Barbacka, Barbackagatan.

Bra att veta om den fysiska tillgängligheten

Kontakta biljettförsäljningen för att veta om arrangör ger ledsagare fri entré.

Huvudentré

 • Dörrmått vid huvudentré 172 cm om båda dörrar är öppna. Det är fyra trappsteg in i byggnaden. Från entréhall leder tre trappor ner till garderob och toaletter och en trappa upp till högersalong och en trappa upp till vänstersalong.

Tillgänglighetsanpassad entré med ramp

 • Entrén har inte kontrasterande färgval.
 • Entrén ligger till vänster om huvudentrén och är försedd med ramp upp till entrédörr.
 • Entrédörren är 90 cm och har automatisk dörröppnare placerad 150 cm från dörr. Extra dörr om 50 cm finns.

Innanför dörr finns plattformshiss till foajéplan samt ingångsdörr till restaurang.

 • Restaurangdörr är uppställd när restaurangen är öppen.
 • Det finns pelare i utrymmet som man måste ta sig runt för att komma till hiss!
 • Anropsknapp finns placerad på 100 cm höjd. Vid behov av hjälp tryck på anropsknapp och invänta personal.

Plattformshiss

 • Mått hiss: Dörrbredd 90 cm, djup 130 cm, bredd 105 meter.  
 • Maxvikt 400 kg eller max 4 personer.
 • Manöverpanelen är placerad på 100 cm höjd.  90 cm in från ena hållet 40 cm från andra hållet.
 • Det finns ledstång vid manöverpanel.
 • Hiss har kontrasterande färgsättning.
 • Plattformshiss kräver att man håller knapp nedtryckt till plattformen stannar på planet. Vid behov av hjälp, ring på anropsknapp i entréhall och invänta att personal anländer.
 • Plattformshiss går till teaterns parkettplan, salongens vänstersida.

Annan hiss

 • Hiss mellan våningsplan inne i teatern är inte tillgänglighetsanpassad. Dörröppning 103 cm. Bredd hiss inne 119 cm och djup 197 cm. Manöverpanel är placerad 100 cm höjd. Maxvikt 1000 kg. Hiss har automatisk dörröppnare.

Ledstång

 • Ledstång finns i alla trappor inomhus.

Toalett

 • Toaletter har inte kontrastfärger.
 • Toaletter har inte dörröppnare.
 • Garderobsplan:
  2 herrtoaletter samt urinoarer, draghandtag på insida av dörr.
  3 damtoaletter, draghandtag på insida av dörr.
 • Andra balkong vänster:
  2 damtoaletter, draghandtag insida av dörr.
  1 herrtoalett med urinoarer, draghandtag insida av dörr.
 • Parkettplan: 2 toaletter, inget draghandtag.

Handikapptoalett

 • Dörr 90 cm bred, ytan är 244 cm djup och 205 cm bred.  
 • Dörr är placerad med avstånd till vänster 10 cm, avstånd till höger 110 cm.
 • Dörr har inget draghandtag på utsida men på insidan.
 • Automatisk dörröppnare finns inte.
 • Kontrasterande färgsättning finns.
 • Mått för utrymme till höger om toalettstol är 100 cm och till vänster 100 cm.
 • Nödsignal är placerad 52 cm från golv vid ingång samt 20 cm ovan golv till höger om toalett.

Bra att veta om tillgängligheten vid allergi

 • Rökning är inte tillåten inom teaterns område.
 • Levande växter finns i teaterfoajé och restaurang. Vid särskilda tillfällen kan det även finnas växter på andra platser på teatern.
 • Ledar- och signalhundar är välkomna på teatern men inga andra djur.
 • Parfymfri och allergivänlig tvål finns på alla toaletter.
 • Rök och starka ljus kan förekomma vid föreställningar.
 • Försäljning av nötter förekommer i servering och restaurang.
 • Vid beställning av specialkost kontakta Kristianstads Teaterbar via länken nedan.

Bra att veta om tillgänglighet vid nedsatt hörsel

 • Tele- och hörselslinga finns i salongen. Hörslinga IR-modell finns i två modeller; en kompletterar hörapparat, en förstärker ljud genom två hörlurar. Kontakta publikvärd så hjälper hen dig att ta fram rätt modell.
 • Signalhund är välkommen.

Bra att veta om tillgängligheten vid nedsatt syn

 • Kontrastmarkering finns. Trapporna är markerade på översta och nedersta steget.
 • Ledstång finns i alla trappor inomhus.
 • Ledarhund är välkommen.
 • Syntolkning förekommer på vissa föreställningar, kontakta arrangör för föreställningen för information.

Publikvärdar

 • Publikvärdar finns i foajén för att hjälpa dig till rätta om det är något du undrar över. De bär svart skjorta och har en liten metallbricka med texten ”värd” på bröstet.

Café & restaurang

 • På parkettplan finns servering över disk. Det går att köra fram med rullstol till höger sida om disken för beställning.
 • Ingång till Teaterrestaurangen i direkt anslutning till den tillgänglighetsanpassade entrén.
 • Det finns ingen handikapptoalett i restaurangen.

Garderob

 • Garderoben finns i nedre foajén och är bemannad mot en avgift. Betalning sker genom swish till nummer: 123 054 0179. Vi hanterar inte kontanter i garderoben.
 • Det finns ingen hiss till garderobsplan.
 • Om du har svårigheter att nå garderob, kontakta publikvärd för hjälp med hantering av ytterplagg.

Rullstolsplats i salong

 • Det finns tre rullstolsplatser i salongen. På vänster sida, en plats på raderna 1, 2 och 3.

Biljetter

Om du önskar rullstolsplats ombeds du boka i samband med biljettbeställning.

Biljettbokning sker till Kristianstads teaterförening via telefon 044-12 58 20. Du kan även mejla till följande adress: kristianstad.tf@riksteatern.se.

För övriga biljetter, vänligen kontakta respektive arrangör.

Biljettkassa: 044-13 59 35 öppen 1 timme före föreställning.

Historia

Tivoli-Teatern. Det tog sin tid med aktieteckning och ritningar, men den 1 september 1906 kunde Kristianstads Teateraktiebolag inviga den pampiga Tivoli-Teatern.

Den var ritad i snirklad jugendstil av Stockholmsoperans och Oscarsteaterns arkitekt Axel Anderberg, som bland sina många förtjänster även hade den att vara född i Kristianstad. Kommunen medverkade till bygget genom att gratis upplåta Tivoliholmen. Som motprestation för tomtupplåtelsen fick kommunen använda utrymmet under restaurangterassen mot Helgeån som förvaringsplats för Tivoliparkens soffor vintertid.

Vid invigningen kunde publiken känna sig hemma i salongen som höll stilen från gamla teatern med avantscener, parkett och två rader. Konstnären Nils Asplunds romantiskt-mytologiska plafondmålning väckte stor förtjusning. När man vände blicken uppåt kunde man nämligen bland muser, änglar och amoriner spana in en mycket populär kristianstadsbos välkända drag. Nils Asplund, som var framstående porträttmålare, hade funnit en tacksam modell i vinhandlaren Oscar Pettersson som placerat in denne punchepokens solvargsleende lebeman som den komiska masken i teatersymboliken.

Synnerligen vacker

Den nya teatern fick god press. Dagen före invigningen skrev Länstidningens chefredaktör Magnus Myrström bland annat: ”I allmänhet torde kunna fällas det omdömet om vår nya teater att den såväl utvändigt som invändigt är synnerligen vacker, en verklig heder för samhället och en prydnad för vårt vackra Tivoli”. I Kristianstadsbladet beskrevs interiören så här: ”Salongen gör ett elegant intryck. Väggarna är hållna i rött, allt annat i grönt och guld”. Takmålningen tyckte Bladet dock inte om. ”Dessa alldagliga motiv” ansåg man inte vittna om ”någon livligare inspiration”. Mot invigningsprogrammet, Shakespeares En midsommarnattsdröm, framförd av Julia Håkanssons sällskap, var recensenterna kyligt reserverade. Bladet klagade dessutom på dålig akustik samt påpekade att ”något som ingalunda bidrog till stämningens höjande var det matos som under hela aftonen fyllde såväl salong som korridor”. Matoset kom från Teaterrestaurangens kök, där man förberedde invigningsbanketten. Med denna var redaktör Myrström lindrigt sagt missbelåten: ”En sådan festsupé till och hr källarmästaren är förlorad”. 

Invigningsprologen

I den rådman Dahl författade invigningsprologen förklarade sig midsommarnattens Puck redo ”att dessa tiljor viga / åt framtid som skall stiga / med rosor sitt hår”. Det var ju vacker tänkt, och att Kristianstads Teaters framtid inte blev enbart rosenströdd bör rimligtvis inte rådman Dahl lastas för. Teaterbolaget gick en bekymmersam framtid tillmötes. 1925 var det till och med så illa ställt att en av fordringsägarna begärde exekutiv försäljning av teaterbyggnaden. Tack vare kommunalt ingripande och välvilligt tillmötesgående av bankerna lyckades man dock undvika den hotande konkursen. 

Teaterintresset hade minskat i takt med det ökande intresset för filmen, och för att möta den utvecklingen nödgades man under 20- och 30-talet hyra ut teatersalongen som biograf (Teaterbiografen), I längden gick det inte att klara finanserna utan kommunalt stöd. Staden engagerade sig mer och mer i teaterbolaget för att slutligen helt överta det ekonomiska ansvaret.

Efter närmare 60 år

Då teatern byggdes hade man till förfång för publikens trivsel och bekvämlighet snålat betänkligt med utrymmet till foajé och garderob. Trängseln i korridorgarderoben var en ständig källa till förtret, och den dragiga, kusligt otrivsamma förstuga, som skulle föreställa foajé, var svårt deprimerande. Dessa besvärande brister blev avhjälpta först efter närmare sextio år vid en större ombyggnad 1963 med mycket välbehövlig make up av de vid det laget hårt nerslitna lokalerna. I källarplanet inreddes en rymlig och lättillgänglig garderob, dimensionerad för 700 personer. Det kunde ju anses betryggande, med tanke på att salongen inte hade mer än 454 platser. Foajéproblemet löste man genom att bygga för entréfasaden med en halvmåneformad ”glasveranda” ritad av stadsarkitekt Robert Larsson. Enbart välgörande för Andersbergs jugendarkitektur var kanske inte det arrangemanget, men man fick på så sätt vad man så länge saknat, en ombonad och trivsam foajé på 200 kvadratmeter. 645.000 kr kostade teaterns ombyggnad och renovering , en summa som kan jämföras med att hela teaterbygget 1906 gick löst på 200.000 kr. Teaterbolagets hurtfriskt pådrivande VD, rektor Eric Öhman, hade all anledning att känna sig belåten med sitt verk. Vad som tidigare varit trångt, trist och nerslitet hade blivit rymligt, trivsamt och fräscht. 

Andens väckande

Den 28 januari 1964 var dagen inne för den festliga återinvigningen av Riksteaterns flotta uppsättning av Teaterbåten på programmet. Stadens egen charmanta primadonna, Gaby Stenberg-Koch, läste – klädd i svart mot klarröd ridå – Alf Henrikssons välgörande frasfria prolog, medan strålkastarljuset i olika färger spelade omkring henne. Hon slutade med att kommendera fram två paraduniformerade militärmusiker som med flaggbehängda fanfartrumpeter förkunnade att saken var klar.

Prologförfattaren gjorde det välbetänkta påpekandet att nu gällde det ”bara att anden väcks” för att konsten åter skulle ”blomstra som 1906”. Den väckningen ser kristianstadsborna fortfarande förhoppningsfullt fram emot. 

Källa: Thorsten Andersson och Gunnar Lindbom

Rundtur på teatern

Takmålning i salongen på Kristianstads teater

Se dig omkring på teatern. Gå från foajén ner till garderoberna eller titta in på parkett.

Tivoliscenen

Publik framför Tivoliscenen i Tivoliparken i Kristianstad

Lagom till sommarens konserter 2018 stod scenen klar, rejält uppfräschad och som ny. Den står på samma plats som förut och smälter fint in i parkmiljön med ljusbrun träpanel, som påminner mycket om naturum Vattenriket.

Den gamla stommen har använts som grund, men i övrigt är allt nytt. Konstruktionen är förstärkt och modern scenteknik, inbrottslarm och datauppkoppling har installerats. Elförsörjningen är också åtgärdad. Vid större arrangemang har det tidigare varit nödvändigt att hyra in extra el för att klara ljud och ljus, men det slipper vi framöver. Logistiken har också förbättrats betydligt när in- och utlastning kan göras mycket smidigare och det finns gott om utrymme för uppställning av teknik bakom scen.

Bakom scen finns nu loger till artisterna med dusch och toalett. Ett pentry med kylskåp och utrymme med stolar och bord där man kan gemensamt fika eller koppla av inför framträdandet.

Det går bra att hyra Tivoliscenen, endast med behörig personal. Kontakta scenchefen på Kristianstads teater.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 16.00
Hjälpte informationen på sidan dig?